Ma takvih nosaca i cijevi imas u svim trgovinama rasvjetom, trgovackim centrima i slicno...iako oprez, ista stvar u trgovackom centru moze biti i puuuuuno skuplja nego u nekoj "maloj" trgovini.... Evo ja sam zadnje uzimao t8 36w nosac, uz njega se dobije i sylvania standard 765 lampa (mozda za akvarij i nije najbolja, ali poanta je da je uracunata u cijenu) za 32kn po komadu....
samo napravi razliku, ne pricam o gotovim "lampama", dakle s prekidacem, dizajnerskim kucistem, pricam o obicnom plasticnom nosacu s grlima i elektronikom....
60cm je...18w? pazi samo i na to da ti ovi nosaci imaju jos po 2-4cm (ovisno o izvedbi) sa svake strane, dakle nemozes racunati da ti potrebni prostor iznosi 60cm (duzina same lampe) vec dodaj jos po 5 cm sa svake strane "lufta", dakle ukupna duzina poklopca bi ti trebala biti 70+cm....
Udaljenost od vode, je...hmm...1:odoka receno, 10cm? mozda i 7, mozda i 12, tesko je reci, u principu, poklopce uvijek radim 10cm u visinu od ruba akvarija, dakle od vode je to nekih 13-14cm, kad dodas sirinu lampi, ispadnu ti negdje 8-10 iznad razine vode ....nemoguce mi je tocno izmjeriti, ali nije ni bitno....
Iza nosaca je "prorez", duzine recimo 40cm (ako je poklopac 70cm duzine), sirok 5-7cm, stavljena plasticna resetka (da nebi bilo iskakanja), i on je odmah iza lampi, tako da, em sto omogucava hladjenje, sprijecava nakupljanje kondenzata po grlima....ok, omogucava i hlapljenje vode, i ne bas 100% uspjesno grijanje akvarija, ali.....grla suha, lampe rade, trosak minimalan, gubitak vode i topline (sto ce grijac par minuta duze raditi mi nista ne znaci) zanemariv.....
EDIT....evo ti i slika jednog takvog 2x18w nosaca.....radi samo jedna lampa, istinabog, ova je na plafonu prostorije, ali...da vidis kako taj jeftikaner otprilike izgleda (ovaj bijase 26kn ako se ne varam)...