Kolovoz 02, 2025, 18:36:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Općenito o testovima/testrima  (Posjeta: 1289 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Živac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Općenito o testovima/testrima
« u: Prosinac 04, 2011, 00:43:20 prijepodne »
Gdje i kako bih mogao provjeriti da li testovi koje imam uopće valjaju?
Naime, koristim te testove (s vremena na vrijeme) i nisam nikad imao nikakve velike vrijednosti. Makar je činjenično stanje u akvariju govorilo nešto drukčije.
Zato me zanima kako bih mogao provjeriti točnost postojećih testova. Pa ako i jesu SMEĆE, da bar znam što je na stvari.

P.S. Naravno da spontano dolazi pitanje i za preporuku koji testovi jesu POUZDANI.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Odg: Općenito o testovima/testrima
« Odgovori #1 u: Prosinac 04, 2011, 01:20:10 prijepodne »
Gdje i kako bih mogao provjeriti da li testovi koje imam uopće valjaju?
Naime, koristim te testove (s vremena na vrijeme) i nisam nikad imao nikakve velike vrijednosti. Makar je činjenično stanje u akvariju govorilo nešto drukčije.
Zato me zanima kako bih mogao provjeriti točnost postojećih testova. Pa ako i jesu SMEĆE, da bar znam što je na stvari.

P.S. Naravno da spontano dolazi pitanje i za preporuku koji testovi jesu POUZDANI.

Nisi napisao kakve ti testere uopće koristiš? Ako koristiš trakice (npr. 5 u 1) to ti je nepouzdano, ako koristiš testere na bazi tekućina to ti je već puno bolje i vjerovatno dovoljno precizno, a još precizniji su digitalni uređaji... Provjeriti možeš jedino tako da napraviš mjerenje sa svojim testerima te odmah zatim s nekim od kvalitetnijih testera, pa usporediš rezultate.

Evo ti link gdje se također pisalo dosta na tu temu: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=62326.0

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 04, 2011, 23:35:36 poslijepodne »
Svi su s reagensima.

Prodac laboret: NO2, GH, KH, PH, NH3
Tetra test: NH3/NH4
Wave: NO3

Sve što sam ikad mjerio je bilo uvijek u području niskih, tolerirajućih vrijednosti, osim kad sam bio na putu a kćer ja davala više hrane pa se povećao amonijak. Što sam riješio promjenama vode.
Sad me muči da li sam ja imao u stvari stanje lošije nego što su rezultati testa pokazali pa sam živio u zabludi. To je problem.
Nije da imam 1-2-3 tisuće kuna za pokupovati elektroničke testere.

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Prosinac 05, 2011, 21:21:52 poslijepodne »
Ukratko: Ne vjeruj slijepo testovima!

Imam puno iskustva u kemiji, inženjer sam, i mjerenje tipa "Data skeniraj sastav atmosfere!" su u domeni SF-a. Doktorirao sam i sastavni dio moga doktorata (i magisterija i diplomskog) je puno mjerenja s različitim kemijskim analitičkim instrumentima. Sada radim u farmaceutici i tu su mjerenja iznimno zahtjevna (zakon je jako restriktivan). Čak i nama je teško nešto "točno" izmjeriti. Potrebe su kombinacije različitih metoda da bi sa sigurnošću mjerili tražene vrijednosti.

U akvaristici većina kemijskih testera (koji se temelje na promjeni boje s reagensom) imaju ogromna odstupanja.
Ja sam testirao pH testere, lakmus papir i pH-metar i razlika je i više od jedne dekade (jedna 1ica je zapravo pogreška x 10 zbog logaritma)

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2011, 21:34:27 poslijepodne »
Koji bio onda bio troškovno prihvatljiv način za doći do relativno dobrih testera?
Mislim, ja mogu pokupovati hrpu testera na našem tržištu i potrošiti 2000 kuna bez pardona i još uvijek NE biti siguran da oni valjaju.
Evo, pošto se kužiš u kemiju, baci neki prijedlog.

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Prosinac 12, 2011, 12:37:14 poslijepodne »
Dok sam radio na Fakultetu kao asistent, imao sam sljedeći pH-metar:
- InoLab WTW opremljen s kombiniranom staklenom elektrodom i Ag/AgCl referentnom elektrodom

Sada radim u Plivi i svakodnevno koristim:
- Methrom 827 pH lab; Primatrode pH-Meter with IrDa-Interface
- Knick Lab Instruments,

Ali po mome  mišljenju najrobustniji su ovi Knickovi, njih koristim i u pogonu!