Kolovoz 03, 2025, 12:10:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Hlađenje Akvarija(ventilatori)  (Posjeta: 7711 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bacho

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Hlađenje Akvarija(ventilatori)
« u: Svibanj 19, 2011, 16:26:42 poslijepodne »
evo polako se spremamo za vruče ljetne dane,evo nešto za sve one koji nisu skloni diy

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Hlađenje Akvarija(ventilatori)
« Odgovori #1 u: Svibanj 19, 2011, 16:42:49 poslijepodne »
i daj malo opiši konkretnije :)
jel svi pusu van ili nutra ili se kombinira? vidim da su svi okrenuti u istu stranu, će li bit kakve kontrole na tome il puše dok im prekidač ne ugasiš?
kolko realno možeš temperaturu spustiti time?

zanima me jel sam ja narucio 4 ventilatora i radim si kontroler a sve si mislim da nebu dovoljno da kod mene rashladi tak da bude i taj kontroler nepotreban  :D

Offline Bacho

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 19, 2011, 17:00:01 poslijepodne »
kaže da može spustit temperaturu 2-4 stupnja gasi se na prekidač naravno,ali to ne znači da ga nemožeš na timer stavit.

evo detaljan opis

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=370386155688&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 19, 2011, 17:03:16 poslijepodne »
Moji upuhuju zrak u akvarij,a poklopac odignem radi visoke temperature zbog lampi u prostoriji gdje su akvariji.To održava temperaturu na 24-25 stupnjeva.Ventilatori se pale kada se pali rasvjeta.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Svibanj 19, 2011, 17:49:41 poslijepodne »
Nije baš jeftino za 4 ventilatora koji po 20kn dođu posebno, a i malo mi je 2-4 stupnja.

Ja baš kad je najgore stavim kućni ventilator iznad akvarija, skine temperaturu za 6-7 stupnjeva začas.

Offline bundyr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Svibanj 19, 2011, 18:29:12 poslijepodne »

Offline djurdjev

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #6 u: Svibanj 25, 2011, 00:29:56 prijepodne »
Ja sam jeftino i efikasno resio sa jednim ventilatorom od kompa koji mi stoji na sredini sa unutrasnje strane haube i extra radi posao  :up:

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 25, 2011, 10:38:51 prijepodne »
S obzirom da i ja imam isti problem s prevelikom temperaturom, moram nesto smisliti...

Kakvog efekta bi imala 2 ventilatora, postavljena na zadnju ili na bocnu stranu stakla? Dakle, ne da pusu zrak u vodu, ili odvlace topli zrak od vode, vec da pusu direktno na staklo i hlade ga? pretpostavljam da to nebi imalo nikakvog efekta, ali mozda je netko probao, pa da ne experimentiram ako nema nista od toga....

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 25, 2011, 11:12:24 prijepodne »
Mislim da nebi baš imalo efekta. jedino ako klima puše u staklo, a pošto ventilator ne hladi zrak ne vidim kako bi to funkcioniralo, eventualno ćeš skinut malo ako je u sobi manja temperatura nego u akvariju jer će biti bolje odvođenje topline sa stakla, ali to zavisi koliko je debelo to staklo, i kolikog je volumena akvarij.

Inače, u biljnim akvarijima nije ništa opasno ako je temperatura vode 30 stupnjeva, više od toga bi ja već išao hladit zbog bilja, a ribicama je samo bitno da ima dosta kisika u vodi.
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2011, 11:19:36 prijepodne od Nuclear »

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #9 u: Svibanj 25, 2011, 11:21:44 prijepodne »
S obzirom da i ja imam isti problem s prevelikom temperaturom, moram nesto smisliti...

Kakvog efekta bi imala 2 ventilatora, postavljena na zadnju ili na bocnu stranu stakla? Dakle, ne da pusu zrak u vodu, ili odvlace topli zrak od vode, vec da pusu direktno na staklo i hlade ga? pretpostavljam da to nebi imalo nikakvog efekta, ali mozda je netko probao, pa da ne experimentiram ako nema nista od toga....
Ventilatori spuštaju temperaturu do 3 stupnja pod uvjetom da je akvarij otvoren. Ono što ti uz njih treba je zaliha RO vode za nadolijevanje jer se temperatura skida hlapljenjem vode.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 25, 2011, 11:55:22 prijepodne »
Ma mislio sam cisto ono, ventilator hladi komad bakrenog ili aluminijskog "hladnjaka", hladnjak je direktno na staklu, hladi staklo, staklo koliko toliko hladi vodu......

40 litara je vode, staklo je cca 5-6mm debljine.....

Ili jos ludja ideja - bakreni ili aluminijski hladnjak direktno u vodi, pipeovima povezan gore sa bakrenom bazom na kojoj su ventilatori..... ako ovaj princip funkcionira u kompjuteru, realno je za ocekivati da bi se ta baza u vodi dovoljno hladila, odnosno bakar ili aluminij bi dovoljno topline vode preuzeo na sebe...... samo je pitanje ponasanja takvog komada zeljeza u akvariju...

ovo je sad vec jaca filozofija, ne zamjerite...... ali nekako se bojim drzati zlatne na 28 stupnjeva....hmm.....

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 25, 2011, 12:19:47 poslijepodne »
Mislim da ti princip hlađenja elektroničkih komponenti ne bude funkcionirao u akvariju.

računalni procesori su zagrijani na oko 100 stupnjeva kad bi radili bez hladnjaka, na 120-150 već izgaraju, i hladiš ih preko metalnog hladnjaka sa zrakom koji je nekih 20-25 stupnjeva što je velika razlika u temperaturi i zato ih to hladi.

