Kolovoz 18, 2025, 05:26:06 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koliko para za more?  (Posjeta: 4377 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Koliko para za more?
« Odgovori #25 u: Prosinac 16, 2011, 07:37:38 prijepodne »
Tema je super i daje realan uvid u stanje morske akvaristike!
Mogu reci zaista skuuuup sport! Ali bolje da se zna da je tako nego da netko započinje pa onda odustane kad shvati da vise nema love, a kupio tek stalak i akvarij :D :D :D
A kako ide s tim koraljima? Vidim svi to nešto čenđate :)
Ako se upustim ne gine vam moje zivkanje 10puta dnevno :D :D :D Jer ne vidim drugi način kako pokopčati sve to! Čitanje literature je ok, ali iskustvo iz prve ruke neprocjenjivo!

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #26 u: Prosinac 16, 2011, 07:56:52 prijepodne »
180 l akvarij, 10.000 kn i još se penje, pa barem do 15.000 kad krenem u nabavku organizama  :roll:

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #27 u: Prosinac 16, 2011, 09:22:19 prijepodne »
Kupovina koralja je priča za sebe!
Imaš finih koralja za 150-200e, koralj promjera 7-8cm (npr Scoly). Kupis tahvih 10ak i popunio si 20% jednog 200litraša i spucao 15.000kn :) a možeš full popunit isti akvarij za 200e sa jednostavnim koraljima tipa xenia, kenija, sarco, plate montipora...
Karas Reef - morski akvarij

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #28 u: Prosinac 16, 2011, 12:02:01 poslijepodne »
Sad imam jos neka konkretna pitanja! Ovako...odlučim se za morski akvarij! Od kud da krenem s kupovinom opreme? Tko će mi izbusit rupe i kako uskladiti rupe s cijevima? Jel to ima neka sablona ili sam svoj majstor? Dali prvo kupujem akvarij, sump ili? Kak znam kolika mi treba debljina/promjer odvoda, odnosno cijevi da ne bude presirok a ni preuzak...?

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
« Odgovori #29 u: Prosinac 16, 2011, 12:42:37 poslijepodne »
prvo moraš znati da li češ se uopće upustiti u to, zatim moraš znati mjesto gdje će ti akvarij stajati pa na osnovu toga odrediš veličinu akvarija, samo to moraš dobro isplanirati jer tako veliki akvarij kakav želiš ne možeš više micati s te pozicije osim kad ga se očeš riješiti. Kad odlučiš za poziciju moraš znati kakvo ti je stanje  PODA, ne znam da li živiš u zgradi ili u kući, na katu ili u prizemlju. Jer ovakav kakav ti želiš akvarij sa sumpom i svom opremom ti je oko 1300 kg dakle to je veliko opterećenje za relativno malu površinu poda.da ne završiš kod susjede ispod  :D .Znači sad imaš lokaciju i veličinu akvarija i na osnovu toga prvo ideš raditi postolje (ako se u međuvremenu predomisliš postolje je uvijek dobra iskoristiva komoda ). Postolje za tako velik akvarij obavezno mora biti od metalne konstrukcije, u tvom slučaju 40x40 cijevi, koje se kasnije oblože iveralom, s time da moraš paziti da ti je unutarnja visina dovoljna za slobodno prčkanje po sumpu i da možeš bez problema staviti veliki skimer kakav češ trebati kao i kalcij reaktor, kalkwaser reaktor....još nekih reaktora jedino ne atomski reaktor :D :D iako kad bolje raznisliš bio bi potreban za svu tu stuju koju češ morat trošiti. Dakle prva stavka u projektu je gotova, zatim ti slijedi nabavka akvarija i sumpa, najbolje da se prvo raspitaš kod ekipe morskih o ljepljenju kod kuće pa da naručiš samo staklo ili da saznaš za nekog staklara koji lijepi akvarije pa kod njega daš da ti ih zalijepi ali s napomenom da koristi obavezno silikon za akvarije. Prije nego daš raditi akvarij pročitaj po forumu za veličinu rupa za tako veliki akvarij, kod mene su dvije rupe za 32mm bulk i jedna za 25mm, znači kad to saznaš kupiš bulkove i onda staklar po njima izbuši rupe ( vrlo je nezgodno ak je rupa 1mm uža nego treba ) Za sump i njegov izgled tj količina i izgled pregrada imaš hrpu mišljenja i sljedbenika pa o tome moraš sam odlučiti, imaš tu na forumu puno opisa i primjera pa izaberi. Uglavnom i za sump vrijedi ono kao i za akvarij "čim čim veći tim tim bolji"  :D :D , a tu mislim na stabilnost cijelog sistema . I evo ga prva tisućica eura je skoro otišla. Još sam nešto zaboravio reći u vezi pozicije akvarija, ako slučajno nemaš obavezno si prije postavljanja akvarija napravi strujnu utičnicu na zid uz akvarij, bilo bi zgodno sa svake strane akvarija jer tu će biti tolko žica da su žice iza kompjutera dječji vrtić prema ovom  :D . Slijedi ti pribavljanje slijedeće tisuće eura i kretanje u kupnju opreme, ali pazi još uvijek možeš ODUSTATI nisi potrošio puno a ovo možeš uvijek prodati ili iskoristiti jer kad počneš sa kupnjom opreme već su eventualni gubici puno veći. Molim ekipu koja je već duže u moru da nastavi..... pozz i sretno
HR/ZG/trnje

