Kolovoz 19, 2025, 19:57:26 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: molim savjet  (Posjeta: 940 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Riky

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
molim savjet
« u: Prosinac 16, 2011, 09:17:06 prijepodne »
dugo je prošlo od mog zadnjeg predstavljanja akvarija, i to je bio jedan mali od 63 litre, od onda sam napredovao, napravio jedan community od 112, stavit ću uskoro slike, te sam nabavio jedan akvarij od 240 litara. sam sam napravio unutarnji filter, stavio pijesak kao podlogu i vodu te ga ''pokrenuo'' neka se počne ciklirati.
e sada, savjet koji ja trebam je da li u njega staviti tanganyka ili malawi ciklide, s obzirom na njihovu ''zanimljivost''?
iskreno, sam sam skloniji malawi ciklidima
drugo pitanje je tehničke prirode, da li bih trebao staviti cirkulacijsku pumpu? (pumpa u filteru je 1200 litara na sat, ali mi se čini kao da joj je protok osjetno smanjen radi filter materjala i radi izlaznog crijeva)
koje vrste ciklida se mogu ''mješati'' u takvom tanku, znači da ne dođe do međusobnog pokolja, te da postoji mogučnost malaca (koje bih naravno prebacio u ''jaslice'' od kojih sto litara ako bude potrebno)
htio bi staviti vrste poput: flavus, demason, sociolofi, caerules, greshakei
svaka sugestija je dobro došla
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: molim savjet
« Odgovori #1 u: Prosinac 16, 2011, 09:57:33 prijepodne »
Mozes u principu sto hoces, flavuse, mbambe, caruleuse, mainganose, mislim da neces s nicime bas drasticno pogrijesiti. Za greshakei-e nisam siguran, mislim da bi oni vise cijenili veci akvarij. Sto se malih tice, mrijestit ce se oni, nije tu potrebna nikakva nauka, priroda radi svoje. Jedino pripazi na slicnost vrsta, neke nebi bilo dobro drzati sa drugima, jer ce se medjusobno mrijesiti, barem tako kazu "knjige". Jedino sto bih ja izbjegavao su m. aureatusi, ako pricamo o agresivnosti, ovo ostalo se moze iznivelirati sa dovoljnim brojem primjeraka i dobrim omjerom musko-zensko.

jedino nisam siguran da ce ti filter biti dovoljan. neznam kako si napravio, ja sam imao 3 unutarnja, 2x1200 i 1x800 (valjda), i nisam bas bio zadovoljan, vanjski filter je rijesio sve probleme, pa mozda da razmislis o tome? Moze funkcionirati, funkcioniralo je, ali razlika sada sa vanjskim i jednim unutarnjim i onim prijasnjim postavom je neusporediva.

Offline Riky

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Prosinac 16, 2011, 11:07:24 prijepodne »
hvala na odgovoru.
nisam trenutno zabrinut za filter jer ima kapacitet od 10 litara filter materjala, što je malo manje od npr. tetre ex 1200 (ima 12 litara zapremine), a preporučuje se za akvarije od 200 litara pa na dalje, a ima u njemu mjesta za dodat još jednu pumpu radi povečanja protoka kroz filter, na primjer.  a sam, filter uzima vodu s površine i malo iznad dna. budem sve prezentirao kada još malo doradim akvarij.
da li je uobičajeno za malawi biotop da ima drva ili samo kamenje? vidm da je praksa po forumu u večini slučajeva kamenje. gdje ste nabavljali kamenje? po bau centrima ili u prirodi?
da li ima koja nešto određeno na što treba paziti kod ciklida? (mislim na parametre vode, set up akvarija i tome slično)?
da li uzimati ribe iz dučana, npr vili, ili isključivo od ljudi s foruma?
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Prosinac 16, 2011, 14:55:22 poslijepodne »
Onda oke, vecina ljudi kad kaze unutrasnji, znas na sto misle, a to tesko da ce ti biti dovoljno....

Pa uglavnom pijesak i kamenje, gdje pronadjes, sto pronadjes, sitni pijesak na dno, hoces ovaj "zidarski", ili kvarcni iz shopa, kamenje iz kakve rijeke, bilo sto, mislim da njima stvarno ne igra ulogu kakav je kamen i odakle je dosao.....

Setup pijesak, kamenje, napravis prolaze, spilje da se mogu sakrivati i to je to. Stijenu za zadnju stranu mozes, nemoras, ne igra ulogu, osim sto ti se vise svdija. Ostalo - nista, cista voda, stalna temperatura i dobar filter. Eventualno stream pumpa za jaci protok vode, i to je to....

Sto se riba tice, ja sam uvijek za "domaci" uzgoj, preko foruma se nadje sve i svasta, ljudi drze krasne ribe, imaju malaca redovito, a mislim po onome sto sam vidio, i cijene su povoljnije, barem naspram ponude kod mene, em je nema, em su cijene nikakve....