Srpanj 29, 2025, 19:40:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dva manja filtera u veći akvarij?  (Posjeta: 2545 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Dva manja filtera u veći akvarij?
« u: Veljača 11, 2012, 15:36:56 poslijepodne »
Kao što naslov kaže zanim me dali bi mogao u akvarij od 150L staviti dva filtera?

Jedan filter je za akvarij od 54L a drugi za akvarij od 85L...ali ne znam još točne spec. tog filtera za akvarij od 85L jer još nije kod mene...dodje za koji tjedan ;)

thx
« Zadnja izmjena: Veljača 11, 2012, 15:49:46 poslijepodne od smileyzg »

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Dva manja filtera u veći kavarij?
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2012, 15:50:15 poslijepodne »
Možeš da, ali mislim da dva manja filtera zbrojeno filtriraju slabije nego jedan veći.

Veći filter ima više mjesta za razne medije, pa možeš staviti na ulaz krupniju spužvu, pa malo dalje sitniju itd. i samim time ti je mehanička filtracija bolja pa je voda puno čišća kad dođe do nekog biološkog medija tipa keramika ili sl.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
Odg: Dva manja filtera u veći akvarij?
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2012, 16:04:02 poslijepodne »
Hmm...to sam si i mislio  :(

Ma to pitam samo zato jer trenutno nemam kn za filter i akvarij a ovo ću sve dobit...

A da se postave nekako, jedan s jedne strane a drugi s druge, pa da vrte vodu u krug? Mozda bi cirkulacija vode bila dovoljna?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2012, 16:17:16 poslijepodne »
Nisam rekao da ne bi funkcioniralo, samo ne bi bilo toliko učinkovito kao veći filter. A sve ovisi koliko i kojih riba misliš držati unutra, ako ne pretjeraš mislim da bi moglo tako. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline hrgamonster

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2012, 16:19:04 poslijepodne »
Pa dobiješ slabije filtriranje i jači protok
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2012, 16:30:26 poslijepodne »
ako ti je to za ribu iz nicka i avatara onda nece ici  :)

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2012, 18:22:22 poslijepodne »
Je riba je oscar...ali mislim da nije toliki zamazivač vode kao što neki ljudi misle...

Oscar će biti sam unutra osim riba dna malo veci plecostomusi i puževe već imamo...

Ako netko ima kakav prijedlog vezan za položaj filtera itd...neka slobodno napiše..

thx svima na savjetima

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2012, 19:00:39 poslijepodne »
nema tu polozaja koji ce tebe spasiti kad akvarij od 250 litara krenes filtrirati sa  2 komadica spuzve, nazalost.....

Mozes ti njih staviti, i dobit ces nekakvu filtraciju, nije da neces. I ne radi se tu toliko o tome koliko riba prlja ili ne, radi se o kolicini vode koja je u akvariju, a koja mora proci kroz te male filtere. cak ni slabi protok tih malih nebi bio problem, ali cinjenica da u njima prakticki ni nema filter materijala je ono sto ce te "kostati" na kraju price.....

Financije su svakako valjani argument, ali onda radije nemoj ni pokretati taj akvarij, strpi se dok ne rijesis odgovarajuci filter. Da planiras drzati par malih ribica, pa kao privremeno rjesenje bi jos i izvukao s tim filterima, ali ovako.....ja nebih na tvom mjestu.

A ako bas moras, ili hoces (a vjerovatno hoces)...... jedan na jednu stranu, drugi na drugu, u biti ti je svejedno, postoji zasto su ti filteri namjenjeni za manje akvarije, drasticno manje od tvoga, cisto sumnjam da polozaj u kojih ih stavis ima neku pretjeranu ulogu, bioloska filtracija ce biti izuzetno upitna, a o mehanickoj na taj akvarij i mini filtere ne vrijedi ni pricati.....

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2012, 19:33:09 poslijepodne »
Thx na savjetima..

