Kolovoz 04, 2025, 23:34:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Njubi pomoc.  (Posjeta: 2786 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline hosen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Njubi pomoc.
« u: Siječanj 23, 2012, 20:12:46 poslijepodne »
Poštovanje,

Evo mene nakon 2godine u mješovitom akvariju odlućio sam se ubaciti u ciklide, pa da zapocenem sa pitanjcima   :up:  sorry bit će ih dosta!
Nadam se krajem sljedećeg mjeseca, da cu biti u potpunosti ciklidaš!  ;)

Akvarij je 120*50*60 staklo je 12mm, filter EHEIM professionell 3. Nabavil sam si još jednu protočnu pumpu 5000l/1h i mislim da mi je pre jaka,
pa ću pokušati staviti potenciometar da mogu regulirati brzinu...

Imam stiropor ispod akvarija, dali da stavljam i sa unutarnje strane stiropor plus pluto zbog težine? I kolko bi mogel kameja stavit jer mi je frka natovarit kamenjem akvarij :D
Volio bi napraviti malawi biotop pa me zanima koliko su dostupne ribe kod nas? Malo sam gledal po netu, knjigama te sam naletil na sljedece ciklide

Iodotropheus
Labidochromis
Melanochromis
Pseudotropheus

Znam nisu puna imena no okvirno koliko bi riba mogel imat u akvarij, jer tu isto vrijedi 1cm ribice / 1L vode ? I naravno koje lampe sada uzeti (T5 4komada mi stane) do sada
sam imal sylvania 2xGro-Lux, 2xAquastar. Volio bi staviti i koje biljke u akvarij da ne bude samo kamenje te dali da stavljam zemlju ispod ili da gnojim vodu?

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: Njubi pomoc.
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2012, 20:20:09 poslijepodne »
40-50 riba bi iščo bez problema

Dobro došel u ciklidaše :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2012, 20:37:11 poslijepodne »
professionel 3 ama nista neznaci jer ima hrpa modela :)
-stavi kamenja koliko hoces, staklo je dosta jako ali mozes staviti komad pleksiglasa ili stiropora da bolje rasporedis tezinu, ali osim ako nemislis kamenom lupat po staklu nece puci od tezine 100%. staklo je jako tvrdo a kamen i nije tako tezak u vodi jer i voda ima tezinu a kamen onda uzme dio volumena pa se i to rasporedi.
mislim da ti nece potenciometar bas raditi stom pumpom kako bih ti htjeo, nisu sve za regulaciju napravljene.. ako je bas protocna a ne powerhead stavi ventil na izlaz pa stim reguliraj

Offline ozda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2012, 20:46:09 poslijepodne »
40-50 riba bi iščo bez problema

Dobro došel u ciklidaše :up:
slazem se..mozes jako lijepo za zasarenis aq sa malawi mbunama...mozes stavit 5-6vrsta,6-10 ribica po vrsti
slobodno trpaj kamenje...prvo stiropor,onda kamenje pa tek onda pjesak da ti nebi mogli ciklidi potkopavali pjesak ispod kamenja i tako se povrijedit ili sl.
sto se tice rasvjete ja bih na tvom mjestu samo ostavio 2x aquastar...gro-lux ima vise neku crvenu nijansu

Offline hosen

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2012, 21:03:36 poslijepodne »
professionel 3 ama nista neznaci jer ima hrpa modela :)
-stavi kamenja koliko hoces, staklo je dosta jako ali mozes staviti komad pleksiglasa ili stiropora da bolje rasporedis tezinu, ali osim ako nemislis kamenom lupat po staklu nece puci od tezine 100%. staklo je jako tvrdo a kamen i nije tako tezak u vodi jer i voda ima tezinu a kamen onda uzme dio volumena pa se i to rasporedi.
mislim da ti nece potenciometar bas raditi stom pumpom kako bih ti htjeo, nisu sve za regulaciju napravljene.. ako je bas protocna a ne powerhead stavi ventil na izlaz pa stim reguliraj

Filter je EHEIM professionell 3 2078e  sorry zaboravil da ima više vrsta...
Koje kamenje da gledam više okrugle ili oštrije? Te dali moram paziti dali je kamen vapnenačkog porijekla. Kaj se tiče pumpe ona je powerhead... Znam da nemogu
svaki motor staviti na potenciometar al moram probat...

A kaj se tice lampa vidil sam da neki ciljaju na plaviju nijansu svijetla, dali je sada to na nekom slobodnom izboru (ukusu)?

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #5 u: Siječanj 23, 2012, 21:17:14 poslijepodne »
nije jaka pumpa neka samo šiba a i naš narod kaže "od viška glava neboli"
kad budeš uzimao ribe gledaj da su različitih boja i nebude problema :up:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline sundance

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 23, 2012, 21:22:15 poslijepodne »
rasvjetu stavi samo Aquastar
Filter EHEIM professionell 3 2078e odlican izbor!
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2012, 21:44:40 poslijepodne od sundance »

Offline albandy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #7 u: Siječanj 23, 2012, 21:27:26 poslijepodne »
Mislim da budeš morao bez bilja, nemoj zemlju stavljati jer ciklidi ruju po pjesku pa bi moglo zemlje biti svuda

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2012, 21:31:23 poslijepodne »

rasvjeta stavi samo Aquastar
Filter je EHEIM professionell 3 2078e odlican izbor!

skoro da veceg i nema  :)  stim nemozes pogrjesiti, filter nikada nemoze biti prevelik

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Siječanj 23, 2012, 21:32:16 poslijepodne »
filter i protočna su ti o.k. nije ti to prejako nikako nemoj stavljat zemjanu podlogu ciklidi ti ruju po pjesku od bilja možeš stavit neko tvrdolisno ja imam anubias ne gnojim i super uspijeva.

Offline hosen

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 23, 2012, 21:50:55 poslijepodne »
Mislio sam staviti zemlu u vrecu (gazu) i zakliniti između pjeska kamenja.... No anubias ide 100% imam velikih i nano. Znaci 5000L/1h nije previse... mislim kad sam je upalil sam se prepal  :D

Znači što više:
riba (boja),
protok (cirkulacija),
Kamanje (skrovište),

Kaj je sa soli, i koliko debili sloj pjeska ide ?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Siječanj 23, 2012, 22:24:44 poslijepodne »
nemoj stavljati zemlju nikako, nije ti potrebna, jer nemas sto gnojit, jer anubias ces vezati za kamen, sa podlogom on nece imati nista.. kako su ti vec napisali, zemlja nikako, malawci ce ti iskopat sve sto se nađe ispod pijeska.. a sto se tice anubiasa, on je oke, mogao bi ali i nemora uspjevati, sve ovisi o malawcima, neki ce ga grickat neki ne.. sve one mladice koje ti budu izrastale nece uspjeti, mislim tako je bilo kod mene, a kod tebe nemora, moze sasvim bit obrnuto..

a sol (ne kuhinjsku)  :D  mozes a i nemoras koristiti, sad neznam okvirno koliko se stavlja tocno po litrazi, to neka se javi netko tko koristi, ja do sada nisam nikako i nisam imao potrebe za tim, ako budem, nabavit cu.. a sloj pijeska po tvojoj zelji, nemoj sad ni pretjerivati s debljim a niti s tanjim, onak neka bude taman..  ;)

i dobro dosao!  :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2012, 22:38:24 poslijepodne od alen_zgb »

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Siječanj 23, 2012, 22:33:37 poslijepodne »
Ako misliš stavljati sol nemoj kuhinjsku ona sadrži aditive imaš za kupiti original sol za malawi ciklide ja je osobno nikad nisam koristio.Što se tiče pjeska nemoj pre tanki sloj jer kako smo ti več rekli oni dosta ruju i rede hrpice od pijeska kod mene je debljina oko 5 cm nemoj pretjerivati jer to uvjek lako dodaš.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Njubi pomoc.
« Odgovori #13 u: Siječanj 24, 2012, 07:01:34 prijepodne »
Na pakovanju soli za ciklide pise koliko se dozira soli(minerali da ti voda bude sto slicnija prirodnom jezeru odakle su).Dugo koristim od Seachema sol..koliko pise za Malawi pojma nema ali mislim da je vise od duplo manje nego ja za svoje.Kad kupis neku sol  sve ti pise na njoj,buffer vam nije potreban jer je vama voda iz pipe sasvim dovoljno alkalna za vase potrebe ukoliko se radi o Malawi(dok ju ja moram dici na 8.6- 9pH tako da i to vec duze koristim).

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 24, 2012, 12:39:00 poslijepodne »
dobro dosao među ciklidase i sretno uzivat ces  sigurno vjeruj mi  :up: :up:

Offline baica_s

• Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #15 u: Siječanj 24, 2012, 12:53:06 poslijepodne »
dobro dosao među ciklidase i sretno uzivat ces  sigurno vjeruj mi  :up: :up:
potpisujem
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #16 u: Siječanj 24, 2012, 13:44:42 poslijepodne »
kad se jednom navučeš....ne odustaješ samo tako! ;)
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline hosen

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 24, 2012, 20:38:12 poslijepodne »
Dali da kupim bijeli kulir u samoborki ili je on pre ostar, no ako je ostar di da idem gledat podlugu? (Zagreb)

Offline ozda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #18 u: Siječanj 26, 2012, 20:23:27 poslijepodne »
mozes kupiti obicni gradjevinski pjesak dunavac,meni jako lijepo i prirodno izleda a i jeftin je...jedino sto ga moras dobro isprat

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #19 u: Siječanj 26, 2012, 20:34:43 poslijepodne »
imas u bauhausu kvarcni sivi pijesak, vecina forumasa ga koristi za ciklide, granulacije je 0,3 - 0,6mm sto je jako dobro, nit je presitan a nit je krupan.. ja ga koristim vec par godina, nemam zalbe na njega.. nije ti skup, 40kg kosta 23kn.. tako da neces pogrijesiti ako ga uzmes.. naravno, moras ga dobro isprati, i staviti u tank i to je to.. nemas brige..  ;)

Offline Nass

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #20 u: Siječanj 26, 2012, 22:45:51 poslijepodne »
Kad čovjek tek slaže a i mene baš interesira jer vidim puno različitih odgovora na raznim forumima,da li je bolje koristiti Spray cjevi za izlaz vode u akvarij ili može obićan izlaz?I da li je bolje da je iznad površine ili može i ispod ako nekog živcira taj zvuk?Baš me zanima a i njemu će dobro doći kad je tek u fazi postavljanja,šta je bolje u ciklidnom akvariju???Ili je apsolutno svejedno? -?

Offline aston

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 26, 2012, 23:07:52 poslijepodne »
ja koristim bez spray-a ali s užim nastavkom na kraju, jače mi je strujanje što je idealno za ciklidni......na 250 litara imam 1Xtetratec EX1200, 1X tetratec EX700 s užim nastavcima na kraju da pojačaju strujanje......meni puno bolje i od wave makera jer ipak i čiste ;)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #22 u: Siječanj 27, 2012, 00:04:42 prijepodne »
Kad čovjek tek slaže a i mene baš interesira jer vidim puno različitih odgovora na raznim forumima,da li je bolje koristiti Spray cjevi za izlaz vode u akvarij ili može obićan izlaz?I da li je bolje da je iznad površine ili može i ispod ako nekog živcira taj zvuk?Baš me zanima a i njemu će dobro doći kad je tek u fazi postavljanja,šta je bolje u ciklidnom akvariju???Ili je apsolutno svejedno?  :)
izlaz mozes staviti kako tebi odgovara, znaci mozes malo iznad povrsine a i nemoras, ako ti nesmeta zvuk potoka, ako da onda ju mozes staviti ispod vode ali ne preduboko, barem blizu povrsine da ti malo struji povrsinu vode, jer nije dobro gurat izlaznu cijev duboko u vodu, jer se stvara neki pritisak u filteru, pa filter teze odrađuje posao, znaci stavljas ga kako tebi odgovara, iznad povrsine vode ili unutar vode blizu povrsine za bolji rad filtera a i strujanje vode..   ;)