Kolovoz 05, 2025, 11:04:30 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: help! jesu li ovo jajašca onih puzeva sto se s biljkama mogu dobiti?  (Posjeta: 2855 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biljana

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
help! jesu li ovo jajašca onih puzeva sto se s biljkama mogu dobiti?
« u: Travanj 09, 2012, 02:16:17 prijepodne »
pretpostavljam da jesu, ali da pitam sto sad ciniti... :(

kupila sam neku biljku u jednom shopu prije koji dan... vidjela sam jednog puzica na kosarici, maknula ga i pazljivo sam razdvojila grancice biljke iz one vate, malo drzala u otopini hipermangana i onda proprala pod obicnom vodom (skoro svaki listic pojedinacno) pa jos malo u vodu s aquasafeom potopila..

i sad drugi-treci dan otkad je biljka u akvariju, primjetim na jednom listicu te biljke nekakvu sluz s tockicama koja visi... odsjekla odmah taj listic i prebacila ga u nekakvu kuglu/vazu s vodom...

pregledala sam sad i ostatak biljki u aq i ne vidim nigdje vise nista slicno.. aq se jos ciklira (4. dan) i tek ima par biljaka i vrlo je lako pregledati... da sam znala prije sto trazim, potopila bih te biljke prvo u tu kuglu/vazu pa vidjela jel se vidi neka sluz (jer u vodi se vidi jako dobro, kad je na suhom ne)... ali nisam znala kako to izgleda sve do sada.. :(

pa je moje pitanje, da li postoji mogucnost da sam uspjela sva jajašca maknuti (ako ne vidim nista slicno vise u aq ni na jednom listu) i da ipak nece biti puzeva (jer ta "sluz" se jako cvrsto drzi za list i ne vidim da bi lako mogla otpasti, pa ako je nema na listovima, a dosla je s biljkom, onda je mozda sve ok)?
ili da sve vadim van i pocnem ispocetka? malo mi zao vulkanita i sljunka koji bih morala ponovno kupovati jer ih je nemoguce vise odvojiti...

evo i fotke tih jajasaca koji sad stoje u toj kugli/vazi.... ovo je uvecanje od jedno 10-12 puta jer taj listic je oko 1 cm velik..

sluz izgleda malo "pokidano" jer sam ju ja prstima pokusala skinuti s lista kad sam list izvadila iz aq (ali nije se bas dala pokidati)...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: help! jesu li ovo jajašca onih puzeva sto se s biljkama mogu dobiti?
« Odgovori #1 u: Travanj 09, 2012, 08:06:04 prijepodne »
Je, to to su jajašca puževa. Ma koliko se trudila, teško da ćeš ih izbjeći. Puževi imaju svoju ulogu u akvariju i ako se ne razmnože previše korisni su. Ako ih baš ne želiš možeš uništavati svakog kojeg vidiš ili s vremenom nabaviti puževe Helene koji će pojesti sve ostale puževe.

Offline Kova

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Travanj 09, 2012, 12:40:48 poslijepodne »
Ili kupiti botiu i pusiti ju (ili više njih) da uživa.
Ona će se brinuti za populaciju puževa =)
Pojest će sve, ostavljajući nekoliko komada da se razmnožavaju kako bi kasnije opet imala što za klopati.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #3 u: Travanj 09, 2012, 14:39:39 poslijepodne »
Botia je dobra za unistavanje puzeva ali one su drustvene i amo rec "jatne" ribe i naratu 10+cm . Ako je manji akvarij Helene su tu da rjese sve , ja imam 4 u 50L i za 1 i pol mjesec rjesile su mi populaciju trumpeta od kojih 100+ puzeva pa sam sad spao na to da moram zicat okolo  :D

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #4 u: Travanj 09, 2012, 22:03:03 poslijepodne »
Puževi su korisni u akvariju, i meni osobno ih je ljepo gledat kako mi čiste bilje i kako ostavljaju čisti  trag gdje prođu na listu, čemu ih ubijat osim ako ne hraniš druge ribe (botije i sl) s njima, populaciju ionako možeš sama držat pod kontrolom jel puževe lako uloviš ako ih se previše razmnože. Osobni nemam nikakvih loših iskustva s njima dapače jako su korisni.

Offline gmatanic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #5 u: Travanj 09, 2012, 23:01:47 poslijepodne »
Ja sam pustio nekoliko komada da u drugom akvariju izrastu u punu veličinu. Odnosno bilo ih je više, ali sam probrao najveće, ubacio ih u akvarij i sad oni gmižu okolo, botia ih ne dira. Tu i tamo vidim jajašca, ali ne viđam baš male puževe. Pretpostavljam da ih botia sredi, tako da vjerujem da imam dobar sustav  :)
Botia ima stalan izvor hrane, a ovih nekoliko puževa mi ne smetaju
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #6 u: Travanj 09, 2012, 23:11:24 poslijepodne »
hvala svima na savjetima...  ;)

ma citala sam na nekim mjestima na netu da ti puzevi jedu bilje, a kako planiram imati dosta bilja u akvariju, mislim da bi ti puzevi mogli biti problem ako se jako razmnoze...

a puzeve inace mislim imati u akvariju, ali one Nerita puzeve jer ti se ne razmnozavaju tako lako..