Pitanje za one koje su probali ili imaju takvu kombinaciju. Kad bih stavio većinom keramiku ili mrtvi kamen s par komada živog kamena koliko cca vremena treba keramici ili mrtvom kamenu da oživi? Znam da je nemoguće odgovoriti precizno ali zanima me jel govorimo o 2-3 mjeseca ili 6-7-8...
Thanks
Ukoliko imas nesto zivog kamena, proces traje oko 3 mjeseca.
Ovak, ja svake godine izvadim nesto jadranskog kamena dok sam na ljetovanju i nemam mogućnosti donijeti kamen živ do doma. Donijeti živog tako i tako nema smisla - Renta je gore rekao da bi ionako vecina života pokrepala našim toplim akvarijima, a dodatno je pitanje sto bi sve zivo uslo u akvarij i napravilo dar-mar.
Ugl, kad je kamen u Zg, kuham ga nekoliko puta i svaki put dobro otuširam da izbaim sve smeće iz njega. Za to čišćenje svi savjetuju sodu kaustiku koja pojede sve organsko - ja je isto savjetujem, ali ju nemam..ima je na njuskalu.
Nakon toga, kamen ostavim u vrtu da mravi, sunce i kiša očiste ostatke koji bi mi smrdili na balkonu. Kamen je u vrtu oko mjesec dana - moguce je da tu može ostati i kraće.
Zatim u neku kantu stavljam ''staru'' vodu iz akvarija i aquaclear filter, čisto da vrti vodu. Ta voda se obično zamasti i malo usmrdi kroz dva tjedna - tada ju promjenim, opet sa starom vodom iz akvarija.
Nakon cca 3-4 ciklusa(odnosno kada voda prestane smrdjeti), nad kantu stavljam stolnu lampu, a u kantu stavljim špageti algu i kakav kamen iz glavnog akvarija.
Kada alga krene lijepo rasti, a voda bude bistra i bez mirisa, smatram da je kamen spreman da uđe u glavni akvarij. Mislim da je on u tom trenutku jos daleko od čistog ili potpuno živog, ali mislim da je ipak dovoljno da ga sustav proguta bez većeg zagđenja.
Na ovaj način sam, čak i brže oživio jedan čisti, suhi tonga kamen koji nije na sebi imao sav mrtvi svijet koji dodje s kamenom iz Jadrana. Mislim da se gore opisani postupak može i ubrzati ako nisi inertan kao ja, ako imas dodatni skimmer, ako dodaš aktivnog ugljena, rowaphosa itd.