Kao prvo - nikad ne stavljaj muške i ženske bette zajedno. Agresivni su jedni prema drugima, nešto manje u vrijeme parenja ali i onda frcaju peraje. Ženkice se donekle slažu ako su naviknute na zajednički život.
Početnik sam, ali sam puno pročitala o bettama. Iako su prilično statične ribe i dovoljno im je malo prostora, najbolje ih je držati u 10-20 l akvariju sa grijačem (idealna temperatura oko 24oC) i blagim filterom (ne vole jaki protok). DAkle, to bi bilo idealno. Ja imam jednu mušku i jednu žensku bettu. Svaka ima svoj mali akvarij od 4 l sa jednom živom plutajućom biljkom (vodena kuga), smještene su u stalno toploj sobi na povišenom mjestu (temperatura im je 22) jedna pokraj druge tako sa se mogu vidjeti (to ih, vjeruj mi drži budnima i aktivnim). Kad su u tako malom prostoru bitno im je držati vodu čistom da bi se izbjegle razno razne bolesti (mijenjati kompletnu 2x tjedno, prethodno tretiranu aquasafe-om i odstajalu 24 sata,po mogućnosti iste temperature kao i u akvariju). Tako to kod mene funkcionira već mjesec dana, pa se nadam da će biti sve u redu.
Sigurna sam da se većina iskusnih akvarista s ovim neće složiti, ali ako nemaš idealne uvjete, a želiš ove ribice, koje su btw najljepše na svijetu, probaj ovako ili pričekaj dok ne skupiš lovu za konkretniji akvarij.
Sretno.