Kolovoz 16, 2025, 08:19:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Reef keramika, mrtvi kamen  (Posjeta: 2616 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline njivican

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • ...volim ja i kukce...
Reef keramika, mrtvi kamen
« u: Siječanj 19, 2012, 21:20:58 poslijepodne »
Pitanje za one koje su probali ili imaju takvu kombinaciju. Kad bih stavio većinom keramiku ili mrtvi kamen s par komada živog kamena koliko cca vremena treba keramici ili mrtvom kamenu da oživi? Znam da je nemoguće odgovoriti precizno ali zanima me jel govorimo o 2-3 mjeseca ili 6-7-8...

Thanks

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Reef keramika, mrtvi kamen
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2012, 21:25:38 poslijepodne »

Jel pitaš za slučaj kad imaš od početka sve mrtvo kamenje ili dio živog a dio mrtvog? To nije isto.

Za ovu drugu kombinaciju mogu ti reći da mrtvo uz živo oživi, točnije izgleda kao živo, za nekih 2 mjeseca. Vjerujem da je s keramikom ista priča.

Za prvu kombinaciju kad je od početka samo sve mrtvo zasigurno treba još dodati koji mjesec.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2012, 21:54:02 poslijepodne »
Mislio sam kad se kreće iz početka. Skupio sam skoro svu opremu ostala mi je još iverica za obući stalak, 2x39w prigušnica i cijevi za vodu. Spremam lovu za to, a kako živi kamen košta puno razmišljam i o ovim kombinacijama.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2012, 22:02:16 poslijepodne »
kako moze oziviti bez zivog kamena? live rock nisu samo koraline i bakterije...

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2012, 22:02:28 poslijepodne »
uzmeš dio živog i dio mrtvog i budeš strpljiv :)
s tim da keramici treba puno duže da poprimi izgled živog kamenja, moja je mjesec i pol uz živi kamen i još uvijek je skroz bijela, vjerujem da će ovakvim tempom trebati godinu dana da je prekrije koralina

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2012, 22:14:19 poslijepodne »
Ja sam mislio staviti koraljni pijesak, živi kamen i suhi živi kamen (vjerojatno tako zovu mrtvi kamen u tom shopu).

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2012, 22:35:39 poslijepodne »
ono kaj ti imas i kaj je najvaznije je more, sve ovo nabrojano lijepo povezi u neku vrecu i potopi u more na koji mjesec, dve ce se prirodno ocistiti i oziviti pa kad pokrenes tank sve ubacis unutra i gotovo

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2012, 22:40:59 poslijepodne »
Pa me neki majmun snimi i uzme iz mora van. Tamo dole ipod tvoje kuće mi je već nestalo vrša i vrša  :)

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 19, 2012, 22:46:30 poslijepodne »
al sad je zima a ljetos sam ja tako vratio u zivot neko svoje kamenje koje dam drzao vani i sve ok, sumnjam da bi neko i da vidi ukrao kamen koji i

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #9 u: Siječanj 19, 2012, 23:02:36 poslijepodne »
al sad je zima a ljetos sam ja tako vratio u zivot neko svoje kamenje koje dam drzao vani i sve ok,

Dobar dio tih organizama koje se naselilo iz jadrana opet je krepalo u tropskom akvariju...tak da, to je upitan tretman... Po meni je bolji izbor ubaciti nekom kolegi koji ima prostora u refugiumu ili sumpu (a ima tropski morski) na oživljavanje mrtvog kamena.

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2012, 07:22:49 prijepodne »
Mislio sam na dio priče o čišćenju kamena koji je stajao vani pa je u moru otpustio sve uginulo i štetno u njemu a što bi otpustio u nečijem akvariju ili sump-u, taj proces je sigurno brži i jednostavniji u moru.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2012, 16:56:30 poslijepodne »
zar nebi jadranski organizmi trebali biti u dubljim vodama i nizim temperaturama nego oni iz plicaka?
a to o ciscenju puno ovisi i koji dio obale ljepe nase nades..ima prljavije vode nego ja doma :D

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 20, 2012, 17:38:23 poslijepodne »
zar nebi jadranski organizmi trebali biti u dubljim vodama i nizim temperaturama nego oni iz plicaka?
a to o ciscenju puno ovisi i koji dio obale ljepe nase nades..ima prljavije vode nego ja doma :D
Neznam ali ja sam akvarij pokrenuo sa jadranskim pijeskom, i istim tim morem a unutra sam ubacio i par jadranskih kozica koje su još žive a čak se i razmnožavaju....kad god sam u prilici donesem more i sipam u akvarij...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 20, 2012, 18:08:08 poslijepodne »
pa bolje jadranski nego onaj 'zivi' iz vrecice ;)
sve je to super ako znas gdje uzimati vodu i siguran si da je cista

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #14 u: Siječanj 20, 2012, 18:15:03 poslijepodne »
Pitanje za one koje su probali ili imaju takvu kombinaciju. Kad bih stavio većinom keramiku ili mrtvi kamen s par komada živog kamena koliko cca vremena treba keramici ili mrtvom kamenu da oživi? Znam da je nemoguće odgovoriti precizno ali zanima me jel govorimo o 2-3 mjeseca ili 6-7-8...

Thanks

Ukoliko imas nesto zivog kamena, proces traje oko 3 mjeseca.
Ovak, ja svake godine izvadim nesto jadranskog kamena dok sam na ljetovanju i nemam mogućnosti donijeti kamen živ do doma. Donijeti živog tako i tako nema smisla - Renta je gore rekao da bi ionako vecina života pokrepala našim toplim akvarijima, a dodatno je pitanje sto bi sve zivo uslo u akvarij i napravilo dar-mar.

Ugl, kad je kamen u Zg, kuham ga nekoliko puta i svaki put dobro otuširam da izbaim sve smeće iz njega. Za to čišćenje svi savjetuju sodu kaustiku koja pojede sve organsko - ja je isto savjetujem, ali ju nemam..ima je na njuskalu.
Nakon toga, kamen ostavim u vrtu da mravi, sunce i kiša očiste ostatke koji bi mi smrdili na balkonu. Kamen je u vrtu oko mjesec dana - moguce je da tu može ostati i kraće.
Zatim u neku kantu stavljam ''staru'' vodu iz akvarija i aquaclear filter, čisto da vrti vodu. Ta voda se obično zamasti i malo usmrdi kroz dva tjedna - tada ju promjenim, opet sa starom vodom iz akvarija.
Nakon cca 3-4 ciklusa(odnosno kada voda prestane smrdjeti), nad kantu stavljam stolnu lampu, a u kantu stavljim špageti algu i kakav kamen iz glavnog akvarija.

Kada alga krene lijepo rasti, a voda bude bistra i bez mirisa, smatram da je kamen spreman da uđe u glavni akvarij. Mislim da je on u tom trenutku jos daleko od čistog ili potpuno živog, ali mislim da je ipak dovoljno da ga sustav proguta bez većeg zagđenja.

Na ovaj način sam, čak i brže oživio jedan čisti, suhi tonga kamen koji nije na sebi imao sav mrtvi svijet koji dodje s kamenom iz Jadrana. Mislim da se gore opisani postupak može i ubrzati ako nisi inertan kao ja, ako imas dodatni skimmer, ako dodaš aktivnog ugljena, rowaphosa itd.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!