Kolovoz 09, 2025, 19:24:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Akvarij s jednom velikom ribom  (Posjeta: 7128 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Akvarij s jednom velikom ribom
« Odgovori #25 u: Prosinac 12, 2011, 18:55:14 poslijepodne »
Bojim se da nisi na dobrom putu...

Osim ako netko ne poklanja akvarije, za akvarij cca 200l sa svom opremom ces dati fine pare, nevezano dali u trgovini ili preko oglasa. A oskari brzo rastu, nemoj misliti da si bas jako dugo miran sa 200 litara.400-500l za par oskara, e to ce da kosta.....mislim, ako imas, svaka cast, nedaj se omesti, oskare bih i ja drzao, samo da imam gdje.

Da, vezano za oskare, neznam dali ti je to tko spomenuo, neznam cak ni dali je istina,ali znam da je meni savjetovano bas tako - oskari su ribe koje se nabavljaju u vise komada dok su mali. Razlog je jednostavan - ipak su to ciklidi, i jedan od najboljih nacina za cuvanje mira je imati par - musko i zensko. Zeznuti dio je sto ti ni prorok ne moze reci koji je spol dok su mali, dakle, veca grupica, 6-8 komada, kad se dvoje upari, njih ostavljas, ostale - e  :-X ako znam kud ces s njima, jer ako se ne varam oskari spolno zreli postaju sa negdje 1,5-2 godine? A do tada je to vec veeeelika riba. S druge strane, dobro razmisli treba li ti to?  Ni puno manje agresivne ciklide neces spariti po sistemu "vi mi se svidjate, i vi cete biti u akvariju", kamoli oskare. cetvrta zeznuta stvar je ta, ni jedan ciklid nije bas sretan ako je sam. Peta nezgodna stvar nas vraca na akvarij, svakih par mjeseci kupovati veci, treba li ti to?

38-a nezgodna stvar - hranjenje. Da, naravno, listici, granulice, jesti ce on to, ali ce biti sretan neopisivo. A posto ti hoces veliku ribu, razmisli o zivoj hrani. Imas li pouzdanog dilera koji ce te DNEVNO, ili hajde, svaki drugi-treci dan, opskrbljivati sa dovoljnom kolicinom malih guppya, betti, neonki, bilo cega? Ako imas, odlicno, ili ces mozda na sav trosak nabaviti jos 10-tak akvarija pa sam uzgajati hranu? Velika riba ce jesti sve, ali najvise voli malu ribu.A kad se navikne, neces je nikakvom molbom nagovoriti da jede neke granulice i stapice. Opet, ako samo to jede, nece biti bas idealno, riba treba raznoliku ishranu.

Ne, stvarno, sto nedostaje zlatnoj ribici?  ;)

A da razmislis o paru nigrofasciatusa? 150l ti je dosta, nezahtjevna ribica, 10+cm je ok velicina da izgleda jako zanimljivo, a ako nista drugo, imati ces stalni izvor zive hrane ako se ikada (ipak) odlucis za oskare?  :devil: :devil: A sto se agresivnosti iste tice, u rangu je sa oskarima, iako je drasticno manja....

Dellete> ah.... :-[ :-[ :zagrljaj:

Offline dante

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Akvarij s jednom velikom ribom
« Odgovori #26 u: Prosinac 12, 2011, 21:49:50 poslijepodne »
Držati čak i samo jednog oskara u manje od 400 litara je mučenje jer se u manjem akvariju ta riba jedva i okrene.

http://www.flower-horn.de/my_oscarfish.html