Kolovoz 03, 2025, 00:55:41 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Diskusi zahtjevnost  (Posjeta: 1415 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aqua-cro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Diskusi zahtjevnost
« u: Srpanj 13, 2011, 09:03:39 prijepodne »
Odlučio sam nakon 2 godine bavljenja akvaristikom probati sa diskusima...Čitao sam na dosta mjesta da su te ribe prekomplicirane i preteške za držati a vidio sam ljude koji se bave uzgojem i drže stotine diskusa u vodi iz pipe. Sad me zanima jesu li oni stvarno tako zahtjevne ribe ili su kao i sve ostale i u kojem postotku se razlikuju od drugih riba po zahtjevnosti? Održavao bi kvalitetu vode, tretiro bi vodu jednom tjedno al neznam jel bi izdržali kod mene...Uzeo bi ih zato što su lijepi al nebi cijeli dan sjedio pored akvarija i pazio da im nešt ne bude.

Molim ljude koji imaju diskuse da mi odgovore jesu tako jako zahtjevni ili je to priča?!  :up: :)

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Diskusi zahtjevnost
« Odgovori #1 u: Srpanj 13, 2011, 10:11:08 prijepodne »
Ajde malo napiši kakav aq imaš,tehnikalije,pa da vidimo!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #2 u: Srpanj 13, 2011, 18:20:31 poslijepodne »
Diskusi jesu zahtjevnije od vecine ostalih vrsta ukrasnih ribica.
Domaci uzgajivaci su prilagodili ribe na pipovacu,ali ako kupujes ribu iz uvoza ili divljine,trebali bi se podesiti priblizni parametri!
Domaci diskusi su ok,posto si iz Osijeka u nabavci ne bi trebao imati problema :up:
Akvarij treba biti preko 100l minimalno,a tehnikalije dosta precizne i prakticne!

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Srpanj 13, 2011, 19:41:54 poslijepodne »
meni oni nisu niš više zahtjevne neg druge ribice  samo je bed jer su skupe pa kad odapne diskus   zaboli te srce  dok za primjer kad ti odapne  par kuna vrijedan  ancitrus   zabolite ona stvar
to je ukratko
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Dob: 63 Lokacija: Osijek
  • Savjeti i info:0915822089
« Odgovori #4 u: Srpanj 13, 2011, 19:59:26 poslijepodne »
meni oni nisu niš više zahtjevne neg druge ribice  samo je bed jer su skupe pa kad odapne diskus   zaboli te srce  dok za primjer kad ti odapne  par kuna vrijedan  ancitrus   zabolite ona stvar
to je ukratko
Dečki neznam dali čete se složiti da diskus nikad nije bio jeftiniji nego kodnas u maleziji je veča cjena ,gdje je sve jeftinije :zagrljaj:

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 14, 2011, 10:32:28 prijepodne »
idemo u maleziju po diskuse  :D

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 14, 2011, 10:34:48 prijepodne »
meni je isto dosta ljudi reklo da diskus nije nešto drugačija riba po zahtjevnosti vec samo zahtjeva čestu izmjenu vode i stavljanje kišnice u akvarij. Koliko diskusa može ić u 150 litara?

Offline fishboy

• Punopravni član
  • Volim diskuse
« Odgovori #7 u: Srpanj 14, 2011, 11:45:37 prijepodne »
meni je isto dosta ljudi reklo da diskus nije nešto drugačija riba po zahtjevnosti vec samo zahtjeva čestu izmjenu vode i stavljanje kišnice u akvarij. Koliko diskusa može ić u 150 litara?
u 150l može ići diskusa 5,6 kom matičnih.a ako su manji može više sve zavisi.koliko će ostati u tom manjem akvariju ili namjeravaš imat veći pa prebacit ih u drugi  :up:

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #8 u: Srpanj 14, 2011, 21:48:14 poslijepodne »
Riba ko i svaka druga,ništa zahtjevnija nije od recimo gupija  jedino malo veća gajba! A i nisu tak baš ni preskupe,nekih 50 kunića  za komad i to od domaćih uzgajivaća! A pošto si iz Osijeka ima da biraš gdje će da kupiš,jer kako vidim i čujem dečki rasturaju što se tiče diskusa!  :klap:  :klap:
tom82

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #9 u: Srpanj 14, 2011, 21:59:48 poslijepodne »
u 150l može ići diskusa 5,6 kom matičnih.a ako su manji može više sve zavisi.koliko će ostati u tom manjem akvariju ili namjeravaš imat veći pa prebacit ih u drugi  :up:
Ovo tesko,po mom iskustvu 3-4,ako pricamo o maticnim ribama od 15+cm,onda je i to na knap

Offline dubravec mario

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 14, 2011, 22:33:30 poslijepodne »
s obzirom da bi to ovo trebao biti prvi susret sa discusima,najbolje da ti akvarij i vodu pripreme iskusniji kolege od kojih ces vjerovatno i uzeti prve ribe.korisni savjeti ce ti sigurno trebati,ali najbitnije je iskustvo koje ces sam steci.gustoca naseljenosti u akvariju sigurno ovisi o velicini riba,ali jednako tako ovisi o iskustvu i trudu uzgajivaca.ovakvu riblju juhu od discusa mogu si priustiti samo najbolji uzgajivaci:http://www.theroyaldiscus.it/trd/index.php?option=com_content&task=view&id=256&Itemid=479 .

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #11 u: Srpanj 14, 2011, 22:42:16 poslijepodne »
Ovo sto je prilozeno na linku,puno je riba po akvarijima,te ribe se prodaju i svaki dan ih je manje i manje.
Druga stvar kod tih riba se mijenja oko 70-80% vode nekoliko puta na dan,filtracije nema.
Mislim da ribe dugorocno ne bi bile sretne ovakvom naseljenoscu,a ni buduci hobist,jer mislim da bi mu dojadilo biti sluga akvariju nekoliko puta na dan 365 dana u godini,a i racun za vodu bi bio poveci,osim ako ne misli direktno crpiti vodu iz Drave :D
A ovo oko pomoci,naravno tu smo,ako treba,ti se obrati :zagrljaj:

Offline aqua-cro

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 15, 2011, 10:26:15 prijepodne »

ma za male u početku pitam poslije bi ih prebacio u 350 litara  :up:

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #13 u: Srpanj 15, 2011, 13:21:21 poslijepodne »

ma za male u početku pitam poslije bi ih prebacio u 350 litara  :up:
10-tak komada moze bez brige :up: