Srpanj 25, 2025, 21:28:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Prelivni filter-pomoc  (Posjeta: 5964 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dzems

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Prelivni filter-pomoc
« u: Srpanj 20, 2012, 16:23:34 poslijepodne »
Imam odavno vanjski prelivni ali nije bio u upotrebi,napunio sam ga filter medijima neki dan i probao. Nekuzim kako da uskladim dotok iz akvarija,uvjek mi vise izlazi nego sto dolazi.Stavio sam izlaz iz akvarija u ovu skroz desno pregradu,preljeva se preko stakla i kroz filter materjal ulazi u skroz ljevu pregradu u koju sam stavio pumpu koja vraca vodu u akvarij.Citao sam da cjev koja dovodi vodu mora biti deblja od one koja odvodi vodu.Nije mi jasno i kako pokrenuti cjeli taj sustav bez da ustima usisam na cjev koja izlazi iz akvarija i brzo uguram u filter...Molio bi objasnjenje cjelog tog sistema.Jos me zanima ako zelim ovaj filter staviti u akvarij gdje trebam napraviti rupe.Molio bi i objasnjenje u koje pregrade se stavi filter materijal
Totalna Steta

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Prelivni filter-pomoc
« Odgovori #1 u: Srpanj 20, 2012, 18:27:01 poslijepodne »
odi u trgovinu i kupi crevo evo ovako

Uploaded with ImageShack.us

na kraju to izgleda ovako

Uploaded with ImageShack.us

visina filtra ti mora biti ona visina na kojoj je akvarij ,zakon spojenih posuda,znaci koliko jje akvarij visok toliko filter ako je filter nizi preljevat ce se.crevo dovodno moje je nekih 70 cm od toga pol u akvariju pola u filtru,mpra biti deblje tj šire moje je mislim nekih 35mm sto sire to bolje.
gurnes crevo dovoda u filter ,malo spustis filter nize od postolja ,povuces pazis da se ne zagrcas ja jesam nekoliko putai nabrzinu filter stavis na visinu na kojoj ti je akvarij ,sta dalje filter se iz prve komore puni i odozdola ulazi u 2 komoru gdje je filter matrijal ,prolazi kroz filter matrijal i ide do 3 komore di se nalazi pumpa koja pumpa vodu u akvarij

UGLAVNOM OVOGA SVEGA NEBI BILO DA NIJE BILO DEJANA82
dejane ljepo radi

« Zadnja izmjena: Srpanj 20, 2012, 18:34:51 poslijepodne od ante78 »

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #2 u: Srpanj 20, 2012, 18:27:44 poslijepodne »
imam 3 takva filtera,filter materijal se stavlja u srednju pregradu,filter mora biti u ravnini akvarija,mislim na gornju granicu,dovod vode može ići i u lijevu pregradu i u desnu pregradu,svejedno ti je,dovod treba biti debela cijev,najbolje od vodovoda ona siva plastična ili nekakva slična druga,uglavnom za veće akvarije preko 200 litara i protok od 1200 l treba biti pravo debela,zavisi od pumpe da ne ostane bez vode,ja sam vodu povukao tako što sam cijeli sistem spojenih cijevi potopio u akvarij da se napuni vodom i začepio početak,izvadio taj dio iz vode dok je drugi još u vodi i prebacio u filter,spustio ispod razine vode u akvariju i odčepio da voda krene u filter,filter se napuni,voda je u cijevi i ti je to,dobro kod mene je akvarij od 100 l pa imam manje gibljivo crijevo pa sam tako uspio,malo je to zajebano za napravit ali kad jednom pokreneš vodu ne diraš više,ja ju nisam vadio godinu dana,i još nešto,cijev za vodu mora biti duža i u akvariju i u filteru,u donjoj polovici,da ne ostane bez vode kad vršiš iznjenu.eto  :up:

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #3 u: Srpanj 20, 2012, 19:24:31 poslijepodne »
E sad mi je puno jasnije...planiram unjesto pumpe spojiti vanjski filter.Dakle voda krene iz akvarija u ovaj prelivni,kad se napuni tamo gdje ide pumpa stavim ulaznu cjev Hagosa vanjskog filtera i normalno izlaz Hagosa u akvarij.Dakle filtriranu  vodu ponovo filtrira Hagos i vraca u akvarij.Sta mislite o tome...hvala na pomoci
Totalna Steta

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #4 u: Srpanj 20, 2012, 20:08:10 poslijepodne »
ako pogledaš odozgora zamjetit češ da je srednja komora u presjeku 5x5 cm i da če se brzo zapuniti i time otežavati prolaz vode

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • adriana
« Odgovori #5 u: Srpanj 20, 2012, 20:15:30 poslijepodne »
ma neće se ništa zapuniti ako napravi veći filter,moja je srednja pregrada 12x12 cm,i to na 100 l. kad bi pravio za ovaj od 300 l bio bi od negdje 50 litara filter,znači što veća srenja pregrada,30x15 i nemaš brige,stane puno filter materijala,voda kristalno čista,sakriješ ga iza i milina

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 20, 2012, 21:32:03 poslijepodne »
u aquaterri sam uzimo ove filter spuzve probo sve i na kraju moro narucit
10cm x 10cm x 10cm ti dode 14kn
sad mi stoji ova sitna
http://www.aqua-terra.biz/eshop/?141,bio-spozva-za-filtere-2000x1000x100mmtm45
pa oni keramicki valjcici
pa opet malo spuzve
kako radi vec par dana voda kristalno jasna

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #7 u: Srpanj 20, 2012, 22:22:45 poslijepodne »
ako pogledaš odozgora zamjetit češ da je srednja komora u presjeku 5x5 cm i da če se brzo zapuniti i time otežavati prolaz vode
[/quote
Srednje a i sve ostale komore su cca 14x14 cm,izjebo sam se (da prostite) cilo vece ali opet nevalja.uzeo sam cjevi 4 cm unutarnji promjer,uspio povuci vodu u filter,upalio pumpu ali opet isto.Vise ide van neko sto ulazi u filter.Probao sam zamjeniti ulaz i izlaz i isto.Nivo vode u pregradi pada li pada.Moram iskljuciti pumpu da ne ostane na suvom.Nisam pametan...
Imali veze sto mi je akvarij 55 cm visine a pregradni filter 50 cm.Podbacim ispod 5 cm stiropora i dobijem gornju razinu jednaku,
Totalna Steta

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • adriana
« Odgovori #8 u: Srpanj 20, 2012, 22:36:16 poslijepodne »
ma da,napravi tako,izgleda da ti je pumpa dosta jača od dovoda vode,to ti je mala cijev,i ja sam mjenjao cijevi dok nisam naišao da mi pumpa ne ostane bez vode

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #9 u: Srpanj 22, 2012, 23:47:56 poslijepodne »
2 dovodne cijevi.

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 23, 2012, 11:39:56 prijepodne »
2 dovodne cijevi.

upravo to, kod mene su 2 dovodne cijevi i pumpa 1200 l/h je napojena cijelo vrijeme.

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • adriana
« Odgovori #11 u: Srpanj 23, 2012, 17:06:29 poslijepodne »
 :up:

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #12 u: Srpanj 23, 2012, 19:25:22 poslijepodne »
taj moj vanjski prelivni postat ce unutarnji prelivni...valjda.Prominia sam jedno bocno staklo tako da sam na dnu ostavio prazan prostor 4 cm,rupu zatvara plava gruba spuzva a pumpa je u trecoj pregradi.Jos trebam u sredinu napuniti filter materjala i probati.
Totalna Steta

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • adriana
« Odgovori #13 u: Srpanj 23, 2012, 19:55:49 poslijepodne »
može da,to je to,srednju možeš napuniti do gore filter materijalom i gotovo.ako bi ti bio unutar akvarija onda bi morao izbušiti rupu u toj pregradi suprotnoj od pumpe na dnu i staviš u akvarij,ali istih dimenzija tako da se ne primjeti,ali iskreno to mi nije lijepo za vidjeti,bolje ga sakrij negdje iza  :up:

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 23, 2012, 20:46:24 poslijepodne »
Mislim da bi bilo bolje da si ostavio da bude vanjski. Osim što zauzima prostor u akvariju, ne izgleda lijepo, ima i jednu manu...

Naime, kako si zamislio čišćenje? Vadiš ga kompletno van ili samo spužve? U jednoj i drugoj varijanti ti ostaje otvoren tako da kad budeš vadio spužve (ili cijeli filter) računaj da će hrpa smeća iz spužvi završiti natrag u akvariju. Pogotovo iz spužve uz prorez jer je prva na udaru.

Moj je na taj princip ali je kontra, pumpa je u lijevoj komori, a u desnoj je usis tako da krupnije smeće ostaje na dnu te komore pa je olakšano čišćenje. Stoji pored akvarija, na prednju stranu zalijepio karton sa popisom i slikama riba tako se praktički uopće ne vidi. Ne moram napominjat da je kompletno čišćenje turbo jednostavno!

Ne znam, probaj ali mislim da se nećeš usrećiti...

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #15 u: Srpanj 23, 2012, 21:06:54 poslijepodne »
neznam...mislim da nece bit problem ciscenje,mjesecno izvaditi i oprati tu prvu spuzvu na prorezu.Cjeli fitter oblozim crnom folijom samoljepljivom...a vidjet cu kako ce izgledati.Sakrijem iza biljaka u akvariju.Mislim da vodu (umjesto ove pumpe) vani vuce Hagos 1200 vanjski filter i vraca opet filtriranu u akvarij.
Totalna Steta

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 23, 2012, 21:14:15 poslijepodne »
fale ti još keramički cilidri

Offline dzems

• Punopravni član