Kolovoz 04, 2025, 08:39:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: viktorija ciklidi  (Posjeta: 2972 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline makai

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
viktorija ciklidi
« u: Prosinac 05, 2005, 20:17:00 poslijepodne »
kako niko ništa o ciklidima evo ja malo da vas gnjavim. astatotilapia latifasciata iliti zebra obliquiendis jedan od prekrasnih ciklida iz viktorija jezera.kako ih je trenutno više u akvarijima nego u jezeru i zahvaljujući toj tužnoj spoznaji može ih se naći u akvarističkim dućanima. riba je prekrasnih boja (molim g. Bojka ako može pomoči kojom slikom) od obične do pršteće crveno žute na zebra podlozi ovisno o raspoloženju, a ovi ciklidi su uvijek raspoloženi i rado komuniciraju s vlasnicima. Što je najbolje blagog su temperamenta i odlično se slažu s ostalim ciklidima ( alunocarama i ostalim utaka vrstama) a najveća je satisfakcija što pomažete očuvanju vrste koja zahvaljujući ljudskoj gluposti u prirodi izumire. pozdrav i neka se piše.
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #1 u: Prosinac 05, 2005, 21:34:00 poslijepodne »

Eto slike para.

ustvari ti su ciklidi,baš zbog neautohtonog nilskog ostriža,koji nema prirodnih neprijatelja u tom jezeru osudjeni na propast.I mnogo je vrsta izginilo za vječito,no neke su opstale samo po zaslugi akvarista.Bilo bi jih i više,da se to jezero ne bi nalazilo u vruči zoni Afrike,gdje ima rata,a pored rata ima i krokodila zmija.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
viktorija ciklidi
« Odgovori #2 u: Prosinac 06, 2005, 08:46:00 prijepodne »

http://www.gefweb.org/COUNCIL/council7/wp/lakevic.htm

ovo je nešto općenito o Victoriji iz raznih aspekata...

Edited by: Vedran

Offline makai

• Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #3 u: Prosinac 07, 2005, 00:05:00 prijepodne »

ironija sudbine je u tome da su nilskog grgeca uveli zbog toga da se lakše prehrani lokalno stanovništvo, jer naraste jako velik i brzo se razmnožava i tako je sve jedno vrijeme lijepo funkcioniralo dok ta antipatična ribetina nije popapala nama akvaristima drage ribice te je tako i sama ostala bez hrane i njen broj drastično opada. rezultat opet prijeti glad, a cijeli jedan ekosistem je gotovo nepovratno uništen i potrebno je uložiti ogromne napore da se sve vrati u prvobitno stanje, a tu i mi akvaristi igamo značajnu ulogu kako na očuvanju vrsta tako i na prevenciji da ne uvodimo strane vrste u domace eko-sisteme bilo biljne bilo životinjske vrste(calurepa, kalifornijska pastrva...)nepažnjom ili kakvom nepromišljenom akcijom.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #4 u: Prosinac 07, 2005, 05:32:00 prijepodne »

Koliko je meni poznato,taj Nilski grgeč /Lates niloticus/,"pobegao"iz gajišta riba u Ugandi,naravno za vreme Idi Amina.A druga fora je ta,da se njegovo meso ne suši na suncu,kao kod avtohtonih ciklida,pa su posekli i puno šume oko jezera.

Offline makai

• Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #5 u: Prosinac 07, 2005, 09:23:00 prijepodne »

