Srpanj 21, 2025, 14:12:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kultura življenja i hobiji  (Posjeta: 1113 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Kultura življenja i hobiji
« u: Prosinac 30, 2011, 09:35:11 prijepodne »
Otvaram ovu temu zbog jedne konstatacije koja je iskočila u razgovoru sa sestrom.
Sestra je, naime, ustvrdila da joj akvariji "kradu životni prostor".
Šogor je (kao i ja) zagriženi akvarist, i uz to rekao bih i entuzijast.
Što znači da akvarija ima svugdje, kanti s biljkama, mrijesni akvarij, boce sa pripremom artemije,  voda po 5L bocama za tjednu izmjenu itd. itd.
Stan nije velik, a tu su i djeca.
Postavlja se pitanje - ne pretjerujemo li sa svime time?
Iako je ovaj hobi po pitanju opuštanja nemjerljiv, ostaje dojam da se pretjerivanjem ugrožava "životni prostor" kako je to moja sestra ustvrdila.
Dodatni problem je veliki udio konzumerizma u ovom hobiju, i svakodnevnog utroška novca.
Akvariji od po 100 L su sasvim dovoljni i za zahtjevnije vrste.
Ima prekrasnih riba koje se i lako mrijeste i nisu skupe.
I možda ključnije ne zahtijevaju posebne uvjete, kao npr. meku i kiselu vodu.
Bilja koje normalno raste, te ne zahtijevaju skupe lampe, te boce s CO2.
Tu postoji cijeli spektar skupih preparata vrlo često potpuno nepotrebnih.
Kakvo je vaše mišljenje po tome pitanju?

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
Odg: Kultura življenja i hobiji
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2011, 10:05:08 prijepodne »
IMHO, hobi = troskovi i to neminovno. Ali to je ono sto ulozis da bi dobio natrag nesto drugo, dakle bez toga ne ide da bi bila ravnoteza ...

a bilo koji hobi uzima vrijeme, novac i prostor... ako uzmes da ces skupljat salvete, sigurno ih neces samo skupljat po restoranima vec ces htjeti imati i one malih serija, ili se Leonard Nimoy obrisao u njih pa vrijede lude nofce ili vec nesto trece ... a onda ces ih htjeti i izloziti negdje, makar dio...

naravno da puno nas pretjeruje (u nekom smislu), pa tako i  u zauzimanju prostora i vremena oko doticnog hobija, ali vise manje se sve vremenom iskristalizira u neku ravnotezu - kada sam uspostavio morski, nisam se htio rijesiti slatkovodnog, pa je nakon par mjeseci slatkovodni postao bara jer se nisam mogao natjerati obrisati stakla i popraviti jednu lampu, a kada je uz sve to bilo i 5cm suhog gore pri vrhu, bye-bye slatkovodni  -?

a zavisi i kakav si tip, skupljalacki ili ne... ja ne mogu bacit ni komad zice (jer ce svakako zatrebat)  :D :D
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2011, 10:43:36 prijepodne »
Koliko si sam zakompliciraš stvar tak če ti i biti,dok su mi zlatne bile doma stalno nekaj oko toga daj biljke,pa ih seli pa ih ukopavaj pa daj kvačice pa mi se ne sviđa pa sve van pa preparat za ovo pa preparat pa pumpe za protok......
E onda sam ih premjestio na posao i doma napravio morski,sada zlatnima promjenim vodu posišem dno znači 15-20 min posla tjd. i to je to,oko morskoga sam isto u startu stalno nekaj prčkal pa kupi ovo pa kupi ono i to kaj kažeš hrpa potrošenih novaca bačenih u smeće gluposti koje ti uopče ne trebaju,zadnjih mjesec dva pustio na miru samo osnovne stvari 5 min dnevno i 2 sata jednom u tjd.
Skužio sam u jednom trenu da me počelo jako zamarati psihički a i financijski cijela ta priča i od kada sam presjekao sve te nepotrebne pizdarije mogu reči da tek sada ustvari stvarno uživam u akvaristici.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2011, 11:17:21 prijepodne »
Svaki hobi zapravo oduzima dio životnog prostora i dio sredstava za život, ali gušt je gušt, jedini bad je kad ostatak obitelji ne dijeli strast za hobijem
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2011, 11:18:26 prijepodne »
Pa slazem se..kad zivis u malom stanu onda si jos nakrcas akvarije ko idjot(na zid!polica pa na zid,na stol,na ormar na stol od kompa..ma..uzas!).Nazalost ne mogu se ni jednog akvarija rijesit..ali cim se preselim u veliku kucu uzimam jedan veliki,i jedan manji ostaje i to je to...
Tesko je to ali u akvarijima sam od svoje 10te 11te godine i ne mogu zivit bez njih.(kao i macke..od moje 5te godine do dana danasnjeg)
No sve su to brige i opterecenja i oduzimanje zivotnog prostora.
A da ne govorim kad odem od doma pa me nema po mjesec dana .. vazda me kaos doceka.
No kako sam rekao..ne mogu zivit bez akvarija..
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2011, 12:41:18 poslijepodne »
Bez obzira koji hobi imali,to zahtijeva odricanja kako vremena,tako i prostora,novca i tko zna čega sve ne.Kod mene su 3 akvarija,doduše mala,12,32 i 63L,ovaj od 32L je morski u nastanku,žrtvovao sam slatki jedan za morski,po meni netreba pretjerivati sa svime,prije pokretanja bilo kakvog hobija treba prvo malo proučiti stvari oko tog hobija,što zahtijeva,koliki su troškovi,neko je zadovoljan sa udomljenim mješancm psa,a netko traži štene od 10k ojera,ja sam uvijek za onoliko koliko si čovjek može priuštiti.Glupo mi je da ljudi uzimaju skupe stvari,a onda nemaju za platiti režije ili još gore,nemaju djeci za vrećicu smokija(na žalost poznajem ih nekoliko takvih).Osobno bih volio imati jedan veći akvarij 200L,bilo morski ili slatki,no u cijeloj toj priči me muči prostor,imao sam prilike jeftino kupiti veće akvarije,no nemam ih gdje držati,ovako male mogu pogurati po uglovima kuće da nesmetaju,kad se prilike ustabile u njima,onda iziskuju samo redovito tjedno održavanje,a ostalo vrijeme služe za uživanje.

P.S.-Kako je Pamook napisao,bojim se da će more istjerati slatkiše iz moje kuće  :D :D :D

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2011, 12:48:21 poslijepodne »
sjecam se jedne pjesme Rokera s Moravu(neznam vjerojatno tocno napisati...ali, nekako ovako je isla:
izem ti žene, kad mi sve branu
piće i žene
duvan...kafanu ...

Covjeku dobro dodju hobiji koji ce ga opustiti, vjerojatno...nije dobro u nicemupretjerivati...a, bilo koji hobi je definitivno dobar za odmaranje glave.
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2011, 17:56:02 poslijepodne »
Tako je delbi   :1-20(62):

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2011, 20:36:20 poslijepodne »
kada sam uspostavio morski, nisam se htio rijesiti slatkovodnog, pa je nakon par mjeseci slatkovodni postao bara jer se nisam mogao natjerati obrisati stakla i popraviti jednu lampu, a kada je uz sve to bilo i 5cm suhog gore pri vrhu, bye-bye slatkovodni  -?

potpuno identična priča i kod mene što se tiče slatkovodnog. :D

Sve je stvar mjere generalno, pa se može pretjerati i sa nekim dobrim i zdravim stvarima u životu, a kamoli ne s ovom ovisnošću kojom se mi bavimo. ;)

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #9 u: Prosinac 31, 2011, 19:12:23 poslijepodne »
Citat:
Sve je stvar mjere generalno, pa se može pretjerati i sa nekim dobrim i zdravim stvarima u životu, a kamoli ne s ovom ovisnošću kojom se mi bavimo.
Istina. Teraristikom  se bavim vec 7 ili vise godina i poceo sam sa jednim paukom. Nakon godinu dana dosao je i drugi pa prva zmija,druga,paludarij... Sada kada si pogledam sobu,stvarno me strah. Prostora je sve manje,a zelje su sve vece. A da ne pricam o slobodnom vremenu. Ali nije mi zao niti jedne minute i niti jedne kune koju sam utrosio u svoj hobi.  :up:

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #10 u: Prosinac 31, 2011, 23:44:41 poslijepodne »

Mišljenje izvodim iz tvog 1. posta.

Dodatni problem je veliki udio konzumerizma u ovom hobiju, i svakodnevnog utroška novca.
Akvariji od po 100 L su sasvim dovoljni i za zahtjevnije vrste.
Ima prekrasnih riba koje se i lako mrijeste i nisu skupe.
I možda ključnije ne zahtijevaju posebne uvjete, kao npr. meku i kiselu vodu.
Bilja koje normalno raste, te ne zahtijevaju skupe lampe, te boce s CO2.
Tu postoji cijeli spektar skupih preparata vrlo često potpuno nepotrebnih.

;)

Mada priznajem imam i "taj jedan" biljni i akvaterarij s 2 kornjače na kojeg često ne računam kao na akvarij jer su kornjače pravi ljubimci.
Dragi ima i tarantule, 2 svoja akvarija, uskoro i jedan puno veći.

Da, to je sve puno, al' oboje smo akvaristi, s drugačijim željama, ukusima i afinitetima. Taj hobi nas je i spojio, a bogami je i način života an sich.