Srpanj 18, 2025, 21:58:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - drugi mrijest  (Posjeta: 8616 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline skalar-pet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - drugi mrijest
« Odgovori #50 u: Rujan 27, 2011, 08:10:15 prijepodne »
 :) Bas mi je drago da se je i vecina prevrtaca oporavila . Svaka ti cast na detaljnim izvjescima :zagrljaj:

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #51 u: Listopad 08, 2011, 01:01:58 prijepodne »
61. dan

Đuka i dalje najveći, buraz mrvicu manji. Ono što sam prije cca tjedan dana primjetio jest da Đuka nema dobro razvijene prsne peraje (ili kako se već zovu). Ima nešto vrlo kratko, ali peraje kakve bi trebao imati ipak nema. To se posebno dobro vidi kod njegovog buraza, on recimo ima lijepe crne peraje, baš kako i treba. Đukin buraz (iako nešto manji od Đuke) se prometnuo u glavnu facu akvarija. Zauzeo je lijevu poziciju akvarija, tu sam patrolira i tjera sve ostale od tamo, a pogotovo Đuku. Ostale doduše ne toliko koliko njega jer ih valjda, pošto su manji, ne doživljava kao neku posebnu prijetnju. Bilo kako bilo, sad imam još samo jednog potpuno normalnog ramireza! :-[

S obzirom na povećano naganjanje po akvariju u zadnje vrijeme, ubacio sam još bilja u taj manji akvarij (rogolist, limnofila sessiliflora, vodena kuga, pistia, najas guadalupensis), tako da smanjim broj vizualnih kontakata a povećam broj mjesta za sakrivanje. Ona dva svrdlasta puža i dalje obavljaju svoj dio posla + sad imam i cca 7 svrdlastih beba.

Što se tiče prehrane, prije 2 dana sam prestao pripremati artemiju te sam prešao na sve zamjenske varijante jer mi se činilo da je već krajnje vrijeme za to, po principu idemo probati "pa tko živ, tko mrtav". To je prošlo dobro, jer mikrocrvi su i dalje dobro prihvaćeni, granule SAK-a također, u međuvremenu sam im dao i žive sitnije enhitreje što je isto prošlo uspješno te danas i grindal crve, također sve OK. Tako da mi se i ta želja ispunila, nema više račića........ :)

Tvrdoća vode je sada puno veća nego na početku, promjena omjera obične vode i demi vode je malo - po malo utjecala i na to... tako da su sada ramirezi teoretski spremni i za prelazak u normalni akvarij koji ima normalnu tvrdoću vode (a ne onako nisku). Radio sam mjerenja parametara prije cca 4 dana ali ih trenutno nisam uspio naći. -?

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #52 u: Listopad 08, 2011, 09:22:10 prijepodne »
Svaka čast na volji, ovak nešto se rijetko čita... :up:
Inače, nekad sam i ja razmnožavao nešto sitno, i mogu ti reći da je s vremenom sve lakše, kad čovjek skupi nešto iskustva, i ne doživljava više to tak' dramatično.  ;)
Zabok

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #53 u: Listopad 08, 2011, 11:29:21 prijepodne »
Svaka čast na volji, ovak nešto se rijetko čita... :up:
Inače, nekad sam i ja razmnožavao nešto sitno, i mogu ti reći da je s vremenom sve lakše, kad čovjek skupi nešto iskustva, i ne doživljava više to tak' dramatično.  ;)

Znam, to je ono na što i ja računam... Uz iskustvo, više opreme i više znanja, bit će puno lakše! :up:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #54 u: Listopad 16, 2011, 01:06:46 prijepodne »
69. dan

Ono što je novo jest to da se Đukin buraz, koji je do prije par dana naganjao sve po akvariju (kao njegov stari u "najboljim" danima), odlučio priključiti ostatku ekipe i sad zajedno "briju" pa akvariju... što mu je sad došlo, nemam pojma, ali meni je ovako puno draže. Na najvećoj slici se vidi Đuka (desni od 2 velika ramireza) koji ima nešto slabije razvijene prsne peraje, lijevo od njega je "najuspjeliji" ramirez, okolo bivši prevrtači, te dolje desno jedini koji i dalje ima velikih problema. Ono što je zadivljujuće kod njega jest to koliko se on zapravo trudi pojesti nešto prije nego mu ostali sve ne pojedu, što njemu i nije tako lako. Ima baš veliku volju za životom... pa onda neka mu i bude tako, dok ide...ide!

