Srpanj 20, 2025, 01:04:10 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Neugodan miris vode  (Posjeta: 3655 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribek

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Neugodan miris vode
« u: Prosinac 26, 2011, 21:43:48 poslijepodne »
Budući da sam totalno nova u akvaristici, molim vas za pomoć. Imam 3 zlatne ribice (pajčulanke) i akvarij od 75 litara. Prije nekoliko dana jedna je ribica ispustila ikru koja se sad nalazi i dalje s njima u akvariju. Nakon 2 dana sam primjetila da je voda poprimila neugodan miris, ne znam kako bi ga točno opisala, nije onaj klasični barski miris vode nego nešto čudno. Moram napomenuti da voda nije zamućena. Naime, do nedavno sam ribice držala u akvariju od 20 l (kratko vrijeme) i nikad takav miris nisam osjetila. Mrijest se dogodio dan nakon što sam ribice premjestila u veći akvarij. Imam unutarnji filter za do 100 l, koji ispušta i zrak. Ribice se ponašaju najnormalnije, nema nikakvih promjena u ponašanju. Hranih ih kao i obično, s listićima, granulama, gel hranom, buhama vodenim i slično. Vodu još nisam mijenjala jer nije prošlo ni 5 dana od kad sam ih stavila u akvarij. Vodu pripremam s tetrinim sredstvom. Da li mi može netko reći da li je taj neugodan miris posljedica mrijesta ili nečega drugog? Puno hvala unaprijed.

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
Odg: Neugodan miris vode
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2011, 21:51:42 poslijepodne »
pa sad  -?

još nisam nešto ovakvo ćuo ali dok se meni okotila molly su bila i jajašca ( nisu sve male preživele :( ) u kotilici bio je malo čudniji miris ali mislim da to nema veze jer je bilo više miris na mrtve ribe a sad neznam kakav je taj misris u tvom aq... a imaš biljke ? što koristiš za podlogu možda to utječe a možda ako imaš bilje onda trunu i zna biti mirisa kod toga tako su mi rekli u pet shopu a sad neznam što je tu istina :)
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline phasid man

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2011, 21:52:37 poslijepodne »
a jesi li ciklirala aq ? ( oprosti na drugoj poruki ) .
Eliptorhina Javanica x2

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2011, 21:57:03 poslijepodne »
Hvala na odgovorima. Nemam žive biljke u akvariju, podloga je obični šljunak (prethodno prokuhan i ispran više puta). Do sada sam tako radila i nije bilo nikakvih problema ni mirisa. I meni je jako čudna ova situacija. Jedino novo je taj mrijest pa sam to povezala s time.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2011, 23:23:50 poslijepodne »
Nisam stručnjak za hladnovodne, ali mrijest prilično zagađuje vodu (osobito ako su ribe velike - mužjak). Znači nisi ciklirala akvarij?
Tja, promijeni 30% vode odstajalom, stavi aktivni ugljen koji će pokupiti miris, i češće mijenjaj vodu od 1 tjedno.

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2011, 00:53:19 prijepodne »
Nisam ciklirala akvarij. Zar je moguće da je taj neugodni miris zbog toga? zbog čega? U pet shopu su mi rekli samo da stavim stari filter (onaj koji je bio u starom akvariju) u vodu da radi, kako bi se korisne bakterije što prije nastanile u akvariju, što sam napravila. I ja jedino rješenje vidim u promjeni dijela vode, pa ćemo vidjeti što će kasnije biti. Hvala na informacijama! Ako slučajno saznate o čemu bi se moglo raditi, slobodno napišite.

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2011, 00:57:22 prijepodne »
Eh, zaboravih nešto pitati. Marko, rekao si da mijenjam vodu češće od jednom tjedno. Da li si to mislio za vrijeme dok se ne riješim mirisa ili općenito? Jer, mnogi preporučuju mijenjanje vode maximalno jednom tjedno, svaki drugi tjedan po trećinu vode navode kao idealno.

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #7 u: Prosinac 27, 2011, 01:50:41 prijepodne »
Jednom tjedno 30% mijenjaj(mijenjaj sa prethodno odstojenom vodom minimalno 48h),pogotovo za zlatne ribice koje zagađuju vodu puno više nego ostale ribe. :up:
WWW.VESELJKO.NET

Offline phasid man

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 27, 2011, 08:34:25 prijepodne »
Ribek  znaš da se voda mjenja ( 30% ) sa onim usisavačem za dno akvarija da se pokupi smeče koje je u šljunku  ;)
Eliptorhina Javanica x2

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 27, 2011, 10:27:25 prijepodne »
Zar je moguće da je taj neugodni miris zbog toga? zbog čega? U pet shopu su mi rekli samo da stavim stari filter (onaj koji je bio u starom akvariju) u vodu da radi, kako bi se korisne bakterije što prije nastanile u akvariju, što sam napravila.

Većina korisnih bakterija je  podlozi a ne u filteru, a one se tamo još nisu razvile. Treba najmanje 15 dana. Ajde, bar je filter zacikliran.

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Prosinac 27, 2011, 12:54:42 poslijepodne »
Tenx na odgovorima, tako ću i napraviti, mijenjat ću trećinu vode pa ćemo vidjeti kakva će situacija biti kasnije. Imam crijevo za čišćenje akvarija, sve sam nabavila  ;) Eto javit ću kakvi su rezultati, čisto da ljudi znaju, pogotovo oni koji će se susrest sa sličnim problemom. Stvarno se nadam da će taj miris vremenom nestati...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2011, 13:05:03 poslijepodne »
obzirom da si stavila ribe u nepripremljen akvarij - ja bih na tvom mjestu mijenjala svaki drugi dan 10l-15l vode... dok prođe 7 dana do idućeg mijenjanja svašta se može dogoditi u toj vodi, počevši od amonijaka pa nadalje...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline phasid man

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 27, 2011, 21:43:49 poslijepodne »
ajd'  :up:
Eliptorhina Javanica x2

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Prosinac 30, 2011, 00:31:42 prijepodne »
evo, kako me je većina uputila, promijenila sam trećinu vode i sad je onaj neugodan miris nestao. U poseban filter sam dodala i aktivnog ugljena pa je možda i on tome pomogao. Voda je počela poprimati onaj normalni, "barski"miris. Sad opet imam jedno pitanjce. Naime, akvarij mi je otvoren pa kad mu se približim osjetim taj miris, ne jako, onako malo. Dal postoji nešto što bi moglo ukloniti i taj miris ili mi je nabavka poklopca za akvarij jedino rješenje? Još jednom hvala na pomoći i savjetima!

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 30, 2011, 08:57:43 prijepodne »
amonijak i sumporovodik su glavni smradovi. akvarij ti nije cikliran, a kad se taj proces završi, uz odgovarajuću higijenu ti bi spojevi trebali nestati.

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Prosinac 31, 2011, 14:29:35 poslijepodne »
Okej, super, tenx!  :) Da, trebala sam napraviti to cikliranje na vrijeme, al eto na pogreškama se uči, sad znam za drugi put. Što se tiče higijene, o tome stvarno brinem tako da ne bi trebalo biti problema.  :up: Hvala svima na pomoći, baš ste mi pomogli u ovim početničkim mukama!  ;)   :AkTer: