Srpanj 29, 2025, 16:30:49 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: cikliranje akvarija za ciklide  (Posjeta: 4611 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline njivice

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: RIJEKA
cikliranje akvarija za ciklide
« u: Listopad 10, 2011, 14:14:12 poslijepodne »
..Molio bih iskusne CIKLIDASE u svoje a i u ime novih,buducih ciklidasa,da nam objasne u kratkim crtama cikliranje vode za ciklide.Ciklidni akvarij je drugaciji od biljnog, pa mozda postoje kakve cake koje ne vaze za ciklidne.Neka mozda drugacija pravila,na sto treba obratit paznju,kakvu tajnu ili ukazat na greske.Koliko uopce treba vremena za cikliranje ciklidnog akvarija...Hvala u moje ime i u ime ostalih !!
« Zadnja izmjena: Listopad 10, 2011, 14:19:23 poslijepodne od perica_p »

Offline pero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: cikliranje akvarija za ciklide
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2011, 14:21:43 poslijepodne »
ima više vrsta ciklida, i ako si mislio na pripremu vode, trebao bi nam reći koji su ciklidi u igri.
Uglavnom, pravilo za startanje akvarija, je da se voda cca 20-30 dana vrti kroz filter materijale, bez živih organizama, uz povremeno dodavanje hrane, (svakih 4-5 dana) po malo, kako bi bakterije koje razlažu amonijak imale što jesti i da se namnože do broja kada su spremne trpjeti bioload živih organizama.

Offline njivice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2011, 14:57:19 poslijepodne »
..Izvinjavam se,radi se o Africkim ciklidima,mbuna itd..

Offline njivice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 10, 2011, 15:02:18 poslijepodne »
ima više vrsta ciklida, i ako si mislio na pripremu vode, trebao bi nam reći koji su ciklidi u igri.
Uglavnom, pravilo za startanje akvarija, je da se voda cca 20-30 dana vrti kroz filter materijale, bez živih organizama, uz povremeno dodavanje hrane, (svakih 4-5 dana) po malo, kako bi bakterije koje razlažu amonijak imale što jesti i da se namnože do broja kada su spremne trpjeti bioload živih organizama.

..Da li se u startnu vodu moze uliti ciklirana voda iz biljnog(prijatelj mi ju moze dati) da se ubrza situacija ili bolje ne jer se radi o drugoj vrsti biotopa.Da li se nova voda pospjesuje nekim sredstvo za unos bakterija.Mislim stavit za akvarij filter Fluval FX5 ili nesto slicno i isto jako ...

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #4 u: Listopad 10, 2011, 15:09:12 poslijepodne »
i ja bi se  još nadovezao da prije stavljanja riba (dan-dva) se promjeni 50% vode uz dodatsk FFM-a ili njemu sličnog pripravka!
Cijela mudrost!
Sretno!

Offline pero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Listopad 10, 2011, 15:32:33 poslijepodne »
najbolji lijek za dugotrajno uživanje u akvariju je strpljivost.
Zaciklirana voda ne znači ništa, 80% bakterija je u podlozi, ostatak u filteru a to ne preporučujem da se mijenja s onim iz biljnog :-).
Svakako će sa starom vodom iz biljnog doći nešto nitrata, ali mislim da neće previše pomoći koloniziranju bakterija.
Sredstva za startanje filtera ima gomila, moja iskustva su da rade svoj posao dobro, ali opet ne da se drugi dan stavljaju ribeki.

Offline njivice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 10, 2011, 15:52:55 poslijepodne »
najbolji lijek za dugotrajno uživanje u akvariju je strpljivost.
Zaciklirana voda ne znači ništa, 80% bakterija je u podlozi, ostatak u filteru a to ne preporučujem da se mijenja s onim iz biljnog :-).
Svakako će sa starom vodom iz biljnog doći nešto nitrata, ali mislim da neće previše pomoći koloniziranju bakterija.
Sredstva za startanje filtera ima gomila, moja iskustva su da rade svoj posao dobro, ali opet ne da se drugi dan stavljaju ribeki.

...nisam za nikakvu zurbu,samo zelim posao odradit korektno...znaci zakljucak: mjesec dana vrtjeti istu vodu,uz povremeno dodavanje hrane(svaki 4-5 dan)..prije dodavanja faune,promijenit 50 % (odlezana voda 24 sat) vode uz dodatak FFM-a..

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 10, 2011, 15:55:49 poslijepodne »
Ako se ovo odnosi na moj post, onda nije dobro čitan, citiram:"Samo sam se još nadovezao na tvoj post.."
Znaći, Kada kreće cikliranje i aq se napuni, stavi se dupla doza FFM-a i ostavi se da tako radi mjesec dana, samo se svaka 3-4 dana ubaci malo hrane za pozitivne bakterije.
Nakon što je cikliranje gotovo, i filter materijal i podloga i ostalo je nakupilo dovoljno bakterija, promjeni se 50% vode, stavi se normalna doza FFM-a i mogže se početi sa punjenjem riba!!
Eto, ukratko to sam mislio, a ne da se nakon drugog dana od pokretanja aq stavljaju ribe!!
Živjeli!!

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 10, 2011, 15:58:20 poslijepodne »
Voda direkt iz pipe i obavezan FFM ili neki drugi proizvođać za pripremu vode!
Ako imaš aq od 200lit, ne znam gdje će ti ležati 100lit vode 24h.. karikiram!  ;)
Nema potrebe za tim, može direkt iz pipe i propisana doza sredstva za pripremu vode i to je to!  :up:

Offline njivice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 10, 2011, 17:48:47 poslijepodne »
..hvala lijepa svima !!!

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #10 u: Listopad 10, 2011, 19:57:26 poslijepodne »
Jos jedan savjet, kada zavrsis sa procesom cikliranja, nemoj pretjerati sa stavljanjem previse riba odjednom akvarij ce biti zacikliran tj. bakterije ce biti spremne preradjivati te male kolicine hrane koje ces stavljati povremeno ali ako pretjeras sa previse riba odjednom sumnjam da ce moci handlat toliko otpada odjednom pa se povecava opet rizik o nekom od oboljevanja. Ako mene pitas nakon cikliranja na vise puta ribe ubacuj u razmaku od cca 7-10 dana...

Uzivaj u ciklidaristici ;)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #11 u: Listopad 10, 2011, 20:13:12 poslijepodne »
Aj da ne otvaram novu temu i ovo ce nekom dobro doci...
Kad voda sa pipe ide direkt u akvarijum obori mi temperaturu i do 7-8 stepeni, koliko im to smeta.Prije mijesec sam preselio u drugi stan i u novom nemam mijesta za cuvanje vode u buretu sto sam prije radio u starom stanu...citao sam da neko pusta vodu iz bojlera ali gledajuci to kao laik bojler je pun kamenca pa ne znam koliko je ispravna ta voda...inace imam akvarijum od 250L, grijac 200 w.
Sorry za off topic  :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline njivice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 10, 2011, 20:21:02 poslijepodne »
Jos jedan savjet, kada zavrsis sa procesom cikliranja, nemoj pretjerati sa stavljanjem previse riba odjednom akvarij ce biti zacikliran tj. bakterije ce biti spremne preradjivati te male kolicine hrane koje ces stavljati povremeno ali ako pretjeras sa previse riba odjednom sumnjam da ce moci handlat toliko otpada odjednom pa se povecava opet rizik o nekom od oboljevanja. Ako mene pitas nakon cikliranja na vise puta ribe ubacuj u razmaku od cca 7-10 dana...

Uzivaj u ciklidaristici ;)

..znaci svakih 7-10 dana po jednu vrstu od recimo 5 riba(1 muski,4 zenke )..!!!

Offline papa

• Punopravni član
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #13 u: Listopad 10, 2011, 21:57:41 poslijepodne »
Ma moze 10 ak riba bez problema samo nemoj sad neznam 25 + riba odjedanput sibnut, gledaj to je moje misljenje, siguran sam da ce neko reci drugacije tj. da su ljudi puno puta napravili na nacin da su sve odma sibnuli u tank i sve proslo ok, ipak su to ciklidi, ali mislim da ti je ovako sigurnije...

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #14 u: Listopad 10, 2011, 22:59:41 poslijepodne »
Aj da ne otvaram novu temu i ovo ce nekom dobro doci...
Kad voda sa pipe ide direkt u akvarijum obori mi temperaturu i do 7-8 stepeni, koliko im to smeta.Prije mijesec sam preselio u drugi stan i u novom nemam mijesta za cuvanje vode u buretu sto sam prije radio u starom stanu...citao sam da neko pusta vodu iz bojlera ali gledajuci to kao laik bojler je pun kamenca pa ne znam koliko je ispravna ta voda...inace imam akvarijum od 250L, grijac 200 w.
Sorry za off topic  :)

Ja redovito kod promjene vode (cca 35%) ulivam vodu iz bojlera priblizno temperature akvarijske vode. Mislim da bi puno gore bilo da ulijem preko 100 lit direktno hladne pipovace i spustim temp 7-8 C.
Obavezno prije praznjenja vode gasim filter i stream pumpu. Nakon dolivanja vode palim samo stream te ulivam FFM da promijesa po akvariju. Ostavim 10 ak minuta te onda filter palim.
Nema nitko primjedbe do sad.  :D