Kolovoz 13, 2025, 22:17:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: mala pomoc oko odabira  (Posjeta: 2219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
mala pomoc oko odabira
« u: Listopad 19, 2012, 17:13:08 poslijepodne »
ovako, imam u planu raditi akvarij dimenzija 50x50x60-70 (DxŠxV), jest da je visina malo cudna, ali me zanimaju vislji akvariji, tj neobicni.. (ovo sam na neku ruku pokupio od krcka sa aktera, pa reko da i ja isprobam nesto slicno, valjda se nebude ljutio). Nebi isao necime prezahtjevnim unutra, isao bi s nekim ribama sto vi predlozite, znaci na vama je, neka svatko ubaci koji svoj savjet koje bi zivine mogle plivat unutra, a ja cu se odluciti za ostalo.. imam jedno mjesto, taman za širinu i duzinu toliku, a visina mi nije bitna, samo da nije nize od 60cm, pa eto pucajte sa savjetima i komentarima, a ja cu se odluciti kako sam vec naveo..

akvarij je tek u glavi, a sve malo po malo ce dolaziti na svoje, prvo zelim stalak sloziti kako treba, pa ostalo dolazi u obzir, a to ce mozda malo potrajat, a mozda i ne, sve ovisi o znamo cemu.. :D

neznam gdje da temu stavim, ako nije na dobrom mjestu, neka ju admini premjeste.. :)

i hvala svima unaprijed..
« Zadnja izmjena: Listopad 19, 2012, 17:16:28 poslijepodne od alen_zgb »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: mala pomoc oko odabira
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2012, 22:19:34 poslijepodne »
eto dok vi citate i nista nepisete, ja se odlucio za zlatice..  :) nadam se da ce im ta velicina odgovarati, ici ce samo pajculanke i te vrste okrugle sorte, nisam strucnjak oko njih bas, neznam im imena, ali eto, snaci cu se..  ;)

hvala svima na pokojem odg..

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2012, 22:48:10 poslijepodne »
Bome brzo si se odlučio... U tu veličinu ti stanu 2 do 3 zlatice... Mislim stane ih cijelo čudo dok su mlade, poslije godinu dana, biti će one već oko pola kile, čak i veće... Da li si još uvijek siguran da  to želiš?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2012, 23:32:47 poslijepodne »
Bome brzo si se odlučio... U tu veličinu ti stanu 2 do 3 zlatice... Mislim stane ih cijelo čudo dok su mlade, poslije godinu dana, biti će one već oko pola kile, čak i veće... Da li si još uvijek siguran da  to želiš?

znam, nebi ih ni ubacivao previse, 2-3 sam i mislio.. pa nisam siguran 100%, ali sam razmisljao da njih stavim, nesto bilja koje bude moglo i tako.. ako ti imas nesto bolje za predloziti, pucaj, slusam ja.. :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2012, 01:11:34 prijepodne »
kolega, dimenzije su malo blesave, ne zamjeri.  ;)

iako imas puste litre na raspolaganju, to je samo naoko, u stvarnosti, imas tek malo vise prostora nego neki 54L akvarij koji je 60x30x30 dimenzija.

litraza je nabijena iskljucivo visinom akvarija, sirina 50cm je super, ali duzina od 50cm nije super za zlatne ribe. a njima ama bas nista ne znaci visina od 60 ili nedajboze 70cm. posebice ne ovim fancy varijetetima koji su ionako losi plivaci, i tako visok akvarij ce im biti patnja. posebice sto nije visina popracena i odgovarajucom duzinom. da je akvarij dugacak 80-90 ili vise cm, bilo bi idealno, ovako, premalo je to njima prostora. naglasak na prostor a ne na litre.

2-3 teleskopa bi ti bila ok za taj prostor, ali onda idi na slabiji filter (mislim na slabiji protok kroz akvarij), a ove obicne zlatne ribe ne stavljaj nikako, riba od 20-30cm u akvariju duzine 50 je patnja....

ali, razmisli jos jednom, taj akvarij nije sjajno rjesenje za zlatne ribe.

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2012, 06:33:21 prijepodne »
Stvarno premali akvarij za zlatne!
Probaj staviti gupije unutra mali  su a sareni njima je to i vise nego dovoljno prostora!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2012, 07:55:05 prijepodne »
ljepse ti izgleda da je duži nego da je viši ,ako nista onda radi lakšeg održavanja

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2012, 08:10:47 prijepodne »
Iskreno, ne znam što bih ti savjetovao... Iako mi na pamet pada ideja o nekom matičnom jatu crvenih švertova... Dovoljno je prostora da mogu narasti do kapitalne veličine, drže se svih dijelova akvarija i uz dovoljno biljaka (recimo valisnerija gigantea) bili bi izvrstan kontrast...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #8 u: Listopad 20, 2012, 11:25:31 prijepodne »
imam kolegu koji drzi fency zlatice u slicnom akv, mislim da je 40x40x70, sve unutra zdravo, sad dal im je malo, sigurno jest, naravno da bi veci bio idealan. Ali razmislit cu sto bi unutra stavio, ima vremena. Neznam dal je tko vidio taj akvac na akteru gdje su bile zlatne unutra..

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 20, 2012, 14:16:17 poslijepodne »
Akvarij koji je bio odmah na lijevo, blizu Betta Svijeta? Onaj koji je ličio na ogromnu vazu?

Ako mislimo na isti, akvarij je bio prekrasan... Nego da li su ti ruke dovoljno dugačke da dosegneš dno takvog akvarija? To bi moglo biti podosta problematično za održavanje...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #10 u: Listopad 20, 2012, 14:35:29 poslijepodne »
da taj, mislimo na isti, to mi je od kolege.. znam da je problem za odrzavanje, ali sve se moze kad se hoce, ja ionako nemislim previse ruke gurat unutra, kako slozim tako bi i ostavio, osim naravno, ako bi cistio tlo, to bi cinio sa nekim crijevom, znaci usisavao podlogu, mislim da bi to bilo dovoljno, plus sa nekom duzom pincetom slagati unutrasnjost, bilje i tako.. al razumijem sve, i znam da je otezano sve to, al kad za drugaciji akvarij nemam mjesta, mogu sam napraviti kocku cca 50x50x50.. osjecam se kao pocetnik u slatkovodnoj  :D :D al budem jos razmislio oko toga, ima vremena..

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Listopad 22, 2012, 11:14:22 prijepodne »
eto ipak sam se odlucio za kocku 50x50x50, hvala Andreju (blacktihi) na ponudi i dogovoru.. eto pa cemo malo po malo razmisljat sto u unutra i td..  ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 22, 2012, 11:25:14 prijepodne »
mene drzi u zadnje vrijeme jedna luda ideja, i znam da je u startu dovoljan bilo kakav akvarij,ali da bi kasnije bilo jako problematicno napraviti prikladan smjestaj, ali eto...

neki catfish akvarij, znaci zivine poput ancistrusa, plehoa, gibicepsa, i ostalih L-ova koji se mogu pronaci. hrpa panjeva, grana i kamena, sitni sljunak, neka valisneria, jako slabo svjetlo.....

godinu, mozda i dvije bi bio miran, a onda bi morao razmisljati o drasticno vecem akvariju.  :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #13 u: Listopad 22, 2012, 12:19:12 poslijepodne »
heh, a vjeruj mi, nekako mi fali slatkovodna, zato i hocu nesto sebi sloziti za dusu, dok je sada morski u funkciji, i nemam sto vise dirati na njemu, neka sve pomalo raste, pa eto da si nađem neku zanimaciju.. a za stanare u njemu cu jos razmisliti, sto i kako..

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 22, 2012, 14:17:26 poslijepodne »
mene drzi u zadnje vrijeme jedna luda ideja, i znam da je u startu dovoljan bilo kakav akvarij,ali da bi kasnije bilo jako problematicno napraviti prikladan smjestaj, ali eto...

neki catfish akvarij, znaci zivine poput ancistrusa, plehoa, gibicepsa, i ostalih L-ova koji se mogu pronaci. hrpa panjeva, grana i kamena, sitni sljunak, neka valisneria, jako slabo svjetlo.....

godinu, mozda i dvije bi bio miran, a onda bi morao razmisljati o drasticno vecem akvariju.  :D

Predlažem ti da kreneš u tom smjeru ako imaš mjesta za veći akvarij, ako ga trenutno i nemaš, vjerujem da ćeš ga osmisliti kroz vrijeme... Vjerujem da bi to mogla biti odlična konfiguracija koja bi se mogla pokazivati na Akteru dugo dugo godina... Što se akvarija tiče, tebi treba samo staklo i neki ne pretjerano zahtjevni filter, tako da imaš jako puno prostora za eksperimentiranje s otvorenim akvarijem ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 22, 2012, 14:38:46 poslijepodne »
nazalost, kratak sam sa svime. frisko sam se uvalio u morsku akvaristiku, jer mi je to zelja bila od davnih dana, a ne moram spominjati koliko to trosi resursa, volje, zivaca.

ad bi akvarij bio izuzetno interesantan, mislim da bi, posebice ako se pribavi kakav interesantan L koji nije bas svakodnevan i uobicajen. tehnicka strana price me ne brine, stakla imam, mjesta imam (ok, skromno za pocetak), jedino nisam siguran koliko bi bio moguc suzivot razlicitih vrsta koje narastu ogromne u relativno malom prostoru?

Brine me i ona neka ciljana velicina akvarija, lako je sad u pocetku, i 100 litara je previse, ali jednog dana kad te zvijeri narastu, uzimam smo primjer plehostomusa vulgaris, primjerci koje sam vidio su oko metar.....pa 2 takva, 2 gibicepsa koji je isto kao omanje tele......

ima li itko uopce ovako nesto slozeno?