Eto ovako, u planu je prvi morski. Poceo sam sa akvaristikom prije svega 2 mj. i eto do sada vec sam nakupio 2 aq. 60 lit, 2 aq. 25. 1 aq 180 lit. doduse slatkih, toplovodnih.
Vidim da tome nema kraja, no prava zelja i ljubav dosla je zbog cinjenice da sma radio kao ronilac 5 god aktivno. I sto sam vise u svemu, zelim savrsentvo morskih boja i zivota
poznatog mi okruzenja.
Morat cu postaviti nekoliko pitanja.
1. Plan je slagati 500lit morski. Dajem si vremena do 9 mj. do kada cu prikupljati sve sto se prikupljati da.
Trebam komentare iz osobnog iskustva. Imam kucu na otoku Pasmanu, tik do parka prirode. Malo brodova, otvoreno more, cistoca definitivno neupitna.
Ima li razloga za ne vaditi zivi svijet i stavljati ga u aqvarij sa clownfishevima i ostalom bagrom. Postoji li nesto iz nase biologije sto bi im naskodilo.
2.Oprema.
Za rast koralja koriste se uv lampe (nestrucan naziv) ostavljaju li kakve stetne posljedice na ribu, tocnije treba li paziti na jacinu lampi?
Skimmer- proucio sam nacrte te ne tako fascinantne sprave i dosao do zakljucka da je smijesno koje sve nacine nece izmisliti da opljackaju ljude.
Izrada skimmera u kucnoj izvedbi po kalkulacijama i fizici prilozenoj u nacrtima nalaze da mnogo bolji, jaci, i konkretniji skimmer mozemo napraviti sami sa nekoliko komada pvc cijevi i pumpom za vodu iz spuzva filtera. Vec sam nabavio sve djelove, no necu znati dok ga ne uguram u aqv. pa me zanima misljenje za i protiv kucna/kupovna izvedba.
3. Vidim da ima mnogo razlicitih misljenja sa prvim punjenjem, dal je bolje donjeti konkretno cistu zivu morsku vodu u bacvama, ili pak zakemijati sam. Volio bih i o tome par misljenja.
4. Dva mj. kontinuirano pretrazujem i prosirujem saznanja o morskoj aq. i imam jos mnogo vremena do 9 mj. no zanima me ima li netko (jer shopovi nemaju) tko se konkretno bavi samo tim podrucjem, pa da se da doovoriti narudzba riba, kamenja, koralja i ostalog sa jednog mjesta... (sto se tice stvari koje ne mogu nabaviti sam.
Puno hvala na odgovorima