Kolovoz 14, 2025, 12:01:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Anubias umire  (Posjeta: 2372 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Anubias umire
« u: Prosinac 04, 2011, 20:14:16 poslijepodne »
Poz!

Problem s anubiasima. Imam ih hrpu, radi se o var. nana, ali ne rastu nikako. Nemam za sada sliku, ako bude trebalo, slikam, da vidite simptome.

uglavnom, biljka djeluje kao da se susi. listovi izuzetno slabo rastu, mislim da vec mjesecima nisam vidio novi list, u biti, cim sam ga kupio, pocelo je natezanje, nece da raste, zute listovi, pojavljuje se bijeli rub po listovima, ali ovo mi je najmanje jasno, zasto izgleda spaljeno i osuseno? sto nije u redu? sto mu fali, kako ga podici?

Zanimljivo je, iako su listovi u takvom jadnom stanju, pusta korijenje kao blesav. Napomena, nije zakopan u podlogu, nije posadjen, vezan je za panj, i odredjeni rizomi su vec toliko pustili korijen u podlogu (ispod je zemlja za cvijece), korijen je zdrav, rizom isto, ali listovi izgledaju kao pofureni vrelom vodom....

Ostalo bilje raste odlicno (echinodorusi, valisnerie, crypte, microsorum, i jos ponesto), gnojim tu i tamo, rasvjeta je umjerena (50w, 120l vode), anubiasi su u sjeni, nema algi, nema nicega po njima. Izmjena vode redovita, sa svim ostalim biljkama sve ok.

koji im je vrag, prije cca dva mjeseca sam dobio komadic rizoma iz drugog izvora, to je vec prava biljka, pusta nove listove, lijepe je zelene boje, zdrava, nema nikakvih problema, a przi se direkt ispod (pre)jake rasvjete, nije u sjeni, nista ne gnojim, nikakav co2.....

moja jedina pretpostavka je da mi je uvaljen anubias iz emerznog uzgoja, koji se iz ovog ili onog razloga ne moze adaptirati na vodu....

Ima li tko kakvu ideju, kako da ga spasim, sto da napravim, ili da jednostavno bacim to u smece, da ne gledam tu zalost i jad u akvariju?

Offline dante

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Anubias umire
« Odgovori #1 u: Prosinac 04, 2011, 21:01:28 poslijepodne »
Da nisu plastični?  :D
A da probaš porezat listove. Mislim, kad su već rizom i korijen zdravi možda počne puštat nove.

Offline ana*žac

• Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #2 u: Prosinac 04, 2011, 21:26:25 poslijepodne »
Bolesne listove poreži sve, ako i ostane goli rizom za kratko vrijeme bi trebali
niknuti novi listovi.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 04, 2011, 22:38:19 poslijepodne »
Pokusavao sam vec to, medjutim, nista se ne desava....osim sto imam sve manje i manje anubiasa, jer kako rekoh, novih listova bas i nema. Ok, tu i tamo se koji pojavi, ali, to je toliko sporo, znam da anubias sporo raste, ali da bas za maltene godinu dana ja nemam sto porezati i "zasaditi" nove biljke, to mi je malo cudno.

Sutra poslikam, mozda ce uz pomoc slike biti lakse skuziti o cemu se radi.

Usput, ovo sa golim rizomom sam probao. Jednog sam ocerupao, jer stvarno nije bilo ni priblizno zdravog lista. Eno stoji vezan za komadic panja vec mjesecima, i nista se ne pojavljuje na njemu.Cini mi se da ce prije taj panj pustiti mladice, nego sto se pojavi listic anubiasa.  :down:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2011, 23:13:30 poslijepodne »
ajde ovaj skroz goli prerezi na pola i vidi kaj se desava. Ja sam nedavno jedan takav prerezao i sad vec ima 2 lista od cega je veci veci nego oni kaj su bili prije na njemu.
Rizomi bi trebali biti cim kraci zapravo. Sve kaj nema lisce treba rezati.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Prosinac 05, 2011, 08:12:47 prijepodne »
Anubiasi ti troše puno P. Čime gnojiš?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 05, 2011, 11:07:17 prijepodne »
Gnojim zlatnim ribicama  :D :D :D

zezam se, hladnovodni je akvarij, ispod je zemlja za cvijece, a od gnojiva ide profito, istina ne na nekoj redovnoj bazi, vise ono, kad se sjetim, jer stvarno sve raste kao blesavo, cak i biljke koje nekom logikom uopce nebi trebale moci prezivjeti sa zlatnima..... jedino taj anubias ubija....

