Gomolj je kupljen preko ebaya i stvarno sporo raste... U mjesec i pol su mali crveni izdanci tek na 10ak cm. Lotus mi je puuno brže rasao, il' je ovaj moj lotusov gomolj (pre)potentan.
Nikad prije nisam imala tu biljku pa je jedino što mi je dostupno u vezi nje ono što iskopam na google-u, pa molim savjet, razmišljanja, pomoć...
Dakle...
1. Ovako na barclayi izgledaju novi listovi:

Slike svoje postavim kasnije kad mi se svjetlo upali u akvariju.
Dakle kod mene su listovi najviše nalik lotusovim: baza lista ima srcolik oblik i sami listovi su jako crveni, a ne maslinasti i odmah izduljeni,
bez srcolikog oblika baze lista kao s ove slike.
2.
Gomolj je kod mene loptast, kao kod lotusa, a ne k'o hren kao s ove slike:

No na toj slici isto vidim da su mladi listovi odmah crveni, no izduljeni su a kod mene nisu. I također na još jednoj slici baza lista nije srcolika kod mladog lista nego kod starog.

3. Po slikama vidim da
ispod novih izdanaka nema konkretnog korijena... Nema ga ni kod mene. Od 5-6 mladih izdanaka samo je jedan ravni nerazgranati korijen duljine cca 5 cm. Lotus odmah pušta korijen iz izdanka koji plazi po gomolju i pokušava se ukopati.
Sve drugo je po opisu barclaye: jako jako sporo raste, crvena je...

Slušala sam proceduru za barclayu: samo sam gomolj položila na supstrat na najosvjetljenije mjesto, ništa nisam ukopavala, čekam da izdanci potegnu 10 cm uvis da gomolj mogu 1/3 ukopati u rezervirano mjesto u stražnjem planu, pripremila sam "graničnik" da gomolj ne mrda nigdje i da ga znam iskopati kad bude u "stadiju mirovanja"... Moj gomolj očito nije u "stadiju mirovanja" čim poteže izdanke, ali stvarno nisam sigurna je li to zabunom poslan lotus il' je ipak barclaya...
Bune me baza lista (na svim slikama s neta baza lista barclaye nije srcolika), brzina rasta (stvarno raste k'o puž, štogod da je) i oblik gomolja (znam da on može dosta varirati ovisno o supstratu u kojem raste kao i lotusov, al' lotusov je u većini slučajeva loptast). HELP.