Srpanj 23, 2025, 13:33:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Filter - pitanja  (Posjeta: 975 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline darioc231

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
Filter - pitanja
« u: Kolovoz 28, 2011, 16:54:01 poslijepodne »
U akvarijumu od 30 l imam filter Atman f301, u njemu je obicna crna spuzvica koja je dosla u originalnom pakovanju

1)  Problem mi je to sto se taj filter jako brzo "zacepi" tj. smanji mu se protok i prestane ubacivati mjehurice zraka u vodu. Kako da to rijesim?
2) Da li je potrebno mijenjati vremenom tu spuzvicu? U pet shopu su mi rekli da je nakon mjesec dana izvadim i stavim ugljen?
3) Nabavio sam i jedan kutni filter koji radi na pumpicu, u njemu je dosla samo vata. Moze li mi neko reci sta da stavim u njega, kako da ga napunim? On ce biti u mrijesnom akvarijumu u kojem su corydoras paleatus-i.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Filter - pitanja
« Odgovori #1 u: Kolovoz 28, 2011, 17:58:42 poslijepodne »
1. Ne znam koliko često je pereš, ali nebi se smjela baš toliko brzo začepiti. Spužva najbolje da je što grublja da ima što bolji protok. Trebalo bi je prati cca 2 puta mjesečno, isključivo u vodi iz akvarija. Da nemaš sitni pijesak kao podlogu pa on štopa?
2. Spužvica se nikada ne mijenja jer se u njoj za vrijeme cikliranja nastanjuju dobre bakterije koje razgrađuju štetne tvari i vrše biološku filtraciju vode. Zbog istog razloga pere se isključivo u vodi iz akvarija. Ugljen u filteru je stvarno suvišan pa čak i štetan osim u slučaju kad zatreba kemijska filtracija, nakon tretmana lijekovima i slično. Izbjegavaj savjete iz tog dućana.
3. Možeš staviti kamenčiće na onu donju rešetku ili neki drugi porozni materijal za nastanjivanje bakterija.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Kolovoz 28, 2011, 20:33:44 poslijepodne »
Ta spužva je veličine kutija šibica , pa nema veliku moč filtriranja

Offline darioc231

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Kolovoz 28, 2011, 21:21:29 poslijepodne »
Hvala na odgovorima. Pa nije bas tako mala, ima otprilike 15 cm.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 28, 2011, 21:25:36 poslijepodne od darioc231 »