Srpanj 28, 2025, 11:19:51 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: MANTIS RELIGIOSA  (Posjeta: 2046 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ozzy osbourne

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
MANTIS RELIGIOSA
« u: Prosinac 06, 2005, 19:13:00 poslijepodne »

Bohomoljke, savrseni strojevi za ubijanje, su obicno veliki kukci najcesce smedje ili zelene boje. Glava, caput im je jako pokretljiva a na njoj nalazimo velike oci, usni aparat udesen za grizenje i zvakanje, te antene, vrlo tanke ali razlicito dugacke, uvijek mnogoclane i nitaste!

Prvi segment prsa, Prothorax je izduzen i na njemu se nalazi kao kod svih kukaca, prvi par nogu, udesen za lov. Bogomoljke ne sluze prvi par nogu za hodanje. Femur i tibia na sebi imaju izrasline u obliku ostrih bodlji medju koje priklijesti plijen sto mu onemogucava bjezanje. Prvi par nogu drze prema gore kaso da se mo0le po cemu su i dobile ime. Srednje i zadnje noge na preostala dva clanka Meso i Metthoraxu, gradjene su za hodanje. Vecinom 5clani tarsus. Imaju krila, gornja znatno uza od donjih.

Bogomoljke su iskljucivo mesozderi, koje cekaju svoj plijen, sakrivajucvi se mimirkojim, bojom tijela. Love plijen u pokretu, loveci ih prednjim nogama strahovitom brzinom!

To su termofilni kukci, no kod nas se srece jedna familija Mantidae koja broji jednu i jedinu vrstu- Mantis religiosu!

Zenke su vece od muzjaka i imaju kraca ticala. govori se da zenke nakon parenja pojedu muzijaka kako bi unijele sto vise bjelancevina u tijelo, a to se isto govori i za crnu udovicu koja ga pojede samo ako je gladna! jaja odlazu u posebne cahure, u ooteke koje prezimljuju i na proljece izlaze mlade, bijele jedinke oko 1, 1.5cm velike.U pocetku ponasaju se kanibalski, opstanu samo jace jedinke koje kako odrastaju pocinju loviti plijen. Bogomoljke zive od proljeca do jeseni. ja imam jednu u terariju od desetog mjeseca i jos je ziva. Drzim je na toplome, ispod reflektorke ali ima i hladniji dio terarija. Hranim je ubijenim brasnarima, koje mrdam pincetom pred njom da ih ulovi jer kako rekoh lovi samo pomicno! Inace jede nazivo! Moze se hraniti svim mesom osim slanim, zacinjenim i sl.

Kakav terarij trebaju? Moja ima plitku poglogu, to moze biti utisnuta zemlja ili sl i neke grane da se moze penjati. Netoksicne bilje takodjer dolaze u obzit. mogu se ubrati sa livade gdje i zive. Svojoj dajem vodu tako da je naspricam, predmet kraj nje pa ona pije vodu!

U opasnosti rasire prednje noge i krila, te zatkom grebu o krila i proizvode zvuk slican zmijinom siktanju!

ooteka

† BLACK RAIN †

Offline zulu

• Punopravni član
MANTIS RELIGIOSA
« Odgovori #1 u: Prosinac 06, 2005, 19:26:00 poslijepodne »
Wow baš je ljepotica! super opis!
Helou ljudovi!!! Hau ar vi duing tudej? Dec oukej!

Natura in minimis maxima!

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
MANTIS RELIGIOSA
« Odgovori #2 u: Prosinac 06, 2005, 19:38:00 poslijepodne »

fala fala oboizavam ih

† BLACK RAIN †

Offline Kimo

• Punopravni član
MANTIS RELIGIOSA
« Odgovori #3 u: Prosinac 06, 2005, 21:03:00 poslijepodne »
Zao mi je sto zivi tako kratko...znaci samo par meseci?Koji insekt zivi duze a zanimljiv je kao i ona?
Čovek se uči dok je živ!

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
MANTIS RELIGIOSA
« Odgovori #4 u: Prosinac 06, 2005, 21:18:00 poslijepodne »
pa imas milijune vrsta ne znam zohari zive duze mnoze se stalno recimo blaberus giganteus je super jer su veliki ali sporo rastu. bogomoljke, licinke leptira su super, .......
† BLACK RAIN †

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
MANTIS RELIGIOSA
« Odgovori #5 u: Prosinac 06, 2005, 21:20:00 poslijepodne »

ali mislim da godina dana je super za kukca u terariju a i dulje zbog temperatura. ulovi zenku ili ti ja dam kokon pa ako ensto izadje lako prehranis i imas bogomoljke, moras ih odvojiti

† BLACK RAIN †