Srpanj 18, 2025, 01:27:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MOŠUSNA KORNJAČA - pomoć  (Posjeta: 2316 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bena

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
MOŠUSNA KORNJAČA - pomoć
« u: Rujan 14, 2011, 01:03:34 prijepodne »
Dali netko zna gdje ima za nabaviti mošusna kornjača? bila bih vam jako zahvalna na brzom odgovoru

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: MOŠUSNA KORNJAČA - pomoć
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2011, 13:22:52 poslijepodne »
U Hrvatskoj ćeš ih teško naći. Vrijedi nazvati par boljih pet shopova i pitati, ali mošusnih u Hrvatskoj nije bilo već neko vrijeme, i te koje su došle su bile više slučajne pošiljke nego ciljane narudžbe od strane naših shopova, tako da se tu vjerojatno nećeš usrećiti.
Ja sam svoje na kraju nabavio u Sloveniji, u Tukanu. http://www.tukano.si/default.cfm?Kat=020701&Tip=Prodajalna&Regija=02
Ne znam odakle si, al ako su ti Slo ili Italija blizu, to su dvije mogućnosti za koje ja znam. Jedino što se na te gmazove plaća carina...

Sretno,

Mario

Offline bena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2011, 13:34:10 poslijepodne »
joj hvala ti za tukano,  :zagrljaj: bas sam trazila po internetu ducane po sloveniji...mislim da cu tamo po nju. kolika je carina za njih? jel se smiju dok su male drzati sa zlatnim ribicama posto su mesojedi?

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2011, 14:41:34 poslijepodne »
kolika je carina za njih?

Nula :) Zapravo ćeš platiti samo PDV, pročitaj si raspravu koju sam otvorio kad sam ja bio tu gdje si sad ti https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42366.msg467189#msg467189
Rasprava za smještaj https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42460.msg468246#msg468246
Kako ti namjeravaš riješiti smještaj?

jel se smiju dok su male drzati sa zlatnim ribicama posto su mesojedi?

Nisam neki stručnjak za zlatne ribice, ali koliko znam, optimalna temperatura vode za carassiuse je 18-22°C dok je mošusima potrebno grijanje - temperature vode bi se trebala kretati 25-28°C. Znači da ti to nebu išlo skupa....
Pročitaj si malo onaj sticky Opisi kornjača na vrhu, tamo ti je članak o mošusima na hrvatskom.

Offline bena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2011, 15:41:32 poslijepodne »
nabavila sam vec akvarij,60x30x30, natocila 15ak cm vode, stavila prokuhane kamencice kao podlogu,grijac, filter, svijetlo (citala sam da njima ne treba UVA i UVB), jos samo moram povrsinu za suncanje staviti, a to cu jedan poveci kamen.jel to u redu? poslala sam u tukan mail pa cekam da mi jave dal ih imaju, ako imaju, odmah jurim tamo :)

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2011, 17:59:54 poslijepodne »
To će biti super za malca, ali akvarij od 50-ak litara nije dovoljan za odraslog mošusa, pa računaj da ćeš u roku od godine dana trebati veću gajbu. Ja imam dva akvarija s mošusima, jedan je 100x40x50, a drugi 85x40x60. Drugi je malo čudnih dimenzija jer nemam prostora za veći (tj. duži), pa sam to donekle nadoknadio visinom. Oba su, znači, od 200 litara. To ti se može činiti previše, pošto svugdje piše da je 1 odoratusu dovoljno nešto više od 100l vode. Ali treba imati na umu da moraš odbiti najmanje 15 cm visine zbog kopna iznad kojeg mora biti spot žarulja i ako staviš cca 5cm podloge, kao što sam ja napravio sa šljunkom sitnije granulacije, ostaje ti mjesta za 30 cm vode, što je uz 100cm duljine i 40cm širine tek 120l vode. Ja u oba akvarija imam oko 140l vode (dobio sam natrag nešto visine kad sam izbacio staklene poklopce i stavio plastični poklopac na jedan akvarij i poklopac od forexa na drugi).
Vidim da se svako toliko nadje netko novi, pa ću kad se vratim u Kotoribu uslikati svoje setupe i staviti ih na forum da ih malo prokomentiramo

Offline bena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 15, 2011, 13:00:59 poslijepodne »
Znam da nije dovoljno, ovo je za pocetak, a kasnije ce tu ribice a odoratus u veci. U kojem Tukanu si ih ti kupio? Ja sam slala mailove u njih 6 i nigdje nemaju, jedino u Novom mestu bi ih trebali dobiti. Jel znas u kojim jos ducanima da prodaju osim u Tukanu?

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 15, 2011, 16:16:32 poslijepodne »
Ja sam ih kupio u Murskoj Soboti, ne znam da li ih drži itko osim Tukana...

Offline bena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 15, 2011, 16:19:07 poslijepodne »
Ja sam ih kupio u Murskoj Soboti, ne znam da li ih drži itko osim Tukana...

E, nasla sam ih i ja, sutra dobivaju u Tukanu 2 komada, vec sam rezervirala :)