Evo s obzirom da nitko ne odgovara.. budem ti ja pokušao ukratko pomoći iako imam malo iskustva..(slobodno me ispravite ako pogriješim)..
Odmah da ti kažem da si si odabrao jednu od težih vrsta za mrijest..i ako ti ne uspije iz prvih nekoliko puta nemoj očajavati.. to je potpuno normalno...
Akvarij od 12l ti je dovoljan ako ćeš mrijestiti ribe u glavnom akvariju ..pa im samo ukrasti jajašca s podlogom na kojoj su ju položili i sam odhranjivati mlađ... nisam siguran kako će ti se par ponašati ako ih staviš u 12l.. ja imam recimo od 25l i to mi je nekako ok..
prvo što ti treba je izrazito meka voda ; 1-3dgh, ph 6,5 - 6,8, kh 0-1. ..ali ovdje moraš biti oprezan da ne pretjeraš s mekom vodom.. jer se iz mog iskustva kasnije rađa deformirana mlađ koja ne preživi...dakle odprilike veći dio Ro vode i manji dio obične vode..
na dno ne stavljaš ništa..nikakvu podlogu... staviš im par kamenja... eventualno plastičnu biljku... i par ploćica po kutovima gdje će eventualno položiti ikru.. dno mora biti čisto... ono što ne pojedu usisaš sa cjevćicom...
filter mora biti obični spužva filter na zračnu pumpu.. temperatura vode kod mrijesta je dobro da je što veća..
npr 29C ..to će ujedno i pospiješiti mrijest ali i ubrzati razvijanje jajašaca koja su vrlo osjetljiva na pljesan..pa što se brže razviju manja je vjerojatnost da popljesnive...
ako sam odhranjuješ mlađ..odnosno ako premjestiš samo jajašca..
moraš dovesti mjehuriće kisika u neposrednu blizinu ikre kako bi se stalno prozračivala.. e sad neki savjetuju dodavanje sredstva protiv pljesni dok drugi ne.. to ćeš vidjeti kako će ti ići.. samo nemoj pretjerati i drži se uputstva... osim toga voda u mrijesnom ne smije biti tretirana nikakvim sredstvima za omekšavanje ili poboljšavanje vode...
s obzirom da nemaš pravih biljaka u mrijesnom.. svjetlo ti je nebitno... važno je da bude takvo da ti vidiš i ribe i da ribe vide ikru i mlađ..
dobro je da po noći ribe u mrijesnom imaju slabo indirektno svjetlo kako bi vidjele ikru...
Ramirezi su izvrsni roditelji.. ali pazi..
vrlo često se zna dogoditi da sami iz milion razloga pojedu ikru ili mlađ.. upravo zbog toga mnogi mrijeste ramireze u glavnom akvariju a ikru onda kradu...
vrlo su osjetljivi na parametre vode i na stres.. pa se trudi držati to pod kontrolom što je više moguće...eto nadam se da sam malo pomogao.. pisao sam ti onako kako ja radim... ako sam gdje fulao nadam se da će me iskusniji ispraviti...
pitaj što te još zanima... i sretno