Srpanj 30, 2025, 08:20:54 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Teško stručnjacima, a kamoli nama  (Posjeta: 959 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Teško stručnjacima, a kamoli nama
« u: Listopad 20, 2012, 12:24:21 poslijepodne »
Iako ču se u toj temi dotaknuti samo malavi ciklida, mislim, da ta dilema važi i za ostale ciklide.Naime radi se o litraži akvarija, koji je neophodno potreban nekoj vrsti. Pošto ima sam neku poveču biblioteku o ciklidima, naravno različitih autora, ja sam iskopao podatak za jednu najrazšireniju te najpoznatiju vrstu od Malavi ciklida to jest Labidochromis caeruleus i pogledajte sad kakav akvarij - minimalni taj ciklid treba :

A.Spreinat : 200 l
Baensch : 130 l
Philiips :     90 l
A.Konings : 60 l

Ali svi su jednakog stava o dužini tog ciklida. I recimo sad akvarista nadje na te podatke...postavi se naravno pitanje, koji je podatak uvaženiji, pravilniji, kome vjerovati?.

Sad pita li se mene...ja sam uvijek za onu tvrdnju, gdje je najviša litraža, dakle u tom slučaju 200 l.
znam teško je, nema prostora, ograničen sam litrama ali želim te ciklide...no to je več druga priča...ali me zanima, koje kriterije po pitanju litraže bi vi uvažili ili po kojim kriterijima se vi služite...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Teško stručnjacima, a kamoli nama
« Odgovori #1 u: Listopad 20, 2012, 16:44:05 poslijepodne »
kada nabavljam nove ciklide najprije se dobro informiram, literatura, dostupne info na netu, ali nekako najvise od svega uvazavam iskustvo onih koju su tu pojedinu vrstu drzali/drze u svojim AQ...

vec kad si se dotaknuo Labidochromis caeruleus-a, meni se on pokazao kao daleko "agresivniji" nego sta pise u bilo kojoj literaturi a drzao sam ga neko vrijeme u manjim akvarijima ali na kraju u 100x50x50 isto se nije nista smirio...

Offline kaja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Teško stručnjacima, a kamoli nama
« Odgovori #2 u: Listopad 20, 2012, 18:34:33 poslijepodne »
Po meni, puno je bitnija duzina i sirina od visine akvarija.
Naravno, diskusima je potreban visoki akvarij.
Ali vecini ovih Tanganyika-Malawi ciklida visina nije toliko bitna.

Npr
Izmedju akvarija 150x50x40 (300 litara)
i akvarija 130x50x50 (325 litara)

uvijek bih izabrao ovog s manjom litrazom.

A kome vjerovati? Tesko pitanje.
Nema tu matematike, ono sto funkcionira u jednom akvariju ne mora u drugom.
I ne moze nitko napisat da taj i taj ciklid mora zivjet u 100 litarskom. Jer ce negdje moci
zivjet i u 60 litara, a negdje nece ni u 300.

buba