Evo kad si me več prozvao moram probati reči nešto pametno

, a istina je da sam do sad šutio jer neznam što pametno reči.
Dakle uzroka takvom stanju u akvariju može biti više a koji je točno neznam. Povišenje temperature je svakako jedan od njih. Pri višim temperaturama ubrzava se metabolizam bilja i one trebaju više svjetla, CO2 i hranjiva a im nisi dodao ništa od toga, čak si s zračnom pumpicom smanjio količinu CO2. Takođe i ribama se ubrzava metabolizam (hladnokrvne su životinje)i potreba za kisikom a pri višim temperaturama voda sadrži manje kisika.
Drugi razlog koji mi pada na pamet je veliko povečanje NO3, ribe daju simptome pomanjkanja kisika a u bilja se smanji fotosinteza.
Treči je obrnut, pomanjkanje NO3, PO4 ili bilo kojeg drugog mikroelementa, nakon mjesec i po uspostavile su se anaerobne zone u podlozi (ako je malo deblja 7-10cm) koje troše NO3, biološka filtracija je na maksimumu a i biljke su se razrasle pa im treba više svega.
Uzrok tome može biti još čitav niz sitnih promjena od tog da neznatno promjeniš smjer izlaza iz filtera što ubrza gubitak CO2 iz vode, zaprljanja difuzora-opet smanjenje koncentracije CO2 a i intenzitet floroscentnih lampi se nakon mjesec-mjesec i pol smanji za 10 do 20 posto.
Ja bi na tvom mjestu sad promjenio bar polovicu vode, može i više, nakon 2 dana izmjerio NO3 (ako možeš i PO4) ako je ispod 15 počeo prignojavati s otopinom KNO3 i KH2PO4. Ako imaš DYI sistem CO2 nebi bilo loše flašu ubaciti u nekakvu stiropolnu kutiju ili ju jednostavno zamotati u krpe.