To sam i mislio ali rekoh idem vidjeti šta kažete vi na forumu ;)

Mislim da cu morat malo pričekat dok ne skupim za vanjski filter...mislim nije meni problem čekat jedino mi žao Oscara  :'(

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2012, 19:41:55 poslijepodne »
gledaj da bih trebao barem 1-1.5l volumen filter medija imati..onda pogledaj koliko ml su ti tvoji :)
ovo kad filter ima tvornicke specifikacije to slobodno presjeci na pola, i vise u vecini slucajeva, pogotovo internih

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2012, 11:29:07 prijepodne »
A riba je vec nabavljena i u akvariju je, bez ikakve filtracije ili?

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2012, 14:04:34 poslijepodne »
Ma je Oscar je kod nas...vec sam pisao o tome pod drugom temom.

Prijatelj nije mogao brinut za Oscara jer ima još jedan veliki akvarij 250L...a i o tom jedva uspjaeva brinut...pa je Oscara dao nama u akvariju u kojem ga je ima...ima sve filter, grijac, pumpu za zrak itd...samo sto je to akvarij od 54L koji mu je pre pre mali a htjeli bi da mu bude lijepo samo što sad nemamo novaca za sve kupit pa kombiniramo...

Pa sam mislio kupit veći akvarij, samo staklo, i unutra stavit dva manja filtera...jedan imam u tom 54L i dobit cu još jedan akvarij od 85L sa svom opremom pa i taj stavit...?

Offline Laki8472

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #12 u: Veljača 12, 2012, 14:27:34 poslijepodne »
Imam ti ja drugi prijedlog.Posto kazes da se prijatelj jedva brine o o onom svom 250l, nek ti da onaj velliki svoj a ti njemu daj ovaj od 54l za koji ce mu ionako trebat manje za brinit i ribe ce vam biti zahvalne.
Ako niste toliki prijatelji makar tako napravite na neko vrijeme dok ti neskupis za nesto bolje ili mi samo nadoplati razliku izmedju ta 2, ako ti je prijatelj valjda ce te sacekat koji mjesec za pare. Eto najbezbolnije rijesenje za ribice i za vas, svi profitiraju   :zagrljaj:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 12, 2012, 19:09:53 poslijepodne »
eh..kad bi u zivotu svi oni koje nazivamo prijatelji bili stvarno prijatelji -?
pa stavi ta dva koja imas ako vec nemas drugog izbora i pocni cim prije stediti za veci filter, nadu se i po oglasima tu i tamo, pogledaj i ebay.de, ima stvarno povoljih, ja sam vidao tipa eksterne eheim ecco po 20e..  a dotad ce ti ipak raditi filtracija ako neubacujes jos riba, isti broj riba s istim filterom je bolje u vecem aq nego u manjem, barem bioloske strane, mehanicku neces imati bas jer ce ti protok vjerojatno biti dosta preslab, ali mozes ti cesce usisavati i mjenjati vodu..nece se nista lose desiti
-vjerojatno ti ni taj grijac nece biti dovoljan sto sada imas

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #14 u: Veljača 12, 2012, 23:56:46 poslijepodne »
hm 54 lit za oscara, premalo.. ako kolega nemoze brinut o njemu, ja vjerujem da oscar ima minimalno 15-20cm velicine, a u akvariju je od 54lit.. ako se varam za velicinu oscara ispravi me.. inace to su zvijeri od riba, nemislim nista lose, nego da narastu veliki, i za njih treba jako puno mjesta, i jako dobra filtracija.. da sam na tvom mjestu, poklonio bi oscara nekome u bolji dom, tj veci.. tako da dok nebi nabavio sve sto mi je potrebno, nebi krenuo u njihove vode.. inace lijepo od tebe da ste ga preuzeli i htjeli se brinut o njemu, ali njemu je to veliko mucenje, jer 54lit je stvarno malo za njega..  :)

Offline Martina Oscar

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2012, 08:47:58 prijepodne »
Hvala kolege forumši na savjetima...

Sve sam pročitao vezano za Oscare na forumu i još sam googlao i mislim da ce naš oscar izdržat još neko vrijeme dok ne dobije veći akvarij  -?

Što se tiče prijatelja...ma prijatelj je zakon i dao bi mi svoj akvarij i bez da ga pitam samo je problem što on ima druge velike ribe u njemu a bojim se da bi ih oscar ozljedio..neke parot fish...googlat ću pa stavim slike...

Eto sad barem znam vaše mišljenje o dva manja filtera u većem akvariju ;)