Kolovoz 15, 2025, 15:35:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Snaga gijača  (Posjeta: 1797 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bojan.c

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • No bike - No life
Snaga gijača
« u: Listopad 15, 2012, 11:10:49 prijepodne »
Zanima me koja je potrebna snaga gijača za akvarij cca 400L (205×45×45) Da li je dovoljno 1×300W ili 2×200W?
Temperatura prostorije preko dana je oko 22-23°C, noćna 15-18°C
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Snaga gijača
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2012, 11:32:16 prijepodne »
a ovisi i o zeljenoj temperaturi vode.

ja bih isao 2x200w radije.

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • No bike - No life
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2012, 11:34:17 prijepodne »
temp 28-30°C, I ja bi išao na 2×200 radi sigurnosti ako jedan rikne, ali pitanje je da li je potrebno ići na takvu snagu?
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline selce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2012, 11:39:43 prijepodne »
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=100:izaberite-odgovarajui-grija-za-va-akvarij&catid=24:opsavjeti&Itemid=90po ovoj tablici bi trebalo staviti 2 grijača od 200w na tvoju litražu  :up:,evo već su me kolege preduhitrile

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2012, 11:45:06 prijepodne »
Discusi, ha?

2x300..... da, vjerovatno pretjerujem...ne, sigurno pretjerujem, ali......s obzirom da se ni kod mene po noci ne grije ta prostorija, i temperatura padne slicno kao i kod tebe, ako ne i nize, ja sam za akvarij s diskusima isao na 2xvolumen vode, dakle, trenutno je 1x300 i 1x200w grijaci u tom akvariju.

Znam da je to nepotrebno, ali razlika izmedju 200w i 300w grijaca je mizerna, a ako ta razlika u cijeni znaci miran san, ja sam uvijek za to.

Prednosti - stabilnija temperatura vode, grijaci jako kratko rade, trose manje struje, samim time se i oni manje trose. ovako, ako je to naknap, grijaci ce ti stalno raditi, i teze odrzavati temperaturu.

Mozda grijesim, ali ja sam uvijek za puno jaci grijac ako je rijec o ribama koje zahtjevaju visoku temperaturu vode. Iako se promjene u temperaturi na 400 litara nece toliko drasticno desavati, potrajat ce da se voda ohladi, opet, ja nebih rizikovao da mi npr. cijelu noc grijaci ne griju, a u prostoriji 18 stupnjeva ili manje.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2012, 12:07:19 poslijepodne »
sa akvarijem od 450l dobio sam 2 grijača od 300W, s tim da je temp. u sobi povremeno i 16° preko noći ako su balkonska brata otvorena, s tim da mi je u akvariju 25°. 600W se pokazalo pretjeranim, za održavanje temperature je dovoljan jedan od 300W koji po zimi bez problema potjera i preko 28°. Veliki akvarij normalnih dimenzja se za razliku od malog sporo hladi i nema neke velike opasnosti da će preko noći temperatura naglo pasti.
Što se tiče tvrdnje da će jači grijač potrošiti manje struje jer kraće radi mislim, da nije točna, jer potrošit će onoliko energije koliko je potrebno da zagrije vodu, što je isto sa 2, 3, ili jednim grijačem.
Mislim da bi 2x200W bilo sasvim dovoljno, s tim da  bi bilo idealno da jedan ima elektronski termostat sa alarmom zbog lakšeg nadzora i sigurnosti.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 15, 2012, 12:23:53 poslijepodne »
matematika pokazuje da si ti apsolutno u pravu.

jedno trosilo xy snage, ili 2 trosila jednake snage - potrosnja struje je identicna.

U praksi je ipak nekako bolje, a uostalom tako se i preporucuje (a i to moze biti samo marketinski trik da ljudi kupuju i trose pare) da je w/l mjerilo jedino ako temperatura prostorije i zeljena temperatura vode ne odstupaju previse. 2-3 stupnja.

Ali kad imas situaciju da se pojavljuje razlika od 10-15 stupnjeva, wat po litri pada u vodu, i ide cak i do 3w po litri. znaci, trostruko jaci grijac od volumena vode.

Kod mene se desava taj primjer, ako je temperatura vode 30C, temperatura prostorije 26-27, 200 litarski akvarij mozes voziti i na 150w grijacu bez nekih problema i konstantnog rada. Ali po noci, kad uz otvoreni prozor temperatura padne na jako nisku, na 10-15C, razlika je 15-20 stupnjeva u temperaturama zraka i vode. 200w grijac nece moci drzati temperaturu. Opadanje se nece primjetiti momentalno, ali, dovodit ce do oscilacija u temperaturi. a to mislim da nije pozeljno.

ja sam prosle zime akvarij od 25 litara grijao grijacem od 100w. I jedva je drzao temperaturu vode na 26C. Naglasak na jedva! neznam dali je tijekom 24 sata bio ugasen sve skupa 2-3 sata, ostalo je radio. Temperatura prostorije = temperaturi zraka vani, dakle, jako blizu nule.

Ekstremno, da, uvjeti u kakvima ce rijetko koji grijac morati raditi, ali cisto usporedbe radi, gdje ni 4x volumen vode maltene nije bio dovoljan.

Je megalomanski, ali za 100kn razlike u cijeni, ja nebih razmisljao.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Listopad 15, 2012, 14:01:37 poslijepodne »
Ja sam imo 2 akvarija od 25 l i oba su bezproblema držali temp od 25,26 stupnja
jedan Shark i drugi AQUA
Taj tvoj od 100 vata na 25 l vode  :nerd:
Prodaj ga i kupi novi, kak bi održavo akvarij od 100 l, sa njim nešt nije u redu

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 15, 2012, 14:33:34 poslijepodne »
nisi skuzio poantu....razlika izmedju temperature zraka i zeljene temperature vode je bila preko 20 stupnjeva, i zato se i grijac od 100w mucio da ugrije 25l vode.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Listopad 15, 2012, 16:47:55 poslijepodne »
i meni je čudno da 100W nije moglo zagrijati 25l bez obzira na razliku. a grijač se ne muči. njemu je svejedno grije li konstantno ili s prekidima. čak bih rakao da su ti prekidi termostatu problematični - izgore kontakti, svako uklučivanje i isključivanje je stres za uređaje.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 15, 2012, 17:24:43 poslijepodne »
a do prave zime nista ne mozemo, ja cu rado ponoviti isti test cim dovoljno zahladi.  :up: