Srpanj 30, 2025, 07:05:34 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problemiiiii!  (Posjeta: 1681 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mrvicatc

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Problemiiiii!
« u: Prosinac 22, 2011, 20:48:20 poslijepodne »
Pošto sam skroz nova u ovome, a ribice smo dobili, bili smo totalno nespremni i naravno, greške su se dogodile :(
Dobili smo 2 karasa (mislim da je to ta ribica) pa smo ih par dana držali kugli -vazi  -? dok nismo uzeli akvarij od 20l, ali bez dodatne opreme. Bili su ok, mijenjali smo im vodu, stavili bi Biotopol, hranili ih, imale su kamenčiće i to je bilo to. Onada smo kupili teleskopa, crnog, jer nam je bio fora i rekli su nam da je u dobrim odnosima s ove dvije, te odlučili kupit i veći akvarij. Međutim, kad je teleskop došao doma počeli su i problemi. Zbog neznanja nismo odmah skužili da nešto nije u redu -kolumnaris. Najvjerojatnije zbog prekasnog tretmana (ne znam zbog čega drugog :( )jedna po jedna su nam umrle :'(
U međuvremenu je stigao novi akvarij od 60l s poklopcem, grijačem,termometrom,filterom, šljunkom i par nekih plastičnih biljčica malih (sad znam da plastika nije preporučljiva pa odlučujem što da stavim) i još 2 karasa. Naravno da sam pročitala da mora akvarij stajat prazan tek kad sam već stavila ribice,al eto nadam se da će uspit i ovako.
Nikako da ja dođem do problema , al mislim da prvo trebam dati što više informacija da Vam bude lakše bilo što predložit :)

Uglavnom, pošto je dijete bilo u užasnom šoku jer je vidio jednu ribicu umrlu, drugu smo odlučili zamjenit, a treću smo "poslali veterinaru". Ovu novu zamjensku koju smo uzeli stavili smo u drugi akvarij dok ne vidim kako se ponaša.
Primjetila sam da ima uz normalan izmet, i nekih končastih vlakana-tvorevina, a pošto u njenoj nastambi nema ničega osim nje i vode, onda je to njeno. Malo sam proguglala i vidila da se to može riješiti i češnjakom , a  ne nekim agresivnim preparatima, a meni je stavrno dosta umiranja, jer sad sam se počela palit na akvarij.
Znam da će se greške još neko vrijeme događati, ali bih voljela minimalizirati ih uz Vašu pomoć. One dvije u velikom akvariju se čine ok, jedu, ganjaju se , jedino što dosta vremena provedu i uz filter, a negdje sam vidjela da to možda nije dobro, al sad više ne mogu pronaći gdje sam to pročitala.
I da, 2 ribice imajo oko 7 cm i jedna oko 4cm.

Dakle, ljubazno Vas molim-pomagajteeeeee :o

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Problemiiiii!
« Odgovori #1 u: Prosinac 22, 2011, 20:54:06 poslijepodne »
Prvo prirucnik za pocetnike procitati
Nakon sto su uginule ribice,trebali ste ga tad procitati,i pripremiti akvarij koliki treba,ovo je premalo za 3 ribce

Offline Mrvicatc

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 22, 2011, 20:57:22 poslijepodne »
Da, upravo sam u čitanju, umrle su jučer i danas  :'(

Al to im sad nažalost neće pomoći. Nadam se sad spasit što se spasit da, a to su ove dvije u 60l i jedna u 20l sa tim vlaknastim tvorevinama. A ja čitam..... -? i nadam se brzom prosvjetljenju kako bi njima bilo bolje

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #3 u: Prosinac 22, 2011, 21:19:43 poslijepodne »
60L ti je eventualno za 2 zlatne ribice na knap , obicne 2 zlatne ribice . Sa zlatnima mozes statviti Valisneriu i Anubiase , ipak je to hladnovodni , a Valisneria ti zavisi hoce li je zlatice papati , anubias ima tvrde listove tako da njega znaju gricnut al nema stete.Procitaj Prirucnik za pocetnike i imas ovdje dosta Osnove i savjeti  ;)

