Srpanj 08, 2025, 01:44:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Glina kao gnojivo?  (Posjeta: 869 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pancho_Villa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Glina kao gnojivo?
« u: Listopad 24, 2005, 21:34:00 poslijepodne »

Cuo sam da je glina dobra kao gnojivo, i da ju je dobro staviti ispod supstrata.

Zna li netko nesto o tome i ima li netko kakvih iskustava s tim?

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Glina kao gnojivo?
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2005, 01:57:00 prijepodne »

glina je jako dobra kao gnojivo, i mozes je kupiti kao Laterit( kuglice gline koje se stave u pijesak ispod vece biljke), cca 200 g cca 50 kn u zoo shopu.

neki stavljaju prirodu glinu ( koliko ja znam samo sa sajt www.akvaristika.org i to gliga
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline AquaMike

• Punopravni član
Glina kao gnojivo?
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2005, 23:04:00 poslijepodne »

Tesko je generalizovati glinu pod "dobra-losa". Naime, sastav gline je u mnogome razlicit u zavisnosti od porekla. Laterit je samo jedna od njih poreklom iz tropskih predela i vrlo je bogata gvozdjem, pa se dosta cesto upotrebljava u akvaristici. Doduse, dosta je skupa. Druge vrste gline su siromasnije gvozdjem ali sadrze vise nekih drugih elemenata i minerala, akolikose secam "domaca" glina ima dosta aluminijuma.

Ukoliko te interesuje uporedna analiza nekih cesto upotrebljavanih podloga, ukljucujuci tu laterit i neke druge vrste glina, mozes je naci ovde.

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Glina kao gnojivo?
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2005, 23:37:00 poslijepodne »

da ali od svih mogucih glina, kod nas u ducanu ima samo laterit, a da ne kazem kada sam trazila glinu da su me u nekim ducanima gledali blijedo ( tj ja sam njima morala objasjavati sta je glina), i nudili mi sve i svasta.

Edited by: bubica78
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline AquaMike

• Punopravni član
Glina kao gnojivo?
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2005, 23:43:00 poslijepodne »

Gotovo svaka saksija je u sustini glina. Ne kazem da treba drobiti saksije, ali one se od necega prave, pa mozda probas u nekoj radnji koja prodaje grncarski materijal.A i ako zakopas gotovo bilo gde, naici ces na glinu ... Zavisi samo koliko duboko kopas.

Offline zagii

• Punopravni član
  • **
    • http://akvarij.net
Glina kao gnojivo?
« Odgovori #5 u: Listopad 31, 2005, 19:40:00 poslijepodne »
Kao sto kaže bubica možeš to nač u zoo trgovinama a možeš to ćesto vidjet i u cvijetnjacima. dobro pitanje si postavio
zagii-Lipik