Ako nemaju admini ništa protiv, kopirat ču ti dva teksta od akvaristov, koji su jih drstili. Na žalost, teks je na slovenskom jeziku. Pa ako šta ne budeš razumio, slobodno pitaj

. A ako je to protiv pravila ovog foruma, neka admini ovaj post briše. A tekst je od ljudi koje dobro znajem, zato sa avtorstvom nema problema.
ŽIGA:
Torej najprej kar se "spolnih partnerjev" tiče so cebrice neizbirčne in to, da se vežejo na enega partnerja prvič slišim. Me tudi zanima kdo je to ugotovil in kako je v jati cebric uspel spremljati takšno "ljubezensko" vez. Mislim, da je to dezinformacija.
Zakaj cebrice v drugem akvariju niso okrogle - morda so sami samci?
Za drst cebric se običajno prakticira ena samička in dva samčka (nekateri zagovarjajo tudi obratno razmrje - samček in dve samički). Torej trio. To pa iz dveh razlogov - boljša oploditev iker in drugo, cebrice so velike roparice lastnih iker, če pa sta v akvariju dva samčka, le ta v drstnem nagonu ne pustita samičke niti za trenutek pri miru tako, da ta nima časa pobirati iker. Vsekakor pa je pri drsti najbolje uporabiti mrežico na dnu akvarija, da ribe ne morejo priti do iker. Kot drstno podlago uporabimo šop vodnih rastlin nekje v sredini akvarija. Voda je lahko običajna postarana voda iz vodovoda. Ribice damo v drstni akvarij zvečer in naslednje jutro ob prvi svetlobi se bodo že drstile. Drst traja par ur.
Mladice se zvalijo po 24 urah (če se prav spomnim) in najprej visijo po stenah akvarija in rastlinah. Splavajo po treh ali štirih dneh in takrat jih tudi pričnemo hraniti z mikroorganizmi.
Glede na njihovo enostavnost pri razmnoževanju uporabljajo cebrice tudi za genetske raziskave in na voljo je celo strežnik Zebrafish information server (
http://zebra.sc.edu/), kjer je cel kup podatkov o tem.
Roman - Diskus Romanija:
Sam sem cebrice drstil pri 26 stopinjah, dGh - 2, Ph - 7 (takšno vodo imamo pod Pohorjem namreč v pipi). Na dno sem položil mrežo (demit-mrežo oranžne barve) fiksirano s silikonom na stekleni okvir visok 2-3 cm, ker so starši precej veliki kanibali. Parček je odložil precej iker. Ličinke,ki so se izlegle so precej bolj temne kot npr. pri kresnički ali neonki in zelo hitro plavajo po celem akvariju. Po cca. treh dneh sem jih pričel hraniti s Serinim Micron-om. Šele 11 dan so začele jesti pravkar izleglo artemijo, s katero sem jih hranil tako dolgo da so začele jesti suho hrano (mislim, da kar cel mesec). Sicer mladice cebric niso preveč občutljive. Zelo hitro začnejo lepo plavati in zgledajo precej bolj konkretne kot pri karacinidih. Tam namreč ne veš ali so že poginile ali še živijo. Zanimivo pri cebrici je tudi to, da sem drstil progast parček, mladic pa je bilo pol progastih, pol pa leopard. Verjetno posledica predhodnega križanja.