Srpanj 27, 2025, 22:01:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Misgurnus začepljenje?  (Posjeta: 871 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline drejica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Misgurnus začepljenje?
« u: Lipanj 07, 2012, 12:22:58 poslijepodne »
Lijepi pozdrav!

Imam akvarij od 54l sa tri zlatne ribice i Misgurnusom. U njemu je Eheim filter (nažalost to je sve što znam o njemu). Vodu ne mjenjam prečesto. Više onako u svaka 2 tjedna očistim filter u vodi izvađenoj iz akvarija. Zadnjih 6 mjeseci imam problema s time što je voda žuta - narančasta. Do sada upalila jedino promjena 70% vode. Nakon par tjedana sve se vratilo na isto.
Danas sam uočila promjenu boje Misgurnusa na način da je od glave do anusa tamniji, a od anusa do repa svjetliji (blijed). Točno se vidi prijelaz. Također sam uočila zadebljanje oko anusa. To zadebljanje mu je na dodir tvrdo. Živahan je i čini mi se za sada da ja imam više problema s njegovom promjenom nego on.

Jel to neko začepljenje, trebam li ga lagano masirati? Za sada sam mu samo opipala to tako da sam ga navela da mi prođe kroz prste.

Fotke su mi katastrofalne s obzirom da slikam s bb. U potrazi sam za fotićem. U međuvremenu možda nešto saznam i bez slike. Do sutra valjda negdje nabavim fotić...

U panici sam pa se ispričavam i što nisam detaljno proučila uputstva za opis bolesne ribe.

Pomagajte, molim vas.

Hvala

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Misgurnus začepljenje?
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2012, 12:30:48 poslijepodne »
Iiiii.... idemo opet, jos jednom.... :D :D :D :D :D

54 litre, tri zlatne i misgurnus..... samo njemu treba barem 100 litara prostora, u duzinu sto vise to bolje. Vodu ne mjenjas precesto, filtracija losa....

Mani se potrage za foticem, baci se u potragu za vecim akvarijem....i jako puno citanja i ucenja.

Usput, jel se moze organizirati kakva nagrada, ono, 2 puta godisnje, za najneadekvatnije uslove drzanja zlatnih riba? Mislim, trebali bi nesto organizirati, jer svakih 2-3 dana slicna tema sa bolesnim hladnovodnim ribama u glavnoj ulozi.... :down: :down: :down:

Offline drejica

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 07, 2012, 12:44:33 poslijepodne »
Evo, odgovorila sve što znala po uputstvima

AKVARIJ:
-   45l
-   22 stupnja
-   Akvarij pokrenut prije 3 godine
-   Prve ribice useljene mjesec dana nakon pokretanja akvarija    
-   Ne mjenjam vodu. Dopunim jednom mjesečno vodom sa Dajana start plus. 70% vode promijenjeno prije mjesec i pol.
-   Kod zadnje promjene usisano je i dno

FILTER:
-   Eheim unutarnji    
-   čišćenje filtera jednom tjedno ili jednom u dva tjedna u vodi izvađenoj iz akvarija  
-   spužva je u filteru

OSTALA OPREMA:  
-   nema panjeva, ima nešto oblutaka na kojima su samo zelene alge, nema grijača, nema pumpe za zrak  

STANOVNICI:
-   1 kom Caras (7 god)
-   1 kom Comet (3 god)
-   1 kom Pajčolanka (udomljena prije 6 mjeseci, ne znam starost)
-   1 kom Misgurnus ( 4 god)
-   hranjenje jednom dnevno

PROMJENE:
-   voda je jako požutila prije dva mjeseca

SIMPTOMI:
-  opisani u prethodnom postu-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
- ostali stanovnici normalni

Offline drejica

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Lipanj 07, 2012, 12:52:10 poslijepodne »
Iiiii.... idemo opet, jos jednom.... :D :D :D :D :D

54 litre, tri zlatne i misgurnus..... samo njemu treba barem 100 litara prostora, u duzinu sto vise to bolje. Vodu ne mjenjas precesto, filtracija losa....

Mani se potrage za foticem, baci se u potragu za vecim akvarijem....i jako puno citanja i ucenja.

