Listopad 03, 2025, 08:13:10 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: nigrići (archocentrus nigrofasciatus) POMOC???  (Posjeta: 966 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor1984

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
nigrići (archocentrus nigrofasciatus) POMOC???
« u: Rujan 14, 2012, 17:33:25 poslijepodne »
Nov sam jos uvijek u ovome, i imam nekoliko navedebnih ribica... u akvariju između ostaloga imam i umjetno drvo koje ima tunel i sinoc gledam u tom tunelu je stalno jedna ribica, i vidim ja nesto sitno kao mravi.. kad ono ocito male nove ribice.. nesto skroz maleno.. i sad dosao s posla,, vidim da su na drugom mjestu vani, ima ih tih sitnih sigurno petnaestak ako ne i vise.. i dvije ribice ih kao cuvaju koliko kuzim... Sta da sad radim?
Znam da je ono shema da sami roditelji pojedu male.. nakon koliko ih odvojiti.. i glavno pitanje je kako odvojiti kad je to toliko malo sitno, s cime... Hvala na pomoci...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: nigrići (archocentrus nigrofasciatus) POMOC???
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2012, 17:42:50 poslijepodne »
Odvajas ih kad pocmu sami jesti, krupniju hranu. za pocetak ih malo dohranjujes artemijom, mozes i tekucom od jbl-a, njima sasvim dosta. ali s hranjenjem pocimas tek kad potrose svoju vrecicu, par dana znaci.

Nakon cca tjedan dana- 10 dana, jednostavno ih crijevom usisaj u kantu, koliko ih mislis ostaviti. ostale ce roditelji ionako ubrzo sami pojesti. Prebaci ih u akvarij, hrani artemijom, sitno mrvljenom normalnom hranom, i to je to. grijac, filter, nista ti vise ne treba.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2012, 17:50:13 poslijepodne »
evo imas ovdje nesto, mozda pomogne.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=64290.25

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2012, 20:44:34 poslijepodne »
Mozda ce djelovati glupo pitanje ali sto je artemija?
Te kakve vrecice kad potrose?

pocetnik sam zaista... :))

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2012, 20:59:54 poslijepodne »
pogledaj pazljivo te male ribice. primjetit ces negdje oko glave, ispod usta i slicno, kao vrecicu. zumanjcana vrecica ili tako nekako.

Nebitno, ne opterecuj se s time, ono sto je bitno da ih pocmes nakon 2-3 dana od rodjenja hraniti. hranis ih artemijom, nju imas kupiti za pravljenje i imas u vidu tekucine. trazi u trgovini JBL NOBIL FLUID ARTEMIA. bocicu promuckas, par kapi kapas i to je to.

Gledaj da kapas tamo gdje ih je najvise, dakle, nemozes ocekivati da ce malci sami doci na drugi kraj akvarija po hranu. nakon par dana, pocet ce samostalno plivati i istrazivati, i hraniti se.

10-tak dana poslje, usisas ih jednostavno crijevom i prebacis u drugi akvarij. Voda mora biti ista, dakle iz tog akvarija u kojem su rodjeni. Temperatura isto mora biti ista-slicna, ne prevelika razlika.

I to je to. Svakih 3-4 dana promjenis malo vode, redovito cistis i usisavas. Postepeno dodajes i mrvljenu hranu, skoro u sitni prah, kako vrijeme ide, sve krupniju dajes. Jasno, filter moras imati unaprijed spremljen i zacikliran kad ih prebacujes u novi akvarij. Ne veliki filter, ne prejak protok, i pazi da ih filter ne moze povuci u sebe.

Imas na onim mojim slikama otprilike koja je velicina, i kad malo narastu, onda su to vec samostalne ribe, jedna tjedno izmjena vode, hranjenje 2 puta dnevno. Malce hranis 3-4puta dnevno, po malo hrane.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2012, 21:08:18 poslijepodne »
a daj mi reci koliko dugo moraju biti u drugom akvariju prije nego li ih vratim u ovaj nazad?
I dali postoji uopce sansa da ikoja riba prezivi ako ju ne vadim van?
I mozda glupo pitanje, ali sto cu s tolikim ribama ako se tako brzo mrijeste?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2012, 21:11:14 poslijepodne »
Eeee....uvijek ti ostaje opcija uclaniti se u klub bivsih vlasnika nigrica.  :D :D :D

Koliko dugo moraju biti, ovisi o velicini roditelja. Generalno, sto veci to bolji, jer roditelji nece trpjeti pridoslice, ako su manji, moglo bi biti problema. Ali, ono, ovisi i o uredjenju akvarija, ako ima dosta skrovitih mjesta, gdje velike ribe ne mogu doci, cekaj do jedno 2-3cm velicine. Par mjeseci recimo.

Prezivjeti nece, sanse su male. Opet ovisi kad ce se roditelji opet spremati za mrijest, ali generalno, jako male sanse.

Sto ces s tolikim ribama - pa izvadis si 4-5 komada, njih pustis da odrastu, ubacis ih nazad u glavni akvarij (ovisi koliki je), i to je to, imas akvarij s nigricima, buduce mrijestove ignoriras i ne vadis male.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2012, 21:32:08 poslijepodne »
Ukratko receno, da pustim da se snalaze i da ih pojedem, mislim pod time kad kazes da ubuduce ignoriram?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2012, 21:34:25 poslijepodne »
tako je. Okrutno, ali to je priroda.

S malcima neces moci nista.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2012, 21:42:34 poslijepodne »
a daj mi reci kako to onda zbilja izgleda u prirodi? mislim kontam da dio se pojede od strane drugih riba, ali kako uspije ista opstati od malih? jel se dobro sakriju ili?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 14, 2012, 21:49:28 poslijepodne »
naravno. izracunaj koliki ti je akvarij, i usporedi to s prirodnim stanistem i sve je jasno.