Kak misliš ohladit vodu koja je na 28 stupnjeva preko nekog medija sa zrakom koji je na 26-27. Nema šanse.

Pomoću ventilatora će ti jedino raditi princip na hlađenju evaporacijom vode.

Dakle ventilator mora puhati direktno u vodu, i voda će se hladit isparavanjem.
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2011, 12:23:24 poslijepodne od Nuclear »

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #12 u: Svibanj 25, 2011, 12:36:49 poslijepodne »
Ako već hoćeš mozgati o alternativnim sredstvima, probaj Peltierov element (ne Peti lelement :D)

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 25, 2011, 12:50:41 poslijepodne »
Ma ok, rekoh, ideja je glupa u startu....zaboravio sam cinjenicu da kod hladjenja el.komponenti startna temperatura bude drasticno veca od temperature okoline, zato ih je i moguce hladiti na takav nacin.... jedino kada bi baza s ventilatorom bila u drasticno hladnijem okruzenju od bloka koji bi bio u vodi, tek onda bi to mozda funkcioniralo, ali to definitivno premasuje "uradi sam" varijantu, barem za mene.....

Ok, necu izmisljati toplu vodu, 2 ventilatora da pusu lagano po povrsini vode, akvarij je ionako otvoren, pa ako dobijem i 2 stupnja manje, bit ce odlicno...

hvala!

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 25, 2011, 13:14:33 poslijepodne »
S tim ćeš dobit i 5-6 stupnjeva hladniju vodu  :up:

Kao što sam napisao. Ja kad je baš jako vruće (soba 28-29, akvarij 32-33) stavim veliki sobni ventilator da puše u vodu i da ju jako mreška i nakon nekih 2 sata akvarij se ohladi na 25-26 stupnjeva.

Offline davor33

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Svibanj 25, 2011, 13:31:54 poslijepodne »
Ok, evo ventilatori spremni, jos samo moram smisliti neki nosac....koliko visoko iznad vode da idu?

I to je to, necu vise smetati temi...barem do prve sljedece brijilantne ideje....  :D :-[

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 25, 2011, 19:54:40 poslijepodne »
Ok, evo ventilatori spremni, jos samo moram smisliti neki nosac....koliko visoko iznad vode da idu?

I to je to, necu vise smetati temi...barem do prve sljedece brijilantne ideje....  :D :-[

A što bliže vodi pokušaj stavit, što bliže imat će bolji efekt, nemoj samo pod vodu  :D

Offline dlonca23

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
    • RiO 125 lit.
« Odgovori #17 u: Lipanj 06, 2011, 23:52:20 poslijepodne »
Nisam izmislio niša novo, ideju sam pronašao tu na forumu. Jedino nisam htio bušit original poklopac vać sam napravio novi.
Žice sam za svaki slučaj provukao kroz cijevčice kakve koristimo za Co2 i sve skupa dobro izolirao. Spojeni su preko ispravljača 12V i moram priznat da nisu ni toliko bučni.
2x 80 mm ventilatori, sasvim dovoljno za rashladit 125 lit. Za sad su spojeni preko timer utičnice i rade 2-3 sata na dan.
evo kako to izgleda ...

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #18 u: Lipanj 09, 2011, 10:39:40 prijepodne »
Ja sam to riješio na dva mjesta na poklopcu.

Prvo sam stavio hlađenje prigušnice koja je poprilično grijala kutiju u poklopcu. Na jednu stranu upuhivanje, na drugu stranu izbacivanje zraka.
Svi ventilatori rade na 12V (Chipoteka  :up:). Spojeno na isti timer gdje i neonka, pa kad se pali svjetlo, pale se i ventilatori za nju (ovi manji su 4 cm promjera).

Veći ventilator (8 cm promjera, je stavljen u udubinu u poklopcu koja u biti ne služi ničemu i preko nje ide zimi poklopac a ljeti ostavim otvoreno radi cirkulacije zraka).
Izbušio rupu 7 cm promjera i stavio ovaj veći i sve na timer.  :)

Offline bundyr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #19 u: Lipanj 09, 2011, 10:57:45 prijepodne »
Evo meni jucer preko ebay-a stiglo ovo cudo i cini mi se da radi ko avion 8istina kineski ali   ;) ...)

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
« Odgovori #20 u: Srpanj 11, 2011, 23:12:28 poslijepodne »
Neznam dali bi ovako nesto pomoglo, ovo se prikopca crijevo od filtera te se namontira ventilator da hladi  taj komad

Uploaded with ImageShack.us
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 12, 2011, 00:00:22 prijepodne »
Neznam dali bi ovako nesto pomoglo, ovo se prikopca crijevo od filtera te se namontira ventilator da hladi  taj komad

Uploaded with ImageShack.us

To nikakvog, al baš nikakvog efekta nebi imalo.

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #22 u: Srpanj 12, 2011, 20:08:43 poslijepodne »
teoretski bi to imalo smisla....ovi nabori povecavaju povrsinu preko koje struji zrak, znaci to bi bio neki pasivni hladnjak, ali u praksi sumnjam da bi dobio ikakav pad temperature..

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 12, 2011, 21:16:32 poslijepodne »
teoretski bi to imalo smisla....ovi nabori povecavaju povrsinu preko koje struji zrak, znaci to bi bio neki pasivni hladnjak, ali u praksi sumnjam da bi dobio ikakav pad temperature..

Da, radilo bi kad bi taj dio hladio sa zrakom, ili još bolje tekućinom tekućinom koja je na 0°C ili manje, al koja korist puhanje zraka u tu cijev kad je voda u cijevi 30, a zrak 32??