Srpanj 23, 2025, 18:19:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim nekoliko savjeta za početak  (Posjeta: 1003 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZLovric

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
Molim nekoliko savjeta za početak
« u: Siječanj 18, 2012, 23:30:12 poslijepodne »
Akvarij Juvel Rio 125. Čudesnim putevima Božjim  stiže noćas oko ponoći, iz Zagreba u duboku provinciju.........
Naravno, jedva se čeka početak uređivanja!
Ide se sa:
zemljom u čarapama,
kvarcni svjetlosmeđi pijesak 0.5-2mm povrh zemlje,
komadi lave umjesto kamena.
Za sada nemam drvo, no to nije problem, s obzirom da sam u vinorodnom kraju (Feravino...). Bit će i viška za razmjenu, samo da ulovim vremena!

Kako sam potpuni početnik, nadam se da mi možete pomoći u nekim nedoumicama oko aranžiranja!

1. S obzirom da je akvarij po duljini, na "zidiću" između dvije prostorije, neće imati pozadinu na duljoj, nego na kraćoj strani koja je jedina do zida. (slično bude u lokalima)
Zna li netko neki link na akvarij složen na takav način, da bar pokupim ideju?
Inače moja je ideja da cijela sredina bude malo povišena, s obzirom da će se promatrati sa obje strane po duljini.
Također bi stranu do zida cijelu zatvorio stijenom od lave, koja dosta dobro izgleda, a laka je za obraditi.
Šta kažete na to?

2.U Našicama, a niti u  blizini nemam nikakvog bilja za kupiti, a kamoli dobiti, tražim  :heart: donatore :heart: i povoljne ponuđače :heart:! (sms-nite mi na 098 1762 095)
Pretendiram niže bilje iz gore navedenog razloga, no i neku višu biljčicu ću staviti na stranu prema zidu.

Sutra kreće zemlja u čarape, oblikovanje lave, pa kad skupim nešto bilja i cikliranje.

Za sada toliko, a slijede slike akvarija, kada ga složim "na suho", da mi možete sugerirati, dok je još lako raditi izmjene.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Molim nekoliko savjeta za početak
« Odgovori #1 u: Siječanj 18, 2012, 23:41:44 poslijepodne »
Pozdrav
Ako se sjetim linka pošaljem...ali sve su to jako veliki akvariji i s njima orjentacija nije problem. Povišenjem u sredini nećeš ništa dobiti jer je premala dubina - tim povišenjem se optički povećava dubina ali tebi odmah dolazi nizbrdica s druge strane koja će ju zapravo skratiti. Bolje da planiraš uzvisinu uz zid. Stijena od lave je zgodna ideja, ali opet smatram da je 125l premalo za tako nešto.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2012, 06:46:27 prijepodne »

1. S obzirom da je akvarij po duljini, na "zidiću" između dvije prostorije, neće imati pozadinu na duljoj, nego na kraćoj strani koja je jedina do zida. (slično bude u lokalima)
Zna li netko neki link na akvarij složen na takav način, da bar pokupim ideju?
Inače moja je ideja da cijela sredina bude malo povišena, s obzirom da će se promatrati sa obje strane po duljini.
Također bi stranu do zida cijelu zatvorio stijenom od lave, koja dosta dobro izgleda, a laka je za obraditi.
Šta kažete na to?

takav način slaganja je gotovo uvijek izazov i ako se dobro pogodi bolji je od jednostranog..
evo ti link na temu od antimona, također dvostrani, pa malo pogledaj kako je on odlično iskombinrao
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=37967.0

bilje potraži u oglasniku na forumu, jer ga stvarno ima..preporuka, pošto si nov u tome savjet ...uzmi što više bilja i napuni ga do maksimuma sa nnjime, čim više tim bolje..probaj između onih koje se tebi najviše sviđaju uzet i brzorastuće bilje, da ti povuće što više nutrijenata koje će ispuštat zemlja..
sretno..

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2012, 08:44:59 prijepodne »
Nekome sam vec napisao ali evo i tebi link na jedan dnevnik akv iz kog mozes pokupiti ideje:
http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=35&t=15878
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi