Srpanj 07, 2025, 15:32:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pur pjena  (Posjeta: 2883 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bakterije

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
Pur pjena
« u: Rujan 21, 2011, 15:02:01 poslijepodne »
Mogu li koristiti pur pjenu premazanu akrilnom bojom kao kopno za kornjace? Ima li pur pjena nekakve stetne sastojke zbog kojih ju ne bih trebao koristiti

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Pur pjena
« Odgovori #1 u: Rujan 21, 2011, 18:10:08 poslijepodne »
Pur pjena nije stetna i moze se stavljati u vodu, to su testirali na Veterinarskom fakultetu na odjelu riba i pcela. Juwel Aquarium svoj najstariji model pozadina također izrađuje od slicnog materijala.
Međutim pur pjena je na drugi nacin opasna po zdravlje kornjaca, s vremenom ce se zbog utjecaja vode i UV svjetlosti pjena poceti raspadati i kornjace ce vrlo lagano moci otkinuti komad i pojesti ga. To ce gotovo sigurno uzrokovati zacepljenje probave i u najgorem slucaju smrt kornjace. Nisam siguran da bi akrilna boja stvorila dovoljno debeli sloj da ga kornjace s vremenom ne bi mogle ostetiti.  Preporucam ti da napravis konstrukciju stijene od pur pjene i onda to prekrijes nekom fugir masom, epoxi smolom ili sl. da kornjace to nikako ne mogu poceti trgati. Pogledaj u podforum "Uradi sam" gore u slatkovodnoj, tamo imas dosta tehnika za izradu pozadina koje mozes primjeniti na svoju stijenu. 
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline bakterije

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 21, 2011, 18:25:12 poslijepodne »
Pur pjena nije stetna i moze se stavljati u vodu, to su testirali na Veterinarskom fakultetu na odjelu riba i pcela. Juwel Aquarium svoj najstariji model pozadina također izrađuje od slicnog materijala.
Međutim pur pjena je na drugi nacin opasna po zdravlje kornjaca, s vremenom ce se zbog utjecaja vode i UV svjetlosti pjena poceti raspadati i kornjace ce vrlo lagano moci otkinuti komad i pojesti ga. To ce gotovo sigurno uzrokovati zacepljenje probave i u najgorem slucaju smrt kornjace. Nisam siguran da bi akrilna boja stvorila dovoljno debeli sloj da ga kornjace s vremenom ne bi mogle ostetiti.  Preporucam ti da napravis konstrukciju stijene od pur pjene i onda to prekrijes nekom fugir masom, epoxi smolom ili sl. da kornjace to nikako ne mogu poceti trgati. Pogledaj u podforum "Uradi sam" gore u slatkovodnoj, tamo imas dosta tehnika za izradu pozadina koje mozes primjeniti na svoju stijenu. 
Vidio sam u nekim temama da se spominje kako kornjace vole gristi pur pjenu. Znaci trebao bih svakako s fugir masom preci nekoliko puta, hoce to pomoci? Postoji li jos nesto za premazati da se s vremenom ne pocne raspadati pur pjena?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Rujan 21, 2011, 20:07:18 poslijepodne »
Znaci preporucam ti da cijeli taj dio premazes sa svih strana da kornjaca uopce ne moze doci u kontakt s pur pjenom cak i ako uspije pomaknuti kopno. Za druge materijale koji su pogodni za izradu stijene pogledaj forum koji sam ti naveo, drugo osim fugir mase i epoxi smole mi trenutno ne pada napamet.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Rujan 21, 2011, 21:00:01 poslijepodne »
Ja bih svakako prvo fugir masom pa onda dobro impregnirao epoxyjem, izgledat će prirodnije, a s druge strane epoxy se puno više stvrdne pa ako i pokuša grickati, neće baš uspjeti niš okrhnuti iako s njma nikad ne znaš  :D
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline bakterije

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 21, 2011, 22:23:23 poslijepodne »
Ja bih svakako prvo fugir masom pa onda dobro impregnirao epoxyjem, izgledat će prirodnije, a s druge strane epoxy se puno više stvrdne pa ako i pokuša grickati, neće baš uspjeti niš okrhnuti iako s njma nikad ne znaš  :D
ima li u baumaxu/pevecu epoxy smole, i koliko je? Cuo sam da je dosta skupa, a ne nadem nigdje cijene. Cini se da fugir masa ide svakako preko pur pjene, sad me zanima ima li neko jeftinije rjesenje od epoxy smole.

Offline Maja_Rudy

• Punopravni član
  • Dob: 47 Lokacija: osijek
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2011, 07:49:57 prijepodne »
imaš u brodomerkuru(na čepinskoj) neki zaštitni premaz za bazene i rezervare pitke vode.
tako da to nemože biti štetno.
piše da je 6 kn komad mada je to sigurno greška da je to za kilu.
pogledaj si ovdje,stranica 15
http://www.brodomerkur.hr/katalozi/2011-09/index.htm
ex.rudios