U ostala 3 akvarija gdje je anubias, samo jedan se redovito gnoji sa profitom, ima co2, adekvatnu rasvjetu i sl.... druga 2 su ono, skladista, dakle nikakvo gnojivo, nista ne zivi u njima, gnojiva nikad nisu vidjeli, podloga je najjeftinija zemlja za cvijece, a rasvjeta radi ono, par sati tjedno, jer svaki put zaboravim otici upaliti svjetlo, a tajmer sam lijen otici kupiti... :D i raste....ok, ne divlja, ali raste, ne propada i listovi su zdravi....

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 05, 2011, 18:33:31 poslijepodne »
Zlatice super gnoje!  :D

Pokušaj ga izvući u emerzni uzgoj na nekoliko mjeseci da se malo rizom oporavi. Na suhom sporije raste al' bit će bolji pod vodom nakon 2-3 mj.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2011, 09:02:24 prijepodne »
Mali izvjestaj.

Pokusao sam malo preciznije gnojiti, dakle da ne ovisi o bozjoj milosti i kad se sjetim, vec na nekoj pravilnoj bazi - i popusio crnu cupavu. Najvise po spomenutom anubiasu, ali i microsorum je dobio po usima.

Sto ne valja, zasto sad ta alga, akvarij je prastar, voda se redovito mjenja, usisava, sve po propisima, odakle se sad ta crna cupava pojavila???  :heartbr:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2011, 11:27:04 prijepodne »
Oscilacija u CO2 ti je glavni okidač za BBA.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 19, 2011, 18:24:40 poslijepodne »
Moze li pojasnjenje, molim te? na koju foru oscilira? sto da radim?

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 18, 2012, 18:52:52 poslijepodne »
koju lampu koristiš?

što se tiče gnojiva za anubiase, i sa i bez i bilo kako rastu. najbolje mi rastu pri vrhu i izvan vode, direkt pod lampama. isto tako napreduju i na 70cm dubine, ali su listovi manji (znali su i cvasti dolje)
iz kakvog god rizoma bez lišća poteraju nove biljke.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 21, 2012, 11:37:33 prijepodne »
Zaboravio sam na ovo...anubiasi su ocerupani, uklonjeni su listovi, i oporavljaju se sad, stvarno lijepo rastu, krupni zeleni listovi, valjda ce sad sve biti ok. Inace, rasvjeta je t5 2x24 i 1x35w

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 23, 2012, 21:25:55 poslijepodne »
Zaboravio sam na ovo...anubiasi su ocerupani, uklonjeni su listovi, i oporavljaju se sad, stvarno lijepo rastu, krupni zeleni listovi, valjda ce sad sve biti ok. Inace, rasvjeta je t5 2x24 i 1x35w

i radi cega su propadali? kaj si napravio osim cerupanja da su poceli pustat mlade listove?
imam i ja slican problem
Cayman110, 230L, tropski

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 23, 2012, 21:43:31 poslijepodne »
Radi cega, nemam pojma. Dali je cerupanje listova imalo ikakve veze sa oporavkom, ili 5 dana u kanti 'ladne vode, mozda je i to pomoglo.  :D

Te jadne rizome sam rasporedio po 3 akvarija i jednoj teglici, svugdje razlicita rasvjeta, voda, i svi napreduju, pustaju nove listove, oni prvi listovi rastu, ni traga nekom problemu. Jos 2 veca rizoma nisu pustila list, ali nadam se da hoce.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Veljača 25, 2012, 03:53:36 prijepodne »
jednom sam stavio "grolux" lampu i svi anubiasi (a ima ih puno) su izbacili kvrgave i na dijelovima prozirne listove. kad sam zamijenio lampu sve se vratilo u normalu...