Srpanj 06, 2025, 16:10:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: cijene zidara?  (Posjeta: 5786 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline suabhiz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
cijene zidara?
« u: Rujan 20, 2011, 08:39:27 prijepodne »
Pozdrav,
Ima li netko ovdje tko se kuži u renoviranje?
Trebam podići - nivelirati podove i to 7m2 za 6 cm (sada su keramičke pločice i tu bi opet bile keramičke pločice) i 7 m2 za 15 cm (tu su drvene daske, a ispod njih šupljina do nekih 15 cm i tu bi išao laminat). Zidar predlaže: na pločice betonsku podlogu, a na drveni pod nekakav stirpor od 10 ili 8 cm i na njega betonsku podlogu. Plus toga skidanje zidnih pločica, ravnanje eventualnih neravnina za stavljanje novih i odvoženje stare kuhinje i još nekih stvari. Za taj posao traži 4.500,oo kn???
Neznam da li je to uredu cijena ili je ipak malo napuhana?
Molim da mi pomognete u odluci.

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
Odg: cijene zidara?
« Odgovori #1 u: Rujan 20, 2011, 08:58:13 prijepodne »
kolko vidim to je nešto oko 600 eura, inače cijena niveliranja sa betonom i stiroporom cca 5cm+5cm bila je prošle godine između 10 i 15 eura po kvadratu, zavisi kolko je debeli stiropor i na kojem si katu tj. pristupačnost. A ovo ostalo, skidanje starih pločica ravnanje po potrebi zidova i odvoz to ti je odokativno njegova procjena. Sve zavisi u kakvom ti je stanju stan(kuća) Nisi naveo jel u cijenu uključeno i postavljanje novih pločica i laminata?, ako je onda znaj da ti se cijena postavljanja isto kreće oko cca 10 eura po kvadratu. Meštri si su si napravili cijene zbog lakšeg računanja  :D :D , to su bile cijene lani u prolječe ( prijatelj mi je renoviral i dograđival kuću pa su mu tak majstori zaračunavali) možda su sad cijene malo drukčije, neznam. A i količina igra ulogu, što više m2 to je cijena povoljnija.Mislim da ti je najbitnije da ti posao bude kvalitetno napravljen i da 500 kn više vrijedi dati.
« Zadnja izmjena: Rujan 20, 2011, 14:38:32 poslijepodne od božidar »
HR/ZG/trnje

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Rujan 20, 2011, 09:01:29 prijepodne »
Pitaj na hr.rec.samogradnja newsgrupi, tamo redovito postavljaju takva pitanja.

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 20, 2011, 09:14:37 prijepodne »
Božidar, da li sam dobro razumjela: 14 m2 x 15 eura = 210 eura ili oko 1.500,oo kuna sa materijalom ?

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2011, 14:35:00 poslijepodne »
Božidar, da li sam dobro razumjela: 14 m2 x 15 eura = 210 eura ili oko 1.500,oo kuna sa materijalom ?

ako misliš na betonsku glazuru sa stiroporom uključujući naravno sav materijal(pijesak-cement-mrežica-staklena vlakna) cijena je lani bila (prijatelj je tolko platio) 11eura ali on je išao sa 8cm stiroporom i glazura mu je bila na prvom katu iznad dvorišta gdje su majstori imali mješalicu sa pumpom pa im je prostup bil idealan (prek balkona u svaku prostoriju) i imao je oko 120 m2. Ova cijena 15 eura za m2 je kad pristup nije jednostavan ili je možda viši kat ili ... neznam ,tak je majstor rekao. Danas je možda zbog takozvane  :D :D :D recesije cijena niža, ali poznavajući naše majstore vjerojatno je viša :D. Najbolje se raspitati kod desetak majstora i vidjet kolka je cijena. Možda je ovaj majstor imao višu cijenu jer je baš "majstor" sa firmom i lijepo je izdao račun , za sobom je počistio da je bilo ljepše nego prije i bio je vrlo brzo gotov, kolko sam vidio ovog ljeta kad je prijatelj postavljao parket ,glazura je bila sva cijela, nigdje pukotine ili oštečenja i idealno ravna.
Naravno nije isto kad ideš raditi tj. nivelirati na postojeću betonsku "čvrstu" podlogu ili kad moraš kemijati neke predradnje kao kod tebe  dio betonski pod s pločicama a dio drvena konstrukcija sa drvenim podom. To su naravno dodatni satovi rada i "rada" i nikad neznaš na kaj buš naišel možda trula greda ili ispod pločica na zidu loša žbuka pa kad skida pločice skine i pol žbuke, koju kasnije mora naravno poravnati. Zato sam ti rekao da je to majstorova odokativna procijena. koja može ali i ne mora biti prervisoka.
« Zadnja izmjena: Rujan 20, 2011, 14:47:17 poslijepodne od božidar »
HR/ZG/trnje

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 21, 2011, 08:20:30 prijepodne »
Zvala drugog majstora s kojim sam već radila ranije, ali sam izgubila broj mob. Uspjela sam ga naći i on će mi za te iste radove uzeti 2.000,oo kn. Naravno gotovina bez PDV.
To je tako kada majstori vide stariju ženu, pa misle da mogu lupati cijene bez veze.  :)

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 21, 2011, 10:57:05 prijepodne »
 :up:
HR/ZG/trnje

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #7 u: Rujan 21, 2011, 15:08:53 poslijepodne »
S rekonstrukcijama je uvijek problem jer se nikada ne zna što se nalazi ispod postojećeg. Troškovnika nema i tu nastaju problemi. Ako ti je drugi majstor dao cijenu 2.000,00kn to je radi toga što će materijal ukrasti kod gazde u firmi, doći će s gazdinim kombijem i koristit će gazdin materijal. Pitanje je hočeš li moći nakon svega uopće doći do čovjeka ako treba štogod popravljati. No to nije tema ovdje. Da se vratim na temu.
Dizanje poda za 6cm se može napraviti bez armaturne mrežice ili PP vlakana ako je podloga čvrsta. To se izvede ''suhim'' betonom za glazure. Jedini problem je kvadratura jer ne možeš kupiti materijala samo za tih 7m2 već ostaje višak materijala koji netko mora platiti. Dizanje poda za 15cm se može izvesti navedenim stiroporom s time da to mora biti ''tvrdi'' stiropor za podove koji podnosi pritisak ostalih slojeva poda i opterećenje samog poda a najbolje je staviti XPS (ekstrudirani polistiren, to je onaj roze, plave ili zelene boje ovisno od proizvođača). Upitna je betonska glazura koja će prekriti tih 7m2 s obzirom da su ispod daske i grede tko zna koje kvalitete. Možda sve propadne. S obzirom da ide laminat, bolje i brže (čišće i bez vode) je postaviti roštilj od drvenih gredica na koji bi se zabile OSB podne ploče a na njih ide spužvica i laminat. Razmak između gredica se može zapuniti kamenom vunom ili granulatom za suhe podove (to su one kuglice u boji cigle koje služe kao sloj za niveliranje. Ako se dotaknemo cijene, ona u takvim slučajevima može varirati. Možda ova niža cijena znači da će čovjek naplatiti sve x3 kada završi radove radi ''nepredviđenih'' radova odnosno VTR-a. Treba biti jako oprezan. Kako je Božidar napisao, kod skidanja keramike može popadati i žbuka do cigle pa treba onda sve otuči do zdrave podloge te nanovo žbukati što ne spada u krpanje manjih neravnina. Ako se rade novi šlicevi za struju, kanalizaciju i vodu to opet diže cijenu. Što je s prijelazima podova u druge prostorije? Da li će se postavljati prelazne letvice? Odvoz stare kuhinje i smeća ako ide negdje ''legalno'' nije ispod 500,00kn jer treba platiti deponiju, radne sate demontaže i utovara...
Sve gore napisano nije kritika nego je dobronamjerni osvrt iz vlastitog iskustva jer nebrojeno mnogo puta sam izgubio posao na nekoj rekonstrukciji baš zbog ''jeftinih'' majstora koji su na kraju naplatili masne novce od investitora a ja sam onda nakon svega dolazio popravljati i još jednom sve naplatio da bi investitor priznao da se zaje...
Eto, sretno s rekonstrukcijom :)

quote author=suabhiz link=topic=63820.msg652209#msg652209 date=1316500767]
Pozdrav,
Ima li netko ovdje tko se kuži u renoviranje?
Trebam podići - nivelirati podove i to 7m2 za 6 cm (sada su keramičke pločice i tu bi opet bile keramičke pločice) i 7 m2 za 15 cm (tu su drvene daske, a ispod njih šupljina do nekih 15 cm i tu bi išao laminat). Zidar predlaže: na pločice betonsku podlogu, a na drveni pod nekakav stirpor od 10 ili 8 cm i na njega betonsku podlogu. Plus toga skidanje zidnih pločica, ravnanje eventualnih neravnina za stavljanje novih i odvoženje stare kuhinje i još nekih stvari. Za taj posao traži 4.500,oo kn???
Neznam da li je to uredu cijena ili je ipak malo napuhana?
Molim da mi pomognete u odluci.
[/quote]

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #8 u: Rujan 21, 2011, 15:28:31 poslijepodne »
samo da napomenem.. nije nuzno da bu gazdin kombi i gazdin materijal...

ja sam uredjivao kat kuce.. dakle rusenje zida...  i dozidavanje 2 nova.. izbijanje prozora.. busenje rupe za nova vrata.. busenje  armirane ploce za tavanska vrata... ugradnja svih vrata..glazura.. ljepljenje plocica u kuhinji i kupaoni ( glazura oko 45m2).. naravno zbukanje i sl.. za 6500 bez racuna.. moj materijal.. dru su mi htjeli uzet 9000
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 21, 2011, 16:21:36 poslijepodne »
I još jedna važna stvar, kod izricanja cijene majstor jako vodi računa s kim je pregovarao o poslu, jel je to bio "muž" u najboljim godinama, deda, neki nadobudni balavac ili je možda pred njim neka gospodična koja se ništ ne kuži ili možda ozbiljna gospođa koja se razumije samo u kancelarijski posao i vjeruje da ju majstor valjda ne bude prevaril. Tu cijena može varirati do 100%  :D :D :D, smiješno ali na žalost naša realnost. Danas je velika sreća naići na poštenog i kvalitetnog majstora bez obzira jel on obrtnik ili neki fušer, i kod jednoh i kod drugih ima trulih jabuka, ali ipravih majstora. Najbolje se raspitati kod poznanika i prijatelja koji su imali kakve radove i pitat za preporuku ili tražiti da njh desetak dođu vidjeti posao i daju ponudu.
HR/ZG/trnje

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Rujan 21, 2011, 16:26:03 poslijepodne »
Umom selu ima  otprilike 10 majstora koji ljepe pločice.
od toga 2 dobra i 8 loših, kad ti majstori ljepe kod sebe nešto , onda zovu ta 2 dobra  majstora, jer hoče da to bude ljepo, a u zaradu sami idu.
Majstor  se od majstora zazlikuju, zato pazi, propitaj se  itd

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2011, 08:41:32 prijepodne »
ja spadam u starije gospođe bez (podrške - muža) koja ništa ne kuži i koja radi u kancelariji  :P Ali sam ipak nešto naučila jer sam podlogu već radila i to mi je radio majstor koji ima firmu i dao mi precizan predračun, ali nisam ga mogla odmah naći. On sada traži 2.000,oo kuna jer se ovdje radi o novijem dijelu kuće (40 g.) pa nema iznenađenja.

Ma biti će sve uredu - nadam se  :rolleyes: Sada mi još preostaje kupiti kuhinju  >:(

Offline vanjek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #12 u: Listopad 13, 2011, 16:58:01 poslijepodne »
A kada su Vam dali račun . 90%njih nema prijavljeno, a onih 10% kažu da im se ne isplati davati račun jer treba platiti PDV, porez na dohaodak...

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 16, 2011, 20:49:28 poslijepodne »
joj građevina i građevinci :D
daj nek mi samo netko objasni kako jedna ponuda za rad može biti 450 000 kn a druga 270 000 kn isti poslovi?
kako slaganje glazure  u prizemlju moze docui 500 kn a na katu 1500?
nemojte mi rak ranu otvarat. :-X

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 18, 2011, 06:48:50 prijepodne »
joj građevina i građevinci :D
daj nek mi samo netko objasni kako jedna ponuda za rad može biti 450 000 kn a druga 270 000 kn isti poslovi?
kako slaganje glazure  u prizemlju moze docui 500 kn a na katu 1500?
nemojte mi rak ranu otvarat. :-X

To nije ništa neobično. Uglavnom ona jeftinija ponuda skriva jako puno VTR-a a daju ju samo da dobiju posao. Drugi razlog je kvaliteta materijala. Yugo je auto ali i Mercedes je također auto.
Glazura na katu je skuplja ako moraš tegliti vreće na kat dok je u prizemlju sve istovareno iz kamiona i ugrađeno bez neke velike pretumbacije. Ima puno razloga zbog kojih su cijene različite.

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 18, 2011, 08:37:37 prijepodne »
Skoro pa gotovo, ostaje samo farbanje. Nisam znala da električari imaju dvije faze. Najprije postavljanje kablova, a nakon farbanja i keramike postavljanje utikača i lampi? :)

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 18, 2011, 09:03:43 prijepodne »
i jesi zadovoljna cijenom i izvedbom, je ispalo kak si ti htjela ili kak je majstor htio, ovo sa električarima je normalno jer bi sad imala struganja i pranja prekidača od farbe.
HR/ZG/trnje

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 18, 2011, 09:59:37 prijepodne »
Prije nego električari odu provjeri svaku utičnicu i prekidač da li rade.Žmukleri imaju običaj nešto ne spojiti pa se onda vraćaju i pričaju bajke o strujnom udaru, neispravnoj dolaznoj instalaciji... a sve to onda naplate. Pogotovo su jako lukavi kod telefonskih priključaka i strukturnog kabliranja. Meni su naletili jedni jer su mislili da je moja ženka bedasta, a onda su se poklopili ušima i ništa nisu naplatili samo da ih ne prijavim obrtničkoj komori. A prije nego sam ih zvao sve sam ispitao i vidio što nije dovršeno a oni su krenuli s pričom s početka ovog posta.