Svibanj 02, 2025, 19:53:19 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Nedostatak makroelemenata???  (Posjeta: 1899 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fishman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Nedostatak makroelemenata???
« u: Travanj 27, 2012, 11:47:48 prijepodne »
Evo ovako, akvarij je 160l, efektivno 120-130l koji je osvijetljen samo sa 1x18w aquastar i 1x18w aquarelle sa reflektorima. Gnojim sa pola doze Profita raspodijelio sam je na 7 dana i dodajem easycarbo 2ml dnevno. Sagittaria mi ne raste nikako, neki listovi su joj žuti i ima nešto malo crne čupave po njoj, a par listova je čak imalo neku bakrenu boju pa sam ih ošišao., a kada sam ju nabavio prvih 2 mjeseca odlično je rasla i razmonožavala se. Imam dosta stargrassa koji raste brzo ali ipak nešto sporije nego prije i svaka malo starija stabljika ima zračno korijenje, ne puno, ali ga ima. Limnophilla sessiflora mi raste kao i prije i ona isto ima malo zračnog korijenja ne na svakoj stabljici ali ima ga malo. Rotala rotundifolia mi je rasla dosta dobro ali sada stagnira i ima nešto smeđe alge po njoj. Znam da bi najbolje bilo nabaviti testere ali nikako nisam pri lovi za to. Što mislite o čemu je riječ? Večeras ću stavit slike ako stignem.

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
Odg: Nedostatak makroelemenata???
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2012, 11:53:53 prijepodne »
Zaboravio sam napisati da bih morao nabaviti stream pumpu jer imam nešto smeća na dnu pa ga treba često usisavati, filter je haqos expro 1200, podloga je hobby dohse aqualit i preko nje šljunak 1-3mm, znam da sam možda trebao uzeti drugu podlogu umjesto aqualita ali to su bili moji početci tako da mi je to izgovor.Da budem iskren malo mi je čudno da u ovakvom akvariju fali makroelemenata, da riblji otpad nije dovoljan, ali simptomi su tu.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2012, 14:49:22 poslijepodne »
"Riblji otpad" ti nisu makroelem.!
Svjetlo imaš,dodaješ EC,makro nemaš-zato ti alge rastu
Nitrobakteri u filtermaterijalu ti prerađuju "otpad" u nitrate i nitrite koji ev.bilje može iskoristiti
Zato svi tupimo po filtermat.,količini,protoku.......

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2012, 19:04:29 poslijepodne »
Mislim da je Jurica točno napisao. Makroelemenata nikad dosta ... najmanje što možeš napraviti je velika promjena vode, redovito. barem da magnezija uneseš preko nje (ja sam se namučio saznati udjele u vodovodnoj u Splitu, ali je pomoglo da pronađem optimalni sistem dohrane).

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2012, 20:07:56 poslijepodne »
Jasno je meni da riblji otpad nisu makroelementi nego da se filtracijom amonijak pretvara u nitrite i onda nitriti u nitrate, ali sam pretpostavio da bi u ovakvom low light akvariju uz adekvatnu filtraciju i redovito mijenjanje vode to trebalo biti dovoljno.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2012, 20:37:44 poslijepodne »
dodajem easycarbo 2ml dnevno.

izbaci to..i bit će ok