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #30 u: Prosinac 16, 2011, 14:20:59 poslijepodne »
Ako si blizu odluke moj savjet je nadi nekog ciji ti se akvarij svida obidi covjeka pogledaj njegovu tehniku i akvarij i jos ga ispitas milion pitanja prespavas i znas da li je to za tebe ili nije  ;) ;)
Tak je bilo kod mene i evo blizi mi se treci slani rodend :)
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline ttomy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #31 u: Prosinac 16, 2011, 15:29:10 poslijepodne »
A koliko bi po prilici trebalo para za jednu kocku 50x50x50?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #32 u: Prosinac 16, 2011, 16:13:07 poslijepodne »
A koliko bi po prilici trebalo para za jednu kocku 50x50x50?
Pitaj karasa;)
Koliko...ovisi dal budeš imao skimer, sump. Ili ćeš ići bez toga! Može se očito i bez toga samo si tada koliko sam ja shvatio limitiran...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #33 u: Prosinac 16, 2011, 16:44:46 poslijepodne »
Po meni kocka od 50x50x50 su najgore moguće dimenzije akvarija  :D Imaš dobru litražu (125l) ali ćeš teško riješiti problem rasvjete jer ti ne stanu T5 neonke od 24W kojima treba barem 60cm, a da ideš na MH lampu nije baš isplativo jedino da LEDice složiš a po meni ledicama još treba koja godina da malo tehnika izrade i snaga napreduje i cijena opadne jer će te poprilično koštati, trebaće ti puno ledica za tih 125l...

Da, limitiran si sa ribama i ostalim organizmima...ali koralja možeš trpati...ali naravno da je opuštenija atmosfera ako imaš sump i skimer.
Karas Reef - morski akvarij

Offline ttomy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #34 u: Prosinac 16, 2011, 18:26:53 poslijepodne »
Ma dimenzije sam rekao na pamet posto su mi kocke veoma atraktivne. Kada bi radio more, isao bi na nesto do 100 litara, sa fokusom na koralje. Pa me interesiralo po prilici koliko para, cisto informativno. Gledajuci malo tankove, ostao sam fasciniran njihovom ljepotom, ne znam kako to nisam prije skuzio hehe

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #35 u: Prosinac 16, 2011, 21:31:30 poslijepodne »
Božidare hvala puno na iscrpnom odgovoru i savjetima! Najbolje bi bilo da mogu doc i nekome i vidim kako to sve izgleda u stvarnosti...tad će puno toga biti jasnije! Uglavnom projekat će ići kroz kojih godinu dana, tako da imam vremena... Kupovat cu sve od jednom, a do onda moram pokopcat sve te stvari! Trenutno imam osjećaj da nikad sam ne bi pokrenuo akvarij sam skimerom, sumpom itd...:) :) ali tako je to kad pocinjes, sjećam se početaka sa slatkovodnim isto tako, pa je sada macji kasalj... Valjda bude tako jednom i s morskom;)

Kako kad zacikliram akvarij lijepim koralje za kamen?
Vidim netko stavlja živi, netko mrtvi kamen... Služio sam da je najbolji tropski živi vec zacikliran za tropski akvarij? A želim tropski akvarij, ne jadranski...
Gdje se nabavljaju koralji? Smiju se furat izvana preko granice ili isto ko i sa svakim drugim živim bicem?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #36 u: Prosinac 16, 2011, 22:37:40 poslijepodne »
Igore aj pliz drži se teme oko love za morski a za ostala pitanja ili otvori novu temu ili ih postavi u Helpdesk za morskovodne početnike.

Jer inače radiš kupus od ove teme i foruma...

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
« Odgovori #37 u: Prosinac 17, 2011, 00:57:11 prijepodne »
evo Renta je dobro rekao, za cijenu sada otprilike znaš a za ostale informacije otvori novu temu  :) . Kako kažeš pred tobom je još godinu dana do realizacije, a do tada tko živ tko mrtav, kak su krenuli s pričama o "oštrim rezovima" većini se ne piše dobro pa češ možda u oglasima naći nešto prikladno za sebe. Sada lijepo poslije Nove Godine traži u svojoj okolici morske akvariste pa se lijepo dogovori s njima za neki obilazak pa uz kavicu i pivicu rasturi ga s pitanjima o svemu kaj vidiš pred sobom. Je da od njega poslije toga nemreš više očekivati poziv ili neke fragove, ali to je cijena znanja   :D :D :D
HR/ZG/trnje

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #38 u: Prosinac 17, 2011, 09:46:48 prijepodne »
Drustvo puno hvala, puno ste mi pomomogli! Hvala jos jednom na korisnim informacijama!