Offline Mrvicatc

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 22, 2011, 22:03:16 poslijepodne »
Hvala za biljke , baš sam i mislila na anubias

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Prosinac 23, 2011, 16:06:02 poslijepodne »
Prirucnik je divna stvar, jako korisna. I stvarno bi ga svako, bez obzira na staz trebao tu i tamo procitati opet, cisto da se podsjeti nekih stvari, jako korisnih.

Ali, kao odgovor na probleme - procitaj prirucnik za pocetnike, je totalno bezveze. Sto tamo pise, a da ce dati odgovor.....

Hladnovnodni akvarij nije ni malo jednostavan, ni jeftin, ni "za pocetnike", sto je glavni argument trgovaca za uvaljati kupcima, samo da se proda.

2 stvari rijesi, i neces vise imati problema sa umiranjem, bolesnim ribama, ni nista sto bi ti predstavljalo muku, barem ne u ovom kontekstu.

1. - odluci sto ces drzati. zlatna vulgaris, sarani i slicni se NE drze u kombinaciji sa "fancy" varijetetima, kao sto je teleskop, lavlja glava i slicne. Razlog je jednostavan, fancy varijeteti se bolje snalaze u nesto toplijoj vodi, ali to ti je ustvari najmanji problem, stupanj-dva ni gore ni dolje. Problem je u hrani - fancy varijeteti su slabi plivaci, sto znaci ako ih drzis sa nekim ribama koje su spretnije i okretnije, imat ces poprilicno gladne ribe, jer dok oni dodju do hrane, nje odavno vise nema. Druga zanimljiva stvar, posebice kod teleskopa, oni su itekako svjesni tko su i sto su, i nece biti presretni ako s njima nije barem jos jedna riba njihove "vrste". Dakle, teleskopa ne drzis samog u drustvu drugih riba, stavi barem 2.

2. akvarij. 60 litara NIJE i nikad NECE biti dosta ni za 2 obicne zlatne ribe, kako ti je savjetovano. u 60 litara bi mogla drzati 2 teleskopa i to je to, ali..... dakle, lijepo, u 20 litara posadi cvijece, ovaj od 60 cuvaj za zlu ne trebalo, a u trgovini lijepo kupi akvarij od barem 100 litara. to ce te zadovoljstvo kostati, stajaznam, 300-400kn? Onda u istoj toj trgovini kupi nekakav dobar filter, sa vecim protokom, i sa puuuno filter materijala. Ne, bolje, kupi 2 takva. Ili uzmi jedan posten vanjski. Ta prica ce te doci cca 400-600kn, ovisi ako se odlucis za vanjski, koji ces uzeti. Nadalje, kupi i 15-20kg sitnijih kamencica, te jedan paket podloge za biljke. da, usput uzmi i biljke - valisneria, anubias, crypte, echinodoruse i slicne tvrdolisne biljke, one ti provjereno mogu za zlatnima. Pobrini se i za poklopac, rasvjetu, i onda lijepo dodji kuci, stavi podlogu, sljunak, posadi biljke, naspi vodu, ukljuci rasvjetu i filter(e), i cekaj barem 10-tak dana.

kad prodje 10-tak dana, odi lijepo u trgovinu i uzmi si jednog ancistrusa, ubaci ga u akvarij, hrani ga pomalo, i cekaj da prodje jos barem tjedan dana. Nakon toga, odi ponovo u trgovinu, i uzmi si neku kombinaciju riba koju mislis drzati. Ako ides na OBICNE zlatne - ne vise od 2. Ako ides na fancy, mozes 4 teleskopa recimo, ili jednu lavlju glavu+2 teleskopa.... ali, sto god uzimas, 4 ribe ti je MAKSIMUM. plus onaj jedan spomenuti cistac kojeg prvog nabavis.

