Srpanj 18, 2025, 06:04:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bioballsi i drugi materijali u samp ili filter???  (Posjeta: 1255 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline profi23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Bioballsi i drugi materijali u samp ili filter???
« u: Rujan 10, 2011, 20:59:30 poslijepodne »
Radim akvarij od cca 200 litara sa cijelom zadnjom stranicom pregrađenom forexom, iza koje ću sakriti sve grijač, skimer, povratnu pumpu, reaktor neki ako bude...

Pošto je akvarij cca 1 metar bude tu prostora pa me zanima dali stavljati biobalse ili neki drugi materijal za bilošku filtraciju???
I još jedno pitalje... Koji je materijal od kojeg se proizvode one fiter vrećice za mehaničku filtraciju???

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Odg: Bioballsi i drugi materijali u samp ili filter???
« Odgovori #1 u: Rujan 10, 2011, 22:38:03 poslijepodne »
Bioballs iz slatkovodne akvaristike? To su one kugle koje povecavaju povrsinu da bi ju nastanile denitrificirajuce bakterije?
Nepotrebno, po meni.
Ako ti ostane prostora, natrpaj unutra LR, ili slozi kakav turf (iako mi se cini da takav smjestaj ''sumpa'' ne ostavlja prostora za turf). U takav prostor mozes sloziti i dodatnu lampu pa unutra staviti neku makro ili špageti algu, znaci nesto kao refugium ali bez DSBa (nešto slično ima njinsa tj špageti alga mu fenomenalno raste u kotilici za ribice).

Filter vrecice se rade od materijala koji se definira prema poroznosti, npr 100 mikrona ili 200 mikrona propusnosti. Kao zamjenski materijal moze ti koristiti filter za nape. Ja ga koristim i vrećica mi traje gotovo godinu dana, a odlično sakuplja smece. Vrećicu sam sašio koristeći flaks.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #2 u: Rujan 10, 2011, 22:42:54 poslijepodne »

Pa, biobalsi su definitivno demode. Mogli bi skupljati detritus kao u kanister filteru.  Danas biološku filtraciju obavljaju živi kamen i živi pijesak plus ove novotarije kao biopeleti, doziranje ugljika i slično.

Profi, što se vrečica tiče, ima raznih varijanti, uglavnom se radi o umjetnom materijalu, najčešće o polypropylenu.

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #3 u: Rujan 10, 2011, 23:13:33 poslijepodne »
Znači natrpati live rockom, ubaciti algu....  a za mehaničko fitriranje se snađem...

Ima neko još neku ideju???

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #4 u: Rujan 11, 2011, 00:38:19 prijepodne »

Velim ti na pp... Skimer, ugljen, makroalge (ili turf) ili biopeleti....i fosfat remover po potrebi.  To je cijela filozofija.

Nisam pobornik zeovita pa ni votke iako ju je moj akvarij okusio dobrano.