A gledaj, plemenito je to sto si pokusala pomoci ribama. to pozdravljam i uvijek podrzavam, samo nisam siguran koliku uslugu si napravila tim ribama, jer su opet zavrsile u premalom akvariju, i uvjetima koji nisu za njih.
Ja stvarno neznam tko te je to ismijavao zbog promjene vode na tjednoj bazi. Ali ona je obavezna, posebice za tako mali akvarij. I to ne 10%, nego barem 30%, svaki tjedan, uz obavezno usisavanje dna. Voda se ne nadoljeva, ok, ono sto ishlapi nadolijes radi estetike, ali izmjena je obavezna.
70%-tna izmjena vode je stres ribama, i za takom "dramatikom" stvarno nema potrebe, osim kad je ima, ali, najcesce je nema.

Vjeruj mi, nije ismijavanje, samo je zalosno, pogledaj i sama ces vidjeti, koliko je samo unazad tjedan dana bilo postova na slicnu temu, a svima vam je zajednicko upravo ono sto sam napisao - mali akvarij i losa filtracija. Ovo losa shvati uvjetno, ne kazem da je filter los (kako me ponekad shvate), samo kazem, a to bi trebao svatko tko ima zlatne znati i shvatiti, one su jako veliki zagadjivaci vode. Sto hrana, sto izmet, sto cinjenica da stalno ruju po dnu, podizu smece...... a sve to, da bi kvaliteta vode bila dobra i sigurna za njih, zahtjeva 2 stvari -
1. veliki zivotni prostor i 2. dobru filtraciju, kako mehanicku, da bi kupio sve smece iz vode, a posebice biolosku, koja ce sve te stetne spojeve eliminirati. Jer malo vode se jako brzo zagadi, a time sto ne mjenjas vodu redovito, nimalo ne rasterecujes sistem, i ubrzo sve to dovede da je koncentracija stetnih tvari u vodi previsoka, i krecu bolesti, paraziti, infekcije i problemi.
A sve ovo ti pisem, ne kao pusto teoretiziranje, vec kao rezultat iskustva, bas sa zlatnima, i sa putom koji je bio jako slican tvojima - teglica u kojoj su ribe donesene, pa akvarij od cijelih 15 litara, preko "daj-sta-das" akvarija od 50 litara, nekakvim malim unutrasnjim filtercicem... i hrpom problema, sa vodom, sa ribama, sa svime.
Na srecu, nije dugo potrajalo dok nisam shvatio da je upravo ono sto sam gore napisao - veliki akvarij i odlicna fitlracija, jedino trajno rjesenje problema, i odlicna prevencija. Pa kad se akvarij od 50 litara pretvorio u 120 litara, kad je unutrasnji filter pretvorio u veliki vanjski.....ne moram pricati da problema nikakvih vise nema, iako je i u ovom slucaju tjedna izmjena vode i usisavanje obavezno. I iako ribe mozda i djeluju zadovoljno s tim akvarijem, ja nisam, i htio bih im barem poduplati velicinu, ali, to su sad neki relativno ok i primjereni uvjeti za tu vrstu zlatnih koje imam.
Suzdrzavam se od davanja konkretnih savjeta u ovakvim slucajevima, jer, sto god da poduzela, mozes privremeno zakrpati, odnosno odgoditi problem, medjutim, dok ne rijesis te 2 osnovne, stvari, nisi apsolutno nista napravila. Dakle, nisam napadao, ni sacuvajboze ismijavao, samo ti pokusavam objasniti, ono sto ne ide, jednostavno ne ide.....