Srpanj 25, 2025, 13:59:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uzgoj bakterija  (Posjeta: 2316 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tvsb

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Uzgoj bakterija
« u: Prosinac 31, 2011, 12:18:57 poslijepodne »
Kako naslov kaze, zanima me dali bi se mogle uzgojit dobre bakterije iz kulture koju kupimo u shopu.
Kad sam sklapao akvarij kupio sam one nitrivec bakterije, nigdje na kutiji ni u uputi ne pise koje su bakterije u pitanju, no mene interesira dali bi se mogle uzgojit u nekoj odvojenoj flasici i kako ?
Znaci htjeo bi uzgojit bakterije koje ce bit u ovakvom stanju kakve ih kupimo, bez nekih nusspojeva, tako da mogu stajat duze vrijeme.
Dali je to netko radio?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Uzgoj bakterija
« Odgovori #1 u: Prosinac 31, 2011, 12:57:32 poslijepodne »
Pa zna se da bi u tom nitrivecu trebale biti duščne bakterije - nitrosomonas i nitrobacter. Uzgajaš ih u filteru iakvarijskoj podlozi , a kako bi mogle stajati duže vrijeme, nije mi poznato.

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2012, 14:57:19 poslijepodne »
Pa zna se da bi u tom nitrivecu trebale biti duščne bakterije - nitrosomonas i nitrobacter. Uzgajaš ih u filteru iakvarijskoj podlozi , a kako bi mogle stajati duže vrijeme, nije mi poznato.
Nisam znao koje su to bakterije, hvala za info. Jasno je da ce se one naselit i razmnozit u filteru i podlozi, ali mene interesira odvojeni uzgoj, "bez akvarija".  Poznato je da su te bakterije u flašici u nekakvom stanju "mirovanja" neznam kako se to zove, no pocnu se razmnozavat tek u akvariju. Kako aktivirati to razmnozavanje u nekom odvojenom sudu, bez prisustva ostalih bakterija koje se nalaze u akvariju ? Znaci uzgoj same kulture !!!

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Siječanj 01, 2012, 16:45:24 poslijepodne »
Vjerovatno je moguće ali bez većeg znanja o biologiji, bikemiji, sterilnih uvjeta, laboratorijske opreme i tehnologije ja ne bih petljao po tome. Mislim da nema ni potrebe.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 01, 2012, 23:45:21 poslijepodne »
U bocicama raznih bio-startera se NE nalaze nitrosomonas ili nitrobakter. Iz tog razloga vecina ni ne navodi koje su to "bakterije" koje su unutra, i da li ih uopce ima. Neki proizvodjaci cak tvrde da zbilja u tekucini ili nekad prahu - postoje te bakterije, ali postoje razlozi zasto je to malo vjeorojatno:

- nitrosomonas i nitrobakter su aerobne bakterije - u bocicama NEMA zraka! Automatski umiru.
- osjetljive su i na fluktuacije u temperaturi, a osobito kisika, nemoguce je drzati na nekoj polici dobre uvjete da bakterije nebi uginule.
- ne postoji dokazan nacin da se smrznu ili stave u stazu i onda posve efektivno prorade kada se stave u filter
- ono sto se prodaje u bio starterima je ili NISTA ili su to neke druge anaerobne ili fakultativne (mogu zivjeti i sa i bez kisika), najcesce je to pseudomonas. Koji, usput receno, moze izazvati i upale na ribama, te iako se brze razvija od nitrosomonasa i nitrobaktera, preradjuje amonijak mnogo mnogo sporije.
- iz tih razloga, ne postoji pripravak koji radi "odmah" i ne postoji mogucnost da "mozete ubaciti ribe za 24 sata!!!", jer nema mogucnosti da se bio filter uspostavi nakon tako malo vremena, sa i bez filter-startera.

E sad, za osobnu upotrebu, ako zelis uvijek negdje imati spremne bakterije za naseljavanje novih filtera: imaju filter u pogonu sa vise filter materijala, zrel filter (sa dovoljno bakterija), i kada ti zatreba za nov filter, ili uzmi malo filter materijala, ili ga iscijedi na novi filter. I OPET treba cekati odredjeno vrijeme jer da bi filter bio stabilan, mora se namnoziti dovoljan broj bakterija.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2012, 10:40:01 prijepodne »

Hvala vam na odgovoru !
Sad mi je sve jasnije ! Znaci ipak u tim bocicama nije ono što mislimo da kupujemo ! Bez obzira ubacili mi bakteriju iz flasice ili ne, moramo cekati da se one prirodnim putem nastane. Moja ideja je bila upravo to, kako si i pretpostavila, da uvijek imam negdje uskladištenu flašicu sa tim bakterijama, no vidim da to nisu stvari za diy.
« Zadnja izmjena: Siječanj 02, 2012, 10:43:59 prijepodne od tvsb »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2012, 15:23:38 poslijepodne »
Jednostavno prirodi treba dati vremena, nije bezveze vec ona stara poslovica da je akvaristika za strpljive  :up:
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...