Dakle, kad prodje prvi mjesec, ti ostanes bez cca 1500kn, onda ces imati pravilno pokrenut, i pravilno naseljen hladnovodni akvarij u kojem ces uzivati.

Ili odustani od hladnovodnog, ribe pokloni,rijesi nekako, pa u taj od 60l stavi kakve neonke, ili slicne male toplovodne ribe, 60L je mucenje za zlatne ribice.....

Offline Mrvicatc

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 23, 2011, 18:38:19 poslijepodne »
Da, koliko sam skužila, priručnik je super-kad si par godina razmišljaš da si nabaviš akvarij, pa gruntaš svaki dan što bi , gdje bi.
Za ovakve poput mene kojima su "uvalili" ribe potrebna je neka druga literatura.Sad sam se u par dana nakrcala s toliko informacija da više ne znam 'ko pije, a 'ko plaća.
Uglavnom, trenutno sam zadovoljna što nijedna nije umrla cijeli dan-čak štoviše, čine se full dobro.
Ali mislim da veći akv. neće dobit (zasad), tako da ću ostati na ovom broju riba koje imam. Nije problem para ili "muka" oko njih, nego jednostano nemam gdje s većim akv.  Malo sam koma s prostorom.
Pokušat ću im ovaj učinit što primjerenijim za njih, al morat će se malo tiskat neko neodređeno vrijeme. Moramo se posavjetovat međusobno u familly-bar dve glave su valjda pametnije od jedne- kako da riješimo prostor.
Bilo bi potpuno drukčije da smo imali vremena razmišljati-ovo je zapravo spašavanje ;)
Zasad im  neću uvaljivat nikakve promjene, jer su ionako jadne u novom prostoru, pa kad malo dojdu sebi, polako ćemo im uvodit nove zanimacije (biljkice)

U svakom slučaju, puno ti hvala na ovim naputcima :) Iako nisam uspila spasit one 3 jadnice, valjda ću bit uspješnija sad i kad dobijem mogućnost da napravim sve kako treba

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Prosinac 23, 2011, 19:30:29 poslijepodne »
nego jednostano nemam gdje s većim akv.  Malo sam koma s prostorom.

A gle, 120 litarski akvarij ti je dimenzijama stvarno neznatno veći od ovoga što se tiće prostora, a ribe bi imale puno više mjesta za plivanje...

Offline Mrvicatc

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 23, 2011, 19:37:30 poslijepodne »
Ako mu se obujam povećava samo visinom, onda i nije problem, ali zar njima zapravo ne treba i dužina da se mogu nateravat? to  je ipak duplo veći od mog

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Prosinac 23, 2011, 19:39:07 poslijepodne »
80 dužine x 40 širine x 50 visine = 160 litara...

Offline Mrvicatc

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Prosinac 23, 2011, 19:40:43 poslijepodne »
moram ih ići pogledati, jer ovako nemam pojma. Znaš kakve smo mi žene i centimetri ;)

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #11 u: Prosinac 23, 2011, 19:48:16 poslijepodne »
da, al zato smo mi tu da vas ubijedimo da je.....nešto veće nego što zaista je! :D :D
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #12 u: Prosinac 23, 2011, 19:54:02 poslijepodne »
 :aq1:   :D :D ili  :'( :'( :icon3:

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #13 u: Prosinac 23, 2011, 19:59:58 poslijepodne »
trebalo bi pitati nekoga....al to već nije za ovaj forum! :P :P
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Mrvicatc

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 23, 2011, 20:39:37 poslijepodne »
Citat:
da, al zato smo mi tu da vas ubijedimo da je.....nešto veće nego što zaista je! Cheesy Cheesy
:klap:
malo ubjeđivanja nikad nije bilo na odmet ;)