Lipanj 24, 2025, 15:53:11 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pomoc oko terarija!!  (Posjeta: 1330 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cobsy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
Pomoc oko terarija!!
« u: Listopad 11, 2012, 10:53:11 prijepodne »
Pozdrav svima
Molio bih za neke informacije vezano za izradu terarija za kukuruznu zmiju.
Kolika bi trebala biti minimalna visina terarija te kakva osvjetljenja,ventilacija.
Imam priliku uzeti dosta povoljno terarij makar sam mislio sam raditi svoj od iverala ali mislim da u konacnici mi je jeftinije kupiti gotov home made terarij.Zanima me kakvi grijaci trebaju biti i svaka informacija mi je od velike koristi.
Unaprijed hvala svima koji ce mi bar malo ublaziti slatke muke
LP

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Odg: Pomoc oko terarija!!
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2012, 11:10:55 prijepodne »

Offline cobsy

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 11, 2012, 15:02:02 poslijepodne »
 :up:

Offline cobsy

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 18, 2012, 02:20:08 prijepodne »
Evo i terarij je doma pa da vas opet malo gnjavim :)
Uglavnom uzeo sam spoticu i 8.0 UVB exo terra repti glo te kabelski grijac duzine 3 m (to je valjda 15 W). Terarij je 80x50x50, zanima me kako je najbolje postaviti kabelski grijac-izvana ili unutra te ako moze neka slikica kako ste vi to napravili. Da li je kokosov treset dobar kao podloga i da li kukuruzne zmije mogu jesti vecinu glodavaca(tipa hrcke)? Hvala svima unaprijed

Offline acidorange

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Listopad 18, 2012, 08:14:36 prijepodne »
Evo i terarij je doma pa da vas opet malo gnjavim :)
Uglavnom uzeo sam spoticu i 8.0 UVB exo terra repti glo te kabelski grijac duzine 3 m (to je valjda 15 W). Terarij je 80x50x50, zanima me kako je najbolje postaviti kabelski grijac-izvana ili unutra te ako moze neka slikica kako ste vi to napravili. Da li je kokosov treset dobar kao podloga i da li kukuruzne zmije mogu jesti vecinu glodavaca(tipa hrcke)? Hvala svima unaprijed

Što jedu te o vrsti podloge piše na onom gore linku. Nemoj ju hraniti hrčcima, ako već imaš druge glodavce na raspolaganju (zašto hrčci nisu najbolja hrana potraži ovdje na forumu u tražilici, već se pisalo o tome).

Grijač se može staviti izvan ili unutar staklenog terarija, ali ako je u pitanju drveni terarij, upitno je koliko će grijač grijati ako je izvan. U tom slučaju ga treba staviti  unutra, ali i nekako zaštiti (u slučaju da se zavuče ispod njega ili pokaka na njega),  možda folijom, pločicom ili komadom stakla preko njega.

I zmijama ne treba UVB žarulja. Zavisi kolika ti je temperatura u sobi u kojoj je terarij, možda ti samo grijač bude dovoljan (bez žarulja).

Offline cobsy

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 19, 2012, 22:49:35 poslijepodne »
Da li joj UVB lampa smeta? Da li ju moram izvaditi ili nema veze ako je unutra upaljena preko dana?

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2012, 00:08:13 prijepodne »
Kukuruzne zmije zive u umerenom pojasu, kao i mi, tako da nista ti ne treba specijalno. UV ne treba ti uopste, jer ona jede glodare koje sadrze gotov vitamin d, tako da to je sasvim nepotrebno. Sa vlagom ne zamaraj se uopste, dovoljno je da ima posudu za vodu. Temperatura joj je super kao sto ti je sobna temperatura, stim sto treba da ima hot spot na jednom kraju ili mestu u terarijumu od oko 29-30 stepeni. Ne moras to da resavas sa grejacem, to mozes sa sijalicom da resis, koju ces nocu da gasis, jer je to normalno i za zmiju, da kad padne noc, dolazi do snizenja temperature. To je od prilike sve najbitnije za kukuruznu zmijicu.....