Srpanj 28, 2025, 11:25:27 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje filtracije  (Posjeta: 1428 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomek1221

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pitanje filtracije
« u: Prosinac 01, 2011, 19:24:35 poslijepodne »
slazem jedan akvari 2 metra duzine koji bi podjelio na 8 boxova za uzgoj riba,pa sad muku mucim kako slozit filtraciju da svaki box ima filtraciju a da nemoram 8 filtera slagat.ima li ko ideju i kakvu skicu mozda?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Pitanje filtracije
« Odgovori #1 u: Prosinac 01, 2011, 19:53:34 poslijepodne »
ja bi napravio tako da na svakoj pregrdi probušim rupu kroz koju čevoda teči iz prve komore do zadnje, u prvu stavim izlaz iz vanjskog filtera (ili recimo nekog sumpa, ako bi išao na tu varijantu) a u zadnju komoru usis od filtera...

ili u zadnju staviš usis i napraviš jedan veliki spraybar od 2 metra koji staviš uz zadnju stranicu i probušiš rupe tako da iznad svake komore vrača vodu :)

Offline inemec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2011, 13:51:45 poslijepodne »
ja bi napravio tako da na svakoj pregrdi probušim rupu kroz koju čevoda teči iz prve komore do zadnje, u prvu stavim izlaz iz vanjskog filtera (ili recimo nekog sumpa, ako bi išao na tu varijantu) a u zadnju komoru usis od filtera...

Ovako kolko sam vidio po zoo shopovim bude odradeno to.
Ja bi to nekako najradije da iz svakog posebno ide odvod u nekakav sump i onda se preko velikog sprajbara vraca nazad u sve.
De mi reci od koje debljine stakla radiš taj akv?

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • No bike - No life
« Odgovori #3 u: Prosinac 02, 2011, 18:49:07 poslijepodne »
Da li ćeš boxove raditi u postojećem akvariju ili u "novom"? Imam ti ja par ideja kako to izvesti, kad dođeš do mene sve ću ti skicirati
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2011, 19:08:17 poslijepodne »
slazem jedan akvari 2 metra duzine koji bi podjelio na 8 boxova za uzgoj riba,pa sad muku mucim kako slozit filtraciju da svaki box ima filtraciju a da nemoram 8 filtera slagat.ima li ko ideju i kakvu skicu mozda?

Ja bih za uzgojne akvarije uvijek imao radije odvojenu filtraciju i da nisu povezani uopće akvariji međusobno... jednostavno zbog zaraze i bolesti pogotovo ako se vade dodaju novi mrijesni parovi i sl. mlađ prebacuje u jednom u drugom ih više hraniš u trečem su na dijeti, a u četvrtom tretiraš ih nekim lijekom i sl.

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 02, 2011, 20:09:19 poslijepodne »
ma sve to stoji samo novcano mi je to puno,a bojan slagat cu i na ovom postojecem i na tvom :)

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #6 u: Prosinac 02, 2011, 21:31:03 poslijepodne »

Ja bih za uzgojne akvarije uvijek imao radije odvojenu filtraciju i da nisu povezani uopće akvariji međusobno... jednostavno zbog zaraze i bolesti pogotovo ako se vade dodaju novi mrijesni parovi i sl. mlađ prebacuje u jednom u drugom ih više hraniš u trečem su na dijeti, a u četvrtom tretiraš ih nekim lijekom i sl.

:up: slažem se u potpunosti. Skuplje je ali imaš podnih filtera za 50-ak kn, malo ih prepraviš u neki DIY i miran si a ribe sigurne.

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2011, 21:45:28 poslijepodne »
da ali sam racuno da cu imat 16 boxova.mislim da cu na slozit jedan veliki vanjski preljevni i da bu to to :up:

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • No bike - No life
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2011, 22:38:40 poslijepodne »
Možda bi bilo najbolje napraviti jedan dugački top filter i ako je potrebno iz svakog boxa sa malim pumpama dizati vodu u filter. Buka neće biti problem jer nisi blizu njega. Da se to dosta jeftino napraviti u DIY izvedbi i vrlo je efikasno
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 02, 2011, 22:57:14 poslijepodne »
Kad cemo se vidit budemo nesto smislili imas idejq dosta :up:

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #10 u: Prosinac 03, 2011, 00:16:53 prijepodne »
U mojoj mini farmi za uzgoj riba ( 100 akvarija) uskoro sve linije rade na principu jednog filtra za 5-6 akvarijskih boksova.
Jedna linija od 5 boksova ima jedan filter, linija je duga 170cm i ima boksove po 30 x45 x50,na kraju je troprekatni filtar, sa 600l potopnom črpalkom.
Na svakome boksu je u donjem uglu rupa od 35mm, u koju se stavi okrugli zračnik za nameštaj ,i na poslednjem boksu je ovakva rupa, kroz koju ide voda u prvi dio ,i na poslednjem boksu je ovakva rupa, kroz koju ide voda u prvi dio ovakav sistem, onda se digne do drugog djela u kome je filtrirni medij, ide kroz njega i predže u treči deo filtra u kojem je potopna pumpa koja tera vodu kroz cijev na kojoj su rupe (3.5mm), svaki boks ima po 4-5 rupa, cijev ide sve do zadnje stjene 5 boksa, cijev ide kroz rupe na gornjem delu pregrada od boksova. Voda prolazi kroz sve bokse od prvog do posljednog, a upotrebljena je samo jedna pumpa.

Ovakav sistem se dosada pokazao kao najbolji.
« Zadnja izmjena: Prosinac 03, 2011, 00:39:16 prijepodne od noktopus »

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 03, 2011, 09:38:56 prijepodne »
imas kakvu sliku da slikas da malo vidim jer bas tako sam i mislio nesto slozit :up:

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #12 u: Prosinac 03, 2011, 16:18:07 poslijepodne »
Pronašao sam jednu staru sliku jedne moje linije. Na ovoj sliki je stari sistem kojeg sam upotrebljavao prije.
Stari sistem još nije bio u jednome djelu, nego sam imao više akvarija medžusobno vezanih na jedan filter - pomoču plastičnih cijevki, iz jednog u drugog su išle dvije plestićne cijevke ( bijele koje se upotrebljavaju kot elektro inštalacije-jeftinije su i u njima se nabireju alge),tako je bilo povezanih do 6 akvarija na jedan filter,slabost ovog sistema je bila u cjevčicama sa kojima je bio uvek problem.
 Zato sam išao u posodobljenje, na novom sistemu nema više cijevka i sve je zatvoreno, novi sistem kojeg sam ti opisao u prejšnjem postu je dosta bolji od starog, jer nema mogučnosti, da se ti voda po kojoj gluposti izlije, zamjena vode je dosta jednostavnija, i sveskupa se jednostavno pokrije,Ali moraš imat staklara ko ume bušit rupe (35mm za protok, i 12mm za cijevku po kojoj ide voda nazad) pokušaču uradit jednu fotografiju novog sistema.

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 03, 2011, 16:19:47 poslijepodne »
ajde bilo bi super :up: