Tanganicodus irsacae "Lusingu"
Spada u skupinu patuljastih ciklida iz jezera Tanganyika, kao i Eretmodus i Spathodus.
Po ponašanju i prehrani vrlo su slični Tropheusima. Biljojedi, živčenjaci, na gazdu.
Ovi divljaci su nabavljeni u Njemačkoj i nikako se nisu mogli upariti i krenuti sa mrijestom. Probao sam sve moguće varijante,
premještaj u drugi akvarij, maknut mužjaka na neko vrijeme pa ga vratiti, maknut ženku.
Uglavnom, mužjak je bio lud, rasturio bi ženku i ona je znala izgledat ko očerupana kokoš.
I evo, opet se ponavlja staro pravilo. Pusti ribe i ne diraj ih. Kad najmanje očekuješ mrijest desit će se. Ako buljiš u ribe svaki dan,
kemijaš stalno nekej, lud si jer nema mrijesta, neće ga ni bit. Zato, easy, neka majka priroda obavi svoje.
U drugom akvariju imam Tanganicodus "Moba" i Eretmodus "Caramba" i oni su totalno druga priča. Mirni su, agresije nema nikakve. Da li je
to stoga što ih je više (po četiri komada od svake vrste) ili zato što su dvije vrste, ne znam. Uglavnom, jedni druge opće ne doživljavaju.
S druge pak strane, ovaj mužjak Tanganicodus irsacae "Lusingu" je baš luđak, za njega su Tropheusi male bebe. Vidjet ćemo sada, dobio je što je tražio

Hoće li se smirit. Sumnjam.
Ali oni su takvi, mali živčenjaci Tanganyike....