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #55 u: Listopad 23, 2011, 04:07:04 prijepodne »
Fenomenalna tema, žao mi je da nisam prije vidio.
Svaka čast na opisu, sa guštom sam pročitao  :up:

Sretno u daljnjim avanturama!

Cheers!

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #56 u: Listopad 23, 2011, 10:43:34 prijepodne »
77. dan

Prije svega, želim se zahvaliti svima koji su sve ovo pozitivno komentirali i koji su našli nešto korisno u cijeloj ovoj mukotrpnoj priči. Nadam se da će sve to barem malo pomoći nekome u budućnosti da izbjegne neke od grešaka koje sam napravio... :nerd:

Na žalost, moja kontinuirana (prije svega financijska) nemoć, da ramirezima pružim potrebne uvjete je rezultirala novim udarcem i to ravno u facu! :punch: Zadnjih dan-dva sam primjetio da nešto nije u redu s Đukom i burazom, kao da nisu baš bili svoji. Bili su manje aktivni, držali su se više gornje zone akvarija i slično. Sinoć je to posebno bilo vidljivo, prilikom hranjenja nisu baš bili zainteresirani. Ujutro ih nisam nigdje mogao naći. Nakon nekog vremena sam uočio Đukinog buraza (ujedno i najljepšeg ramireza) kako leži između listova microsoruma. Nakon 15 min. sam našao i Đuku na podu izvan akvarija. :'( X-(

U svakom slučaju sve je završilo potpunom katastrofom... Što se dogodilo? Vrlo jednostavno, trebao sam ih odavno prebaciti iz 30 L u veći akvarij ali nisam imao u koji. Oni su bili sve veći i veći a i puževa je bilo sve više (jer su mi se osim svrdlastih "provukli" s biljem i obični puževi, koje očigledno treba respektirati u smislu reprodukcije) tako da je i kvaliteta vode očigledno bila lošija nego prije. I to je to, mislim da nema što drugo biti... A ovi obični puževi će svi prijeći kod helena u 65 L akvariju, pa će "platiti" za svoje grijehe! :devil:

A i ja ću svoje grijehe morati iskupiti jednom... u budućnosti... jednom novom temom, ali tako da završi s happy endom! :o :-[

Offline speran

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #57 u: Svibanj 31, 2012, 14:46:07 poslijepodne »
..zbilja super tema..tako si temeljit i sve..pročitao sam sve u jednom dahu..kad sam dosa do kraja suze mi skoro..bilo bi zakon da je makar jedan uspio..zanima me da li i dalje razmnožavaš??..kako ide i to.. :P..

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #58 u: Svibanj 31, 2012, 14:55:08 poslijepodne »
Ramirezi baš nisu najbolji izbor za prvi mrijest ikrašica, dapače spadaju među kompliciranije i osjetljivije vrste za uzgoj. Bez RO uređaja, spremnog infuzorija, većih akvarija itd. ne bih niti pokušavao ponovno. Sada se zabavljam s mrijestom divljih betta, nakon trauma s ramirezima one mi dođu kao sasvim jednostavne ribe za uzgoj! :-[ Bez obzira na sve, sada vidim da sam usprkos potpunom kolapsu s tim mrijestom ramireza na kraju ipak jako puno naučio tako da mi je sada sve puno lakše nego onda. A i ramirezi će ponovno doći na red jednog dana, ali tada ću biti puno spremniji i iskusniji! :)

Offline speran

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #59 u: Lipanj 01, 2012, 12:12:26 poslijepodne »
 :) :-[, da dalo se zaključiti da nisu baš idealan izbor za prvi mrijest i za početnike..ali su taaaako predivne ribe..:)))..drži se i samo nastavi tako..sad stvarno i vjerujem da su bette mačji kašalj za uzgoj..hehe..nije svako zlo za zlo..

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #60 u: Lipanj 02, 2012, 23:05:14 poslijepodne »
Svako zlo za neko dobro, slažem se... i naravno da ne odustajem, tek se zagrijavam! :-[ :up: