Kolovoz 05, 2025, 14:38:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Upomoc - propadaju mi biljke :o(  (Posjeta: 999 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline patience

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Upomoc - propadaju mi biljke :o(
« u: Prosinac 09, 2005, 12:44:00 poslijepodne »

Prošli vikend imala sam generalno cišcenje akvarija jer se u njemu nakotilo toliko puževa da je to bilo strašno. Ribice sam sa 2/3 stare vode izdvojila, izvadila biljke (2 anubiasa na panjevima), zamijenila podlogu (srednje sitni šljunak) i sve kamenje i kokos iz akvarija prokuhala da pobijem eventualni ostatak puževa. Medjutim, zbog incidenta sa odvojenom vodom i ribicama (moje malo kumce ulilo je unutra sok od jabuke!), morala sam promijeniti svu vodu u akvariju... ovo izgleda nije osobito naštetilo ribicama (trenutno su untra 3 cory-a i 2 pleksica) jer su vesele i plivaju ko i prije.

Nakon ovog podužeg uvoda, evo problema - biljke su opako pocele propadati, nikada ranije nisam vidjela ništa slicno a nisam uspjela naci ni nikakav topic koji se bavi ovim konkretnim problemom.

Koliko uspijevam vidjeti, puževa u akvariju više nema, ali i dok ih je ranije bilo mali milion, ovo se nije dogadjalo pa sumnjam da su oni krivi, sve i da ih je nekoliko ostalo. Novost u akvariju od tog ciscenja je panj koji sam kupila u pet shopu i prokuhala prije stavljanja u akvarij. Mozda ga nisam dovoljno prokuhala jer je nakon sto sam ga stavila u akvarij jos neko vrijeme plutao unaokolo.

Da li netko možda zna zašto se ovo dogadja i što da radim?

Anubiasi su ranije super uspijevali bez ikakvog dodatnog gnojiva, akvarij je od 60 litara, svijetlo gori 10 sati dnevno, ali nažalost ne znam koje je jačine lampa jer sam cijeli akvarij "naslijedila"... Temperatura vode je 24-27 stupnjeva. Inace nemam bas iskustva sa akvaristikom, pa ako sam u procesu ciscenja napravila neku glupost, nemojte mi zamjeriti, covjek uci dok je živ

Unaprijed hvala na pomoci!!!

::iva::

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #1 u: Prosinac 09, 2005, 13:00:00 poslijepodne »
Imaš li u akvariju još kakve biljke osim anubiasa?
Dosta je neobično to što veliš da su počeli propadati več nakon 5 dana (ako sam dobro izračunao od prošlog vikenda), anubiasima obično treba 3-4 tjedna da uopče shvate da im se nešto u životu promjenilo.
Da li je jabučni sok završio na njima? Moguče je da su bili mehanički oštečeni dok su bili izvan vode. Takođe je moguče da imaš drastično pomanjkanje željeza u akvariju (svijetlo zeleni mladi listovi) ali to potiče još od prije preuređivanja.
Ja bi za sad samo dodavao gnojivo (koje ti volja, drž se uputa proizvođača) i pusti od vrijeme učini svoje.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline patience

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 09, 2005, 14:12:00 poslijepodne »

Ne, dva anubiasa su jedine biljke u akvariju. Mislim da jabučni sok nije završio na njima, možda ih je pošpricala voda, ali ako jest, to je bilo nešto sitno. Što se tiče mehaničkih oštećenja, toga nije bilo, nitko i ništa ih uopće nije dotaknulo cijelo vrijeme. Je li im moglo naštetiti to što su par sati bili na suhom?

U svakom slučaju, hvala na savjetu
::iva::