Srpanj 19, 2025, 20:10:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanje u vezi prosirenja stambenog objekta  (Posjeta: 1281 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomek1221

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pitanje u vezi prosirenja stambenog objekta
« u: Srpanj 27, 2012, 21:18:07 poslijepodne »
Ako slucajno neko zna,u planu mi je prosirit stambeni objekt na jos dvije sobe sve skupa 7x3.60 na svojem zemljistu,sad cuo sam da do neke kvadrature netreba trazit gradjevinsku dozvolu jeli znak ko?i jeli ko prosirivo kod sebe nesto.nebi htio da napravim pa moram rusit -?a dozvolu dobit treba brdo papira i novaca kojih bas nemam,jedni govore da smijes do 23 kvadrata bez dozvole prosirit jedni da nesmijes doslovno ni kokosinjac bes dozvole,pa ako neko zna bio bi zahvalan.i ta prostorija nebi imala deku nego samo kroviste jer i to je navodno bitno dali je tvrda deka gore ili ne -?u svakom slucaju zanima me dali ima kakva kvaka kako to prosirit bez dozvole jer treba brdo papira i love.hvala

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Pitanje u vezi prosirenja stambenog objekta
« Odgovori #1 u: Srpanj 27, 2012, 22:01:36 poslijepodne »
Meni je geodet takve stvari jednom rekel. Ovisno o objektu koji imaš (kuća, dvojni objekt...) treba provjerit u GUP-u kolika je maksimalna tlocrtna površina objekta koju smiješ gradit (moraš imat pravovaljanu građevinsku), a to ovisi o lokaciji zemljišta na kojem je objekt.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Srpanj 27, 2012, 23:11:12 poslijepodne »
Svakako prvo prouči prostorni plan za taj dio grada. Također možeš otići do referenata koji rade u područnim uredima za prostorno uređenje pa pitati što smiješ, a što ne smiješ graditi bez dozvole.

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
Odg: Re: Pitanje u vezi prosirenja stambenog objekta
« Odgovori #3 u: Srpanj 28, 2012, 08:46:13 prijepodne »
Ja sam morao vadit gradevinsku za temelj za plinski spremnik i spicili mi kaznu jer sam zatvorio balkon na kuci u pvc.

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
R-46

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
Odg: Re: Pitanje u vezi prosirenja stambenog objekta
« Odgovori #4 u: Srpanj 28, 2012, 09:11:42 prijepodne »
...spicili mi kaznu jer sam zatvorio balkon na kuci u pvc.
Kod mene u Španskom je svaki drugi balkon zatvoren, čisto sumnjam da su ikome spičili kaznu... Rossi, ti si jedan od rijetkih! -?

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 28, 2012, 09:22:44 prijepodne »
...spicili mi kaznu jer sam zatvorio balkon na kuci u pvc.
Kod mene u Španskom je svaki drugi balkon zatvoren, čisto sumnjam da su ikome spičili kaznu... Rossi, ti si jedan od rijetkih! -?
bogami tako je i kod mene, skoro sve zatvoreno.

a sto se tice prosirenja....prije nekih cca pola godine pricao sam s geodetom u pozegi za slicnu situaciju i rekao mi je da sve sto gradis, a ima temelj, moras imati građevinsku.
pa makar gradio vanjski wc (suvremeni)
isto vrijedi za garaže, pušnice itd

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Srpanj 28, 2012, 10:11:27 prijepodne »
Ako slucajno neko zna,u planu mi je prosirit stambeni objekt na jos dvije sobe sve skupa 7x3.60 na svojem zemljistu,sad cuo sam da do neke kvadrature netreba trazit gradjevinsku dozvolu jeli znak ko?i jeli ko prosirivo kod sebe nesto.nebi htio da napravim pa moram rusit -?a dozvolu dobit treba brdo papira i novaca kojih bas nemam,jedni govore da smijes do 23 kvadrata bez dozvole prosirit jedni da nesmijes doslovno ni kokosinjac bes dozvole,pa ako neko zna bio bi zahvalan.i ta prostorija nebi imala deku nego samo kroviste jer i to je navodno bitno dali je tvrda deka gore ili ne -?u svakom slucaju zanima me dali ima kakva kvaka kako to prosirit bez dozvole jer treba brdo papira i love.hvala

Od 2008god. nema građevinske dozvole već se zovu "uvjeti o građenju"

Za svako proširenje/nadogranju moraš raditi idejni projekat > glavni projekat  > platiti komunalne i vodne doprinosu za nove m3 (ne m2 već m3)  > pa na kraju trebaš dobiti potrvdu glavnog projekta nakon čega smiješ u gradnju/nadogradnju...

Ma sad sam trenutno u ganjanju papirologije,  pa otprilike sam nabrojao redosljed...  Nešto starašno koji birokratski aparat imamo jedva čekam da sve ode k vragu  :down:  upravo čeka 4mj. nekog referenta da mi potvrdi parcelacioni aleborat za zemljište, ali čeka se mito kako čujem od ljudi koji su prolaziji istu klavariju kao ja, a i kad sam otišao u poglavarstvo nećete vjerovati do kraja 8mj. na godišnjem su svi koji rade na tome :dead:

Za sve čvrsto što gradiš moraš imati dokumentaciju ili barem dio ovisi šta se gradi recimo ja nisam morao vaditi uvjete građenja samo za ogradni zid do 130cm visine, a preko te visine moraš vaditi sve dozvole i elaborate kao kad gradiš kuću...

« Zadnja izmjena: Srpanj 28, 2012, 10:18:59 prijepodne od veco »

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Srpanj 28, 2012, 11:48:29 prijepodne »
Rješenje o uvjetima građenja se ishodi za objekte do 400 m2, a to rješenje je zapravo umjesto lokacijske dozvole (a ne umjesto građevinske dozvole). Nakon pravomoćnog rješenja o uvjetima građenja, ne mora se ishoditi građevinska dozvola nego je za početak gradnje dovoljno imati na gradilištu glavni projekt i elaborat o iskolčenju građevine. A za objekte preko 400 m2 je procedura kao i prije, prvo lokacijska dozvola pa onda građevinska dozvola. Zapravo količina dokumentacija je ista, jedino se malo ubrzala cijela procedura kod objekata ispod 400 m2.

A što se tiče ogromne papirologije, gubitka vremena, birokracije, pa do toga kako svaki referent različito tumači isti zakon i sl. da ne govorim, to svakog mora frustrirati... kao ovlašteni arhitekt stalno se susrećem i s takvim situacijama mada tu i tamo ima i pozitivnih primjera, pa se čovjek onda iznenadi kad stvari idu onako kako bi zapravo uvijek trebale ići.

Uzevši sve to u obzir nije niti čudno da su onda toliki radili ilegalno. -?

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Srpanj 28, 2012, 12:14:16 poslijepodne »
i... kao ovlašteni arhitekt stalno se susrećem?

Požurnicu sam napisao za potvrdu parcelacije...ali ništa nije ubrazno čak dapače

Šta sad da radim kome da se obratim?

Ti to znaš kako se radi najbolje može i na PM  8)

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Srpanj 28, 2012, 13:27:32 poslijepodne »
ma zato sam i pito,ali navodno da se moze prosirit do 20 kvdrata bez icega tako sam cuo,sad trebam provjerit jer sa svom papirologijom mi nije dosta 10 tis eura za jos jednu sobu :(

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 28, 2012, 20:42:45 poslijepodne »
toliko ces samo dati na "poklone" da se ubrza proces  :o