Srpanj 20, 2025, 20:48:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesne ribice  (Posjeta: 1380 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tonka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolesne ribice
« u: Ožujak 15, 2004, 18:57:00 poslijepodne »
Unazad dva dana moje ribe u akvariju se čudno ponašaju. Na dnu akvarija se ljuljaju lijevo desno (black molly i gupi-i), a bebaći ugibaju (2 na dan). Stavila sam bactopur i mycopur večeras u vodu. Moram li oboljele obvezno odvojiti (ubiti)? Bojim se za bebače, a i ostale. Koliko su lijekovi efikasni? Tonka
Tonka

Offline chubby

• Punopravni član
bolesne ribice
« Odgovori #1 u: Ožujak 15, 2004, 21:51:00 poslijepodne »
moze biti puno stvari,probaj sto bolje opisati ribe,kada si slozila akvarij....

Offline Tonka

• Novi član
  • *
bolesne ribice
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2004, 22:07:00 poslijepodne »
Imam akvarij već dvije godine. A zadnje generalno čišćenje sam imala početkom godine. Jednom mjesečno promjenim dio vode (1/3), stavim autan. Imam biljke 4 vrste, koje gnojim jednom tjedno florenom (nemem pojma kako se zovu). Akvarij je 50 l grijani na 26 C. podloga je šljunak (prethodno prokuhani i ohlađeni visine 5 cm. Od riba imam tri Kulia, jednog čistača stakla, od odraslih riba imam 7 black molly-a(od toga 4 mješanca s silverom), 3 gupia (2 ženke i jedan muški), i neke dvije neonke. Od malih ( stare 4-5 tjedna) 15-ak što molia,što gupia (još su tako sitni da ih ne mogu prebrojiti i razvrstati koji su koji, vel. do 1,5 cm. ). To je najkraći opis.
Tonka

Offline chubby

• Punopravni član
bolesne ribice
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2004, 22:18:00 poslijepodne »
hmmm...mozda je neka zaraza.kad si zadnji put unijela nove ribe? ako je MOZDA ce ovi lijekovi pomoci za par dana,ako nije onda voda ne valja. kad si ju zadnji put mijenjala? promjeni trecinu. tesko je reci sta je dok se ne vidi....

Offline Tonka

• Novi član
  • *
bolesne ribice
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2004, 22:42:00 poslijepodne »
Sad sam malo detaljnije gledala ribe i vidim promjene na njima. Odrasle ženke gupi-a izgledaju kao da imaju grbu na leđima, a rep je spušten. Stalno su na dnu. Odrasli mollly-i nemaju fizičke promjene, osim što čudno plivaju i sve su na kupu, a plivaju kao da se ljuljaju s jedne na drugu stranu. Kao ženke kad kote pa imaju trudove i ljuljaju se lijevo-desno, samo, sad im nije vrijemeza podmladak. Inače uvijek se zamuti voda nakon"poroda". Jel to normalno? jer u mom akvariju je. Kamenje je malo požutilo, neznatno. A u knjizi sam pogledala za bilje. Imam okruglolistu Ludvigiju,Tvrdi rogolist, te Patuljastu i Veliku suličarku. Zadnji puta sam stavila dva nova Kulia prijedva tjedna tad sam promjenila vodu. Imam i dosta puževa koje stalno vadim, no ne pomaže, klasično. Ne znam da li sada da ostavim terapiju tri dana od danas s tim ljekovima( kako je u uputstvu)ili da odmah promjenim vodu ? Hvala na odgovorima. Tonka
Tonka

Offline chubby

• Punopravni član
bolesne ribice
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2004, 22:53:00 poslijepodne »
promjeni nesto vode...pa ces vidjeti... sorry ...

Offline Tonka

• Novi član
  • *
bolesne ribice
« Odgovori #6 u: Ožujak 18, 2004, 00:06:00 prijepodne »
Hvala na savjetu. Promjenila sam vodu, i ribe su bolje. Jedino što sam morala odvojiti dvije, jedine odrasle ženke gupia, jer su počele se izvrtati na leđa. Bebe su prestale krepavati. Ali sve jedno mislim da još nije sve OK, jer možda još koja uskoro oboli. A i muški gupi sad je sam, pa nervozno pliva po akvariju. A i trava je malko posmeđila (valjda ne bude sad ona propala).
Tonka

Offline NIX-akvariboy

• Punopravni član
bolesne ribice
« Odgovori #7 u: Ožujak 18, 2004, 01:20:00 prijepodne »
možda si ubacila neku hranu koja Ti se počelakvariti ili ih previše hraniš a nemaš dovoljno jak filter da to očisti, a možda je jednostavno to neka boleština! Edited by: NIX-akvariboy
i can see, what you can see not..

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
bolesne ribice
« Odgovori #8 u: Ožujak 18, 2004, 08:37:00 prijepodne »
Molly,a i ostale živorotke na sniženu pH vrijednost reagiraju "veslanjem" u mjestu,te je to vjerojatno razlog,ako nema fizičkih promjena na koži.Mijenjati vodu,najmanje 1/3 tjedno

Offline Tonka

• Novi član
  • *
bolesne ribice
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2004, 20:11:00 poslijepodne »
Filter imam Aquael za 60-80 l. Ima spužvicu u sebi koju još nisam mjenjala, jer ni jedna tzgovina nema takve spužvice. Samo go redovno čistim i nadam se da ću uskoro moći kupiti novu spužvu. Hranim ribe s Friskies hranom velike i s sera hranom male ribice, po malo 2 puta na dan. Ne vidim neke promjene na koži. Samo me nervira što lijekovi ne pomažu pa moram na vrijeme vidjeti čudnu ribu da je maknem, kako bi druge poštedjela, što ima loše posljedice za brojčano stanje riba.
Tonka

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
bolesne ribice
« Odgovori #10 u: Ožujak 21, 2004, 20:20:00 poslijepodne »
čekaj kaj ti čudnu ribu "makneš" onak u wc ili sastrane u neki manji akvarij ili posudu????

Offline Tonka

• Novi član
  • *
bolesne ribice
« Odgovori #11 u: Ožujak 24, 2004, 19:29:00 poslijepodne »
Maknem ju sa strane (priručni akvarij)i pratim kako se ponaša. Kad joj je bolje onda ju vratim, a ako krepa, krepa, dalje od ostalih. Kad to nisam radila onda su ostale ribe znale pojesti krepanu ribu koju na vrijeme nisam izvadila pa bi i one bile bolesne.Evo sad se jedna oporavila, ali druga još ne. Nažalost kad neka baš oboli, rijetko ozdravi. Iskustvo mi govori da lijekovi baš i ne pomažu. Rijetko koja ozdravi do kraja. Neke samo malo prizdrave i onda opet za par dana krepaju. Jednu molly sam našla u jutro napuhnutu kao žaba, bez i jedne ljuske na tijelu- sve su bile po dnu akvarija. To je nešto najružnije što sam doživjela odkada imam akvarij ( ja imam 2 god, ali i moji roditelji imaju akvarij od kada znam za sebe).
Tonka