"veliki" ljudi i velike ideje = nesretni narodi - halposhromis sp red tail sheller još jedna od lijepih riba iz viktorija jezera a mogla se nabaviti jedno vrijeme i u zagrebu. boju mijenja od gotovo bijele do zagasito tamnocrno zelene. inače nisam bio pobornik miješanja ciklida iz raznih biotopa ali kad sam naletio na ove krasne ribice jednostavno nisam mogao odoliti i sada su sretne u zajednici s mojim ostalim malawi ciklidima.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #6 u: Prosinac 07, 2005, 09:29:00 prijepodne »
Pa kemizam vode iz jezera victoria i Malawi jako je sličan i ako se meša različita jezera,,ta su dvoje najsrodnija i nema strepnje.Jedina je preporuka za Victoria ciklide,da se drže striktno u grupi,minimalno 1M :3Ž.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
viktorija ciklidi
« Odgovori #7 u: Prosinac 07, 2005, 10:45:00 prijepodne »
nile perch je počeo opadati u brojnosti, a preživjele vrste viktorijanaca su se stabilizirale.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
viktorija ciklidi
« Odgovori #8 u: Prosinac 07, 2005, 11:20:00 prijepodne »
preživjele vrste..koliko ih je samo otišlo da se nisu ni opisale... mjku im ljudsku...

Offline makai

• Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #9 u: Prosinac 07, 2005, 16:05:00 poslijepodne »
cikliram novi tank od 450 litara pa ako netko ima još koju vrstu iz Viktorije rado ću udomiti. nije da žicam ali stvarno je jako teško doći do bilo kakvih primjeraka iz tog jezera.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
viktorija ciklidi
« Odgovori #10 u: Prosinac 07, 2005, 16:22:00 poslijepodne »
u Viliju u Samoboru su još 2-3 komada ak se ne varam..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #11 u: Prosinac 11, 2005, 10:30:00 prijepodne »

Makai,ako se ti ta ustonoša iz jezeraVictoria svidja,zvrnut ču nekog akvarista iz LJ ako ih još ima,naravno treba ti da dodješ u LJ.

A ciklid Astatotilapia nubila

Edited by: Bojko

Offline makai

• Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #12 u: Prosinac 11, 2005, 23:24:00 poslijepodne »

a to ti je kad zaboraviš zapisati ime onoga što kupiš pa kasnije vrtiš po netu i skupljaš informacije- naime ja imam u akvariju astatotilapiu nubilua na haplochromisa red tail iako su na slikama jakoslični a da nema Bojka još bi dugo živio u zabludi. inače su se opet pojavile kod vilija u zg. pacu pojačati odnos ženke mužjakkoji je sad 1:1 jer sam kupio zadnja 2 para u zg. aako se pojavi još koja vrsta u Ljubljani ili dalje evo mene. a slike mojih ljubimaca stižu uskoro jer sam nabavio digitalca - još samo da skužim kako uluviti ribice na dobru fotku i kako stavitislike na postove

ps: još samo da provjerim jeli mi i zebra obilquiendis zbilja u akvariju ili neka druga vrsta, ma nemogu valjda dvaput fulat... ja se zbilja raspisao ko Krleža ali me ovo stvarno pogodilo

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #13 u: Prosinac 12, 2005, 15:34:00 poslijepodne »

Ma Makai,fora ti je ta,da se Obliquidens zove i neka druga vrsta ciklida Haplochromis sp.Thick skin,koji je trgovačko više poznatiji kao Haplochromis obliquiedens.

Eto ti slike,pa sad ti usporedi i javi.

Offline makai

• Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #14 u: Prosinac 12, 2005, 17:56:00 poslijepodne »
iako su još relativno mladi par sa 1. slike je definitivno moj, jedino što je ženka više zlatne boje nego srebrne ali to je možda stvar fotografije. ustvari ženka je jedna od ljepših "nepofarbanih" ribica koje sam do sada imao prilike vidjeti i nikako se nebi mogla nazvati neuglednom kao neke ženke ostalih ciklida što im je još jedan plus za držanje u akvariju.

Offline makai

• Punopravni član
viktorija ciklidi
« Odgovori #15 u: Siječanj 05, 2006, 23:08:00 poslijepodne »
stigle još dvije ženke latifasciate (jedna zlatna i jedna srebrna) mužjak nakon početnog odmjeravanja snaga s pridošlicama shvatio u čemu je štos i sada je stvarno pravi gazda u akariju. imi li netko netko iskustva s držanjem ovih riba? bilo kakva informacija dobro bi došla je su u tanku s njima i jato mladih cyrtocara morija i aluonocara eureka i strah me da da nebude žešćeg fajta kad ribe porastu.