Srpanj 14, 2025, 22:13:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem s diskusima  (Posjeta: 3271 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquavu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
Odg: Problem s diskusima
« Odgovori #25 u: Prosinac 14, 2011, 20:16:27 poslijepodne »
Pokusat cu i to....

Mbogdan> ok, slazem se, vjerovatno sam zay... stvar sa tim filterom, ali ono.... ja stvarno imam strpljenja, pokusavam vidjeti u cemu je problem, pokusavam shvatiti, popraviti, ako se moze i sto se moze, ali gledati u prazan akvarij, dok su ribe zabijene negdje u cosku, iako po svim "pravilima" zdrave pameti nebi to trebale biti - sto da kazem, valjda ponekad popusti to strpljenje, pa bih htio neke rezultate vidjeti odmah... a i poprilicno je frustrirajuce, posebice sto to jos nisam imao prilike vidjeti ni sa jednom vrstom ribe koju imam. Sve imaju period privikavanja, koji traje dan-dva-tri, ali ove djeluju kao drogirane, uzrok je totalno nepoznat, barem meni, pa ono - frustracija je valjda sasvim normalna reakcija.....

A i ono, riba koja ne pliva, riba koja ne jede = mrtva riba.....  :D :D :D

Sve sto ja ustvari, kad bolje razmislim, mogu napraviti - mjenajti vodu jednom tjedno, hraniti ih, a one - hoce li se prilagoditi i poceti normalno ponasati ili nece....... njihov izbor. (zezam se malo). javim rezultate, ako ih bude.

Uh ,da si samo zeznuo sa filterom ne bi se desilo ništa posebno ,osim što bi morao češće mjenjati vodu. Zeznuo si i sa veličinom akvarija, brojem riba, položajem akvarija,necikliranim akvarijem ,a sve to skupa u početku rezultatiralo je  je stresom.Kada si prije par dana još i promjenio filter,dodao nove ribe i čeprkao po akvariju još si ih dodatno iztraumatizirao i sada su sigurno i bolesne.Diskusi su specifični po tome što kada su pod stresom izrazito su plašljivi i na svaki nagli pokret zalete se u staklo,te se od udarca ošamute i spuste glave na dno.

Moj savjet je da ih premjestiš na drugo mirno mjesto (što dalje od televizora,linije,vrata i sl.) najbolje u neki mirni kut u sobi,povečaš temperaturu i ne pališ svjetlo nekoliko dana.Akvarij ti je mali i promjenom filtera sigurno je poremečena biološka ravnoteža,mjenjaj redovno vodu i prati ribe dali imaju kakvih simptoma bolesti.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Prosinac 14, 2011, 20:50:40 poslijepodne »
Aquavu> hvala na ukljucivanju, ali bojim se da nisi pratio....

Akvarij JE bio zacikliran, i jedini kontekst u kojem se spominjalo "filter" i "problem" je u jacini istoga, odnosno prejakoj struji vode. Zamjenjen je takodjer zacikliranim filterom, ili sam ja mozda pogresno shvatio cijelu stvar, pa zaciklirani filter u akvariju A, i zaciklirani filter u akvariju B nije ista stvar, dok god on ima svoju funkciju?

nadalje sto se velicine akvarija tice, kao i brojem riba u istom, dalo bi se raspravljati o tome dali je stvar zeznuta ili nije, ja sam samo radio kako mi je savjetovano. Opet, sto se izbora mjesta za akvarij tice, vjeruj da su dobili najmirnije mjesto u sobi - na visokom, gdje nitko ne prolazi, ne prilazi, ne igra se ispred, nisu izlozeni ama bas nicemu. A tv koji je ispod njih i odvojen sa 10 cm hrastove daske, niti ga vide, niti ga cuju.  E sad, dozvoljavam da to nije dobra pozicija, ali u tome slucaju ili ce je prihvatiti, ili nece, koliko cujem-vidim-citam, ljudi diskuse drze i na puno gorim mjestima nego sto je ovo i nemaju ovakvih problema. Mozda vrijedi spomenuti, na toj poziciji je do sada bilo...hmm...puuuno akvarija, sa puuuno razlicitih riba, i niti jedna nije imala ama bas nikakav stres ili problem zato sto je televizor upaljen. Bilo je tu svega, ok istina, nije bilo diskusa, mozda ja samo moram prihvatiti da su oni najposebnija vrsta i da niti jedno pravilo koje vrijedi za ostale ribe ne vrijedi za njih.

No, ok, privest cemo ovo kraju za sada, jer kako smo krenuli, jos cemo doci do toga da im se ne svidja boja zidova, namjestaj, ili mozda to sto se nisam obrijao prije prilazenja akvariju..... :D :D :D :D

Na kraju krajeva, ne pricamo o uskrsnjem zecu, pa kad ga sahranis, vise ga nema. Kako netko mudro rece, ima riba koliko hoces. A ove ce se ili smiriti, da ne kazem opametiti, ili cu ih pokloniti nekome, i ni u tome ne vidim nikakav poseban problem. Evo, vidim, kolega se nudi za udomljavanje, zasto da ne, ako im kod mene ne odgovara, a ja nista ne mogu poduzeti da popravim stvar, neka pokusa neko drugi!

Iako...imam jedan poprilicno dobar "tip" sto im je najvjerovatnije, sad postupam po tom receptu iducih par dana, pa se javim, s ovom ili s onom vijesti!  :up:

Offline legolas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #27 u: Prosinac 14, 2011, 21:07:17 poslijepodne »
Koji je taj "tip"?
Da i mi znamo
Život je lijep, potroši ga dobro...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Prosinac 14, 2011, 21:51:42 poslijepodne »
Cek, da vidim hoce li upaliti, ili...pa, ono drugo.  :D Ako upali, rado podjelim s ostalima..... :up:

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Prosinac 14, 2011, 21:56:06 poslijepodne »
Ok, samo nemoj pobit ribe  :up:

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #30 u: Prosinac 14, 2011, 21:59:41 poslijepodne »
Cek, da vidim hoce li upaliti, ili...pa, ono drugo.  :D Ako upali, rado podjelim s ostalima..... :up:
neznam cemu tajnovitost? :question:

Split / Hrvatska

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 14, 2011, 22:00:05 poslijepodne »
jel si se sam sitia ili ti je netko savjetovao?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 14, 2011, 22:11:32 poslijepodne »
ha cuj, ako upali, i nije bitno cija je ideja. kao i ako ne upali.

zezam se, moja ideja je, palo mi na pamet da bi to moglo upaliti, pa cemo vidjeti. Nije tajnovitost, ali nebi bilo lijepo da nekoga "navucem" na kakvu glupost sa pametnim idejama (ako ima slicne probleme), pa onda za par dana javim da su ribe u vjecnim lovistima, a on poslusao moju "pamet"....  :D :D :D

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #33 u: Prosinac 14, 2011, 22:17:48 poslijepodne »
napisi,pa da znamo o cemu se radi,cemu tajnovitost.. :question:

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Prosinac 14, 2011, 22:20:45 poslijepodne »
Drzimo ti fige  :victory:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Prosinac 15, 2011, 08:56:00 prijepodne »
Mbogdan> u biti, kombinacija tvojih misli i savjeta, uz pokoji moj detalj. nista spektakularno i mastovito, poboljsanje zivotnih standarda i uvjeta  ;)

Za sada iizgleda da uspjeva, riba se ponasa normalnije, jos uvijek su malo nepovjerljive kod nekih naglijih pokreta pred akvarijem, ali nema vise bjezanja, povuku se malo nazad, kad skuze da nema opasnosti, nastave dalje po svome. Niti jedna vise nije u cosku,ne sakriva se, plivaju normalno posvuda. Sad, postoje neke sumnje i mogucnosti da je to samo privremeno poboljsanje, odnosno da ce se u kratkom roku sve vratiti na staro, ali vidjet cemo, nadam se da nece i da ce sve biti ok.

Legolas> hvala! nadam se da cu se javiti sa jos dobrih vijesti!  :up:

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #36 u: Prosinac 15, 2011, 09:53:19 prijepodne »
Mbogdan> u biti, kombinacija tvojih misli i savjeta, uz pokoji moj detalj. nista spektakularno i mastovito, poboljsanje zivotnih standarda i uvjeta  ;)

Za sada iizgleda da uspjeva, riba se ponasa normalnije, jos uvijek su malo nepovjerljive kod nekih naglijih pokreta pred akvarijem, ali nema vise bjezanja, povuku se malo nazad, kad skuze da nema opasnosti, nastave dalje po svome. Niti jedna vise nije u cosku,ne sakriva se, plivaju normalno posvuda. Sad, postoje neke sumnje i mogucnosti da je to samo privremeno poboljsanje, odnosno da ce se u kratkom roku sve vratiti na staro, ali vidjet cemo, nadam se da nece i da ce sve biti ok.

Legolas> hvala! nadam se da cu se javiti sa jos dobrih vijesti!  :up:
Ljepe novosti...
Totalna Steta

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 02, 2012, 20:19:51 poslijepodne »
i kako su malci?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 02, 2012, 20:59:31 poslijepodne »
Ups....ja i zaboravio  :-[ :-[

Hvala na pitanju, odlicno! Mislim, mozda se oni, ili netko drugi, nece sloziti s time, ali po svemu sto ja vidim, odlicno je, nikakvih problema nema, riba se ponasa najnormalnije. Normalno jede, normalno pliva, normalno se ponasa, ne plasi se nikakvih pokreta ni kraj ni u akvariju..... valjda je sve ok.  :up:

Evo i losa slika tih riba, meni su prekrasni, ja zadovoljan.... :P