Srpanj 19, 2025, 22:30:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: koliko treba malim švertovima da narastu?  (Posjeta: 908 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biljana

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
koliko treba malim švertovima da narastu?
« u: Kolovoz 23, 2012, 22:55:14 poslijepodne »
švertica je rodila prije 10 dana i dva malca su uspjela biti nepojedena do sada (nisam odvajala mlađ jer nemam gdje, a i ne znam što bih s njima kasnije).

pa me zanima po vašim iskustvima, koliko malcima treba vremena da narastu dovoljno da ih druge ribe ne pojedu?

ovi moji su se prvih 7-8 dana strogo sakrivali iza lišća u pozadinskom dijelu akvarija (dosta je gusto tamo), ali jucer i danas sam uočila da polako izlaze tj. sve ih je lakše uočiti jer nisu stalno skriveni. veliki su oko 1 cm po dužini, ali još uvijek jako tanki (2-3 mm max)..

čak sam sad uočila jednog kako istražuje dno po sredini akvarija... ove starije ribe nisu obraćale pažnju na njega (ili ga nisu vidjele)...

i još jedno pitanje.. što jedu takvi mali? jer do hrane koju ubacujem ne mogu doći kad za sada isključivo po dnu plivaju zbog sakrivanja.. jel postoji neki način da ih nahranim ili će se sami snaći?

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: koliko treba malim švertovima da narastu?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 23, 2012, 23:10:23 poslijepodne »
Malci sa 3 tjedna su već dovoljno veliki da ih njihovi roditelji neće pojesti. Što se tiče njihove veličine da budu sigurni od svih drugih stanovnika akvarija to nije baš jednostavno za reći, jer ne znam što imaš u akvariju. Ako u istom akvariju držiš skalara tada ta tri tjedna koja sam naveo prije, sigurno neće biti dovoljno.

Što se prehrane tiče, hrani ih istom hranom kao što hraniš i odrasle švertove, samo hranu dodatno usitni. Snaći će se oni već nekako, malo insuforije (uvijek je ima u akvariju), malo algica, malo hrane koju uspiju uloviit i biti će oni OK.

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Kolovoz 23, 2012, 23:46:22 poslijepodne »
nemam nikakvih opasnika osim njihovih roditelja.. švertovi su najveći...
a imam još zebrice, one jesu brze, ali su za sada još uvijek manje od švertova i koridorase koji sada su tu negdje veliki kao ove moje zebrice...
(4 šverta, 6 zebrica, 2 koridorasa i ta dva malca)

da, to s hranom sam znala raditi... čekam da se ugasi svjetlo pa da prođe još kojih sat vremena i da vidim da ostale ribe kao zaspu (stoje u mjestu) pa onda usitnim malo hrane i polako rukom spustim tamo na dno gdje se malci skrivaju... ovi predatori se obično ne probude uopće i ne trzaju na moju ruku u akvariju jer su navikli na nju (čišćenja akvarija, obrezivanje biljaka i slično)... ;)

hvala na odgovoru, onda pretpostavljam da malci imaju šanse da prežive ;)

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Kolovoz 24, 2012, 00:05:28 prijepodne »
Najvjerojatnije će preživjeti bez problema  :up:. Najopasnije za malce je prvih 24 sata, poslije je već bitno lakše. Kod mene je vrlo često znalo biti problema sa koćenjem u klasičnoj kotilici, jer su starije (veće) ribe naučile usisati malce iz kotilice  :devil:.

Zebrica se ne moraš bojati, jesu brze, ali rijetko će jesti malce, koridorasi će pojesti malce ako ne daje znakove života, tako da su vrlo korisni ako koji malac ugine sam od sebe.