Kolovoz 13, 2025, 15:45:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Chalinochromis  (Posjeta: 1312 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Chryseis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.myspace.com/chry5eis
Chalinochromis
« u: Prosinac 28, 2005, 23:04:00 poslijepodne »

Chalinochromis sp "ndobhoi"

Chalinochromis brichardi

Evo pošto je malo zamro dio o ciklidima, evo dva meni predivna a mnogima nepoznata ciklida iz jezera Tanganyika

Možda se netko nadoveže sa nekim tekstom, ili iskustvom

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Chalinochromis
« Odgovori #1 u: Prosinac 29, 2005, 08:33:00 prijepodne »
na žalost, ne samo da nemam iskustva nego ih nikad nisam ni vidio kod nas, ali da sam ga zapazio u literaturi, jesam, što nije ni čudo , ako se pogleda kako su atraktivni , pogotovo ndobhoi...mislim da ih ni u austriji nije bilo, pa bi možda trebalo Juruparija uhvatit kad ću slagat novu Tangu

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Chalinochromis
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2005, 09:06:00 prijepodne »
ma nema frke to je pis of kejk. samo ti slaži vedrane!

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Chalinochromis
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2005, 12:11:00 poslijepodne »
Chryseis, ciklid je poznat pod imenom "masked brichardi" ali ga još nisam vidio u našim dučanima  

Chalinochromis brichardi

Offline Chryseis

• Punopravni član
Chalinochromis
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2005, 17:29:00 poslijepodne »

kakav bi ja ciklidaš bio kad nebi znao malawicichlidhomepage napamet

To i je mjesto gdje sam prvi put sreo ovu porodicu.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Chalinochromis
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2005, 22:57:00 poslijepodne »
strava kako je popularna ta stranica!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Chalinochromis
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2005, 23:49:00 poslijepodne »

Kako li početi?,možda sa ovim" malo zamro",pa ciklidistika nikad ne zamre iako se tog momenta ništa ne piše o ciklidima.Snaga ciklida nije sam na sajtu,jes i u glavi,srcu akvarista,ljudi o ciklidima kad se niš ne piše misli se sigurno,dakle po tom pitanju jeste ciklidistika živa,življa nego je ikad bila.

Chalinochromis kao grupa jako retki ciklidi čak i u jezeru Tanganyika,gdje se ti ciklidi i nadju.Sam genus spada u grupu Lamprologini,gdje se nadju ,medju ostalim i genus Julidochromis,kome su ti i jako slični.Ime "Chalinochromis" znači tri crte na glavi,a tako je ime dao ihtiolog Poll godine 1974,kad je i opisao prvog ciklida iz tog genusa C.brichardi,naravno taj isti Poll dao je i ime tom genusu.U samo genusu ima dve valjane vrste,pored več pomenutog C.brichardi /Poll 1974/ jošp i C. popelini /Brichard 1989/ te još dve neopisani vrsti ili formi:C sp.bifrenatus,koji je mnogo sličan vrsti C.popelini,pa se još sad lome koplja naučnika,da to nije samo jedna te ista vrsta i C.sp.Ndobhoi.

Chalinochromis brichardi opisao Poll 1974 i nazvao ga po velikom istražitelju iz jezera Tanganyika Pierre Brichardu.Toga su ciklida našli u prirodi u tački kilometar južnije od Rutunge u državi Burundi.Obično se nalazi u zoni kamenja u dubini od 2 metara pa nadalje.Popitanju ishrane jako je sličan genusu Julidochromis ,no hrani se malim životinjcama,koje nadje medju algama,larvama insekta,a ponekda dobro mu dodje i alge.Mužjak dostiže dužinu od 14 cm.,ženka je malo manja,a nekih ostalih vidljivih razlika medju polova nit nema.

Chalinochromis popelini opisao Brichard 1989,a ime popelini ne znači ništa,i to je ime tajanstveno,ko i ovaj ciklid.Naravno nalazište toga ciklida jeste južnozapadna obala Zaira,gdje se i on zadržava u zoni kamneja u dubini od 2 metara pa nadlalje.Po pitanju ishrane isti ko njegov rodjak Chalinochromis brichardi,ali ta je dugačak 12 cm.,ženka nešto manja,i opet nema vidlijive ratlike medju polovima.

No isto što sam opisao več kod prvi dve vrsti važi i za ,zasad još neopisane vrsti Chalinochromis sp.Bifrenatus /bifrenatus znači dve horizontalni liniji/,kao i za Chalinochromis sp.Ndobhoi /Ndhoboi je domačinsko ime za tog ciklida/.Po pitanju prirodne okoline i ishrane imata jednake uslove ko prva dva,a ti dve vrsti ,kod obadvoje su mužjaci dugi 14 cm.,a ženkemalo manje,što opet nema vidljivih razlika medju polova.

Akvarij i uredenje te mrest i ishranaAkvarij mora imati fini pesak i puno skrovišta,jer se ti ciklidi baš dobro osečaju u takvom,ako smem reči,skrovitijem tanku.Žive u parovima,pa jedan par treba u akvariju minimalno da ima 0,25 m2 prostora,tu bih hteo reči,da mora to biti upareni par,ako to nijemože se desiti i smrtni slučaj.Zato treba kupiti više malih,pa kad se izdvoji par,ostale prodati ili pokloniti,ipak ti ciklidi ne trpe se baš medjusobno.Nekako za mešoviti tank dovoljan je 180 l akvarij.Tiu se ciklidi jako dobro slažu sa ostalim predsstavnicima iz grupe Lamprologini /Altolamprologus,Julidochromis,Lepidiolamprologus,Neolamprol ogus /,kao i sa Tropheusima,Petrochromisima te Ophthalmotilapiama,Xenotilapiama,Cyprichromisima i paracyprichromisima,dakle sa puno ciklida se odlično slaže,no treba napomenuti,da je treba gledati pre svega i na činjenicu,da se popuni sve niše u akvariju.

Po pitanju ishrane nisu probrljivci,vole smrznutu /Mysis,Krill,Cyclops,Artemiju/,ko i suvu ,mada kvalitetnu hranu.

Za vreme mresta znade biti par,kad brani malce malo agresivniji,zato i treba im obezbediti onih 0,25 m2 prostora u akvariju.Ti su ciklidi ikraši,a nose otprilike od 100 jaja,koje na temperaturi od 25 stepenei,proplivaju 5-6 dan i naravno artemija jim je tad najbitnija hrana.

Ako se odlućite,da imate samo par tih ciklida,onda vam je več 80 l dovoljno.

Eto mali kratki tekst o ,tako reči čitavom genusu,tih zaista zanimljivih ciklida,koji ,ja se nadam,ugledat če i radne i HR,a posledićno če se nači i

Offline Chryseis

• Punopravni član
Chalinochromis
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2005, 11:40:00 prijepodne »

Hvala Bojko!
Kada sam ja rekao zamro, mislio sam samo na Ciklidni dio Akvarij.net-a.
Ja doslovno čekam da se snjeg otopi da idem po kamenje na sljeme.
Tako da nema dileme da sam u tome više nego ikad prije, a neznam tko od nas nije.

Odličan tekst

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Chalinochromis
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2005, 13:16:00 poslijepodne »
I onda takvu ribu stave u malawi akvarij kako se vidi na prvoj slici, a da je ima kod nas već bi bila član moga jezera