Srpanj 28, 2025, 20:28:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prva 3d pozadina  (Posjeta: 3769 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Triput

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Prva 3d pozadina
« u: Srpanj 03, 2011, 16:43:10 poslijepodne »
Da, ovo je još jedan topic o izradi umjetne stijene.  :)

Nakon puno čitanja po forumu i šire, o izradi umjetnih pozadina odlučio sam napraviti vlastitu. Kao inspiracija su mi poslužile odlične pozadine određenih pojedinaca na forumu (npr. tomo147), kao i modeli kolege fkovca. Ne očekujem da moja prva pozadina bude neš posebno (prvi mačiči se u vodu bacaju), ali evo odlučio sam podijeliti svoj projekat kako bi pokupio još korisnih savjeta i po mogućnosti napravio što manje početničkih grešaka.

U akvariju će biti afrički ciklidi pa bi i stijena trebala koliko toliko imitirati njihov prirodni okoliš. Pošto imam jedan mali akvarij viška (15 litara) odlučio sam njega iskoristiti kao model i za početak napraviti jednu malu pozadinu za njega i tako steći iskustvo prije nego krenem na pravi.

Pozadinu sam odlučio raditi od stirodura debljine 3cm koji mi se u modeliranju pokazao puno zahvalnijim od običnog stiropora.
A nakon toga ću je premazati fugir masom i ovisno o tome dal ću biti zadovoljan s bojom možda još i ofarbati s akrilnim bojama..

Dosta me brinulo samo oblikovanje stijene jer mnoge pozadine koje sam vidio, za moj ukus izgledaju prepravilno i samim time pre umjetno. Pošto nisam imao nikakvog ranijeg iskustva u tome zapravo sam se bez nekog posebnog unaprijed razrađenog plana krvnički bacio na stirodur noževima, kanđama, zubima.... uglavnom svime što mi je došlo pod ruku.

nesto docnije...

Moglo je to i bolje, ali čak sam i relativno zadovoljan s rezultatom. Ovo je doduše još uvijek grubi dio posla te će nakon što se silikon osuši ići dodavanje još detalja, šmirglanja i popravljanja. U pozadinu sam odlučio izdubiti pećine koje se ne vide kad se pozadina gleda od naprijed, ali ribe će ih moći koristiti kao sklonište. Tako se dobija korisni prostor i miče se suvišni dio pozadine da nepotrebno ne zauzima dragocijene litre. Ovaj donji, neobrađeni dio pozadine se neće vidjeti jer će ga prekriti šljunak.

Otvoren za savjete, prijedloge i sugestije  ;)

« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2011, 16:47:02 poslijepodne od Triput »

Offline peco_edi

• Punopravni član
  • **
Odg: Prva 3d pozadina
« Odgovori #1 u: Srpanj 03, 2011, 20:39:49 poslijepodne »
Za prve macice ovo izgleda super,i nevjerujem da ce da se okupaju :D
Svidja mi se ovaj reljef steta sto je za mali akvarijumcic, moja preporuka ti kad budes radio za veci aq da je radis iz vise dijelova bice dosta prirodnije.

Evo ti par slika pozadine koju sam trenutno zavrsio.

« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2011, 20:45:48 poslijepodne od peco_edi »

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 04, 2011, 09:09:19 prijepodne »
Svidja mi se  ;)

Kak mislis iz vise dijelova? Da ju po duzini odrezem na vise dijelova?

Znam da ekipa to radi uglavno kad ima poprecna pojacanja pa da mogu staviti pozadinu u akvarij.

U vecem ce pozadina biti samo u jednom kutu i otprilike na pola akvarija da simulira habitat gdje stijene ustupaju mjesto pijesku.
Mislio sam ju napraviti iz dva komada jedan za bocnu stranicu, a drugi za zadnju. Ali tako je radnjena i ova mala...

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 18, 2011, 15:31:08 poslijepodne »
Nova stijena za veliki ak. je rađena po istom principu kao i ova za manji. Stirodur sam izdubio kako bi dobio reljefne oblike, a pri vrhu sam zasilikonirao par većih komada. Komad stirodura je dosta tanak (3cm), ali to je zato kako nebih izgubio previše litara vode. Naravno da 3d efekt nije ni blizu tako dobar kod debljih pozadina od 10 il 15 cm, ali šta je tu je trebalo je postići ravnotežu između estetike i praktičnosti.

Par fotki...
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2011, 15:48:08 poslijepodne od Triput »

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Srpanj 18, 2011, 21:15:12 poslijepodne »
Ajd da se i ja malo ubacim (da ne otvaram novu temu),da li se ribice,kad se stijena kompletno završi i stavi u akvarij sa već zacikliranom vodom,mogu odma vratiti nazad ili treba čekat neko vrijeme? I ja sam danas počeo pravit stijenu samo od 15 mm stiropora.

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 19, 2011, 11:50:13 prijepodne »
Ja sam pozadinu premazao fugir masom koja je na bazi cementa, pa ću je prije stavljanja u akvarij par dana namakati s redovnim izmjenama vode radi podizanja ph-a vode, ali ako je pozadina rađena od neškodljivih materijala (kao što bi i trebala biti) načelno mislim da se može staviti odmah u akvarij. Nek se javi neko iskusniji.

Offline ozda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Srpanj 20, 2011, 17:44:57 poslijepodne »
Ajd da se i ja malo ubacim (da ne otvaram novu temu),da li se ribice,kad se stijena kompletno završi i stavi u akvarij sa već zacikliranom vodom,mogu odma vratiti nazad ili treba čekat neko vrijeme? I ja sam danas počeo pravit stijenu samo od 15 mm stiropora.
Treba sacekat neko vrijeme,4,5 dana prije nego sto ribe ubacis,jer je silikon a ne sama pozadina jako statan i moze ti se desit masovni pomor riba....zato bolje sacekat da se silikon potpuno osusi i da ishlape sve skodne materije ;)

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 20, 2011, 21:21:57 poslijepodne »
Evo kak sam ja to počeo. Nanjeo sam tek prvi premaz tak da ce biti gotovo za 2 dana. Da li ima tko kakav prijedlog kak to sad ubaciti u akvarij kad nemam kud sa diskusima,jedino u kantu?

Offline Channy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Srpanj 20, 2011, 21:30:37 poslijepodne »
Ova od rada0309 je odlična, gotovo kao pravi kamen :up:

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #9 u: Srpanj 20, 2011, 23:07:03 poslijepodne »
Stavi ribe u veću posudu,filter,i nek tjera dok ne riješiš pozadinu

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 22, 2011, 18:46:24 poslijepodne »
Stavi ribe u veću posudu,filter,i nek tjera dok ne riješiš pozadinu

Tak sam i mislio ali ne košta tražit još jedno mišljenje. Evo pozadina je gotova. Da li ju treba namakat