Usput, jel se moze organizirati kakva nagrada, ono, 2 puta godisnje, za najneadekvatnije uslove drzanja zlatnih riba? Mislim, trebali bi nesto organizirati, jer svakih 2-3 dana slicna tema sa bolesnim hladnovodnim ribama u glavnoj ulozi.... :down: :down: :down:

Pa ja bih da je nagrada akvarij od 100l i  usput se odmah nominiram. Sve ribice koje imam osim Carasa su udomljene (ukradene) iz užasnih akvarija, da ne spominjem kugle. Akvarij je kupljen radi ovog ludog Carasa, i njemu je bilo sasvim dobro. Trenutno nisam ni približno mogućnosti da kupim novi akvarij. Pomalo sam i zbunjena sa zamjenom vode jer sam prije godinu dana dobila isto ovakvo ismijavanje što sam mjenjala 10% vode svaki tjedan. Eheim filter je došao kao oprema s akvarijem. Trebam li onda kupiti jači filter? I konačno, kako da pomognem SADA Misgurnusu, a da nije kupovina akvarija?

Hvala

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 07, 2012, 14:01:49 poslijepodne »
A gledaj, plemenito je to sto si pokusala pomoci ribama. to pozdravljam i uvijek podrzavam, samo nisam siguran koliku uslugu si napravila tim ribama, jer su opet zavrsile u premalom akvariju, i uvjetima koji nisu za njih.

Ja stvarno neznam tko te je to ismijavao zbog promjene vode na tjednoj bazi. Ali ona je obavezna, posebice za tako mali akvarij. I to ne 10%, nego barem 30%, svaki tjedan, uz obavezno usisavanje dna. Voda se ne nadoljeva, ok, ono sto ishlapi nadolijes radi estetike, ali izmjena je obavezna.

70%-tna izmjena vode je stres ribama, i za takom "dramatikom" stvarno nema potrebe, osim kad je ima, ali, najcesce je nema.  ;)

Vjeruj mi, nije ismijavanje, samo je zalosno, pogledaj i sama ces vidjeti, koliko je samo unazad tjedan dana bilo postova na slicnu temu, a svima vam je zajednicko upravo ono sto sam napisao - mali akvarij i losa filtracija. Ovo losa shvati uvjetno, ne kazem da je filter los (kako me ponekad shvate), samo kazem, a to bi trebao svatko tko ima zlatne znati i shvatiti, one su jako veliki zagadjivaci vode. Sto hrana, sto izmet, sto cinjenica da stalno ruju po dnu, podizu smece...... a sve to, da bi kvaliteta vode bila dobra i sigurna za njih, zahtjeva 2 stvari -

1. veliki zivotni prostor i 2. dobru filtraciju, kako mehanicku, da bi kupio sve smece iz vode, a posebice biolosku, koja ce sve te stetne spojeve eliminirati. Jer malo vode se jako brzo zagadi, a time sto ne mjenjas vodu redovito, nimalo ne rasterecujes sistem, i ubrzo sve to dovede da je koncentracija stetnih tvari u vodi previsoka, i krecu bolesti, paraziti, infekcije i problemi.

A sve ovo ti pisem, ne kao pusto teoretiziranje, vec kao rezultat iskustva, bas sa zlatnima, i sa putom koji je bio jako slican tvojima - teglica u kojoj su ribe donesene, pa akvarij od cijelih 15 litara, preko "daj-sta-das" akvarija od 50 litara, nekakvim malim unutrasnjim filtercicem... i hrpom problema, sa vodom, sa ribama, sa svime.

Na srecu, nije dugo potrajalo dok nisam shvatio da je upravo ono sto sam gore napisao - veliki akvarij i odlicna fitlracija, jedino trajno rjesenje problema, i odlicna prevencija. Pa kad se akvarij od 50 litara pretvorio u 120 litara, kad je unutrasnji filter pretvorio u veliki vanjski.....ne moram pricati da problema nikakvih vise nema, iako je i u ovom slucaju tjedna izmjena vode i usisavanje obavezno. I iako ribe mozda i djeluju zadovoljno s tim akvarijem, ja nisam, i htio bih im barem poduplati velicinu, ali, to su sad neki relativno ok i primjereni uvjeti za tu vrstu zlatnih koje imam.

Suzdrzavam se od davanja konkretnih savjeta u ovakvim slucajevima, jer, sto god da poduzela, mozes privremeno zakrpati, odnosno odgoditi problem, medjutim, dok ne rijesis te 2 osnovne, stvari, nisi apsolutno nista napravila. Dakle, nisam napadao, ni sacuvajboze ismijavao, samo ti pokusavam objasniti, ono sto ne ide, jednostavno ne ide.....

Offline drejica

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 07, 2012, 14:36:18 poslijepodne »
Ok, znači za početak mjenjam vodu 30% tjedno. Dajana start plus OK?
Ismijavali su me u Zoo Viliju i Pet Centru. Ne znam, lutam. Cijenim iskustvo osobe s tolikim stažom i vrlo rado primjenjujem. Da se posramim još više, i činilo mi se logično da ne treba zadirati u sustav akvarija stalnom izmjenom vode jer sam mislila da bi trebao sustav sam sebe održavati. Wrong.

Težim za akvarijem od 150l. Čak sam i stolić napravila za takav akvarij.... eh, jednog dana. Sad me najviše muči ovaj mali Misgurnus jer ga obožavam. Čitala sam već po forumu da stvarno ribe znaju imati začepljenje i čini mi se da je netko spominjao masiranje, ali ne znam jel uopće čovjek može biti toliko nježan.

Tak bih mu rado pomogla.

Zahvaljujem na svemu

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 07, 2012, 15:06:57 poslijepodne »
Daj im malo graska....kratko prokuhaj, ocisti od ljuske, malo zgnjeci, i daj par zrna.

Ali nakon toga racunaj, sto ne pojedu, ti ces morati pokupiti crijevom, jer grasak jako zamuti i zaprlja vodu, vidjet ces.

Mozes na grasak iscjediti i malo bijelog luka, ne puno, mali komadic. Ako danas das grasak, ponovi sutra, a onda preksutra nemoj cijeli dan nista davati jesti, to bi ti trebalo biti pravilo, jedan dan u tjednu bez hrane, ikakve.

Za to sredstvo neznam, ja koristim obicnu vodu iz pipe, jasno, odstajalu, minimum 24 sata, i nikad problema. Tjedna izmjena vode, nemoj se drzati nekog odredjenog postotka, to je vise onako okvirno 25-30%....

Gledaj, neki duzi vremenski periodi bez izmjene vode su moguci, ako iimas jako jako dobru filtraciju, tako da cijeli ciklus ide ukrug, odnosno da su no2 na nuli, a no3 sto je moguce nizi. Medjutim, to neces dobiti, to je idealan scenarij. No2 mora biti nula, znaci da filter radi svoj posao. no3 trose biljke, medjutim, opet on ne moze biti na nuli.

No2 je opasan, no3 i nije toliko, znaci ne mora (mislim da prakticki ni ne moze) biti 0, ali mora svakako biti sto nizi. Neznam dali u akvariju imas zivog bilja? Uglavnom, prouci vodic za pocetnike, meni neke stvari niakd nisu bile jasne, ali izmjena vode rjesava vecinu problema, pa se ni neces naci u situaciji da je apsolutno bitno da razumijes svaki kemijski proces koji se desava u vodi.

Offline drejica

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Lipanj 07, 2012, 15:48:18 poslijepodne »
Puno hvala. Grašak mi dobivaju jednom u dva tjedna. Nikad nisam bila sigurna koliko bi to često smjele jesti, ali ga ludilo obožavaju. Sad ću im skuhati danas i pokapati  s bijelim lukom. Ma ovo mi je super sad sa izmjenom vode. Neću se dati više smesti. Uvjek sam mislila da je izmjena vode za one luđake sa staklenkama od krastavaca.

Svaki pokušaj s biljkama je završio kao i sve kombinacije zlatice - biljke; za par dana biljke više nije bilo. Čak sam kupila i onaj skupi anubius koji navodno ne mogu pojesti, pa ništa. To su već dosta velike ribe. Nisu više ribice. :)

Uglavnom, hvala na poticaju za izmjenom vode. A veći akvarij ostaje san još neko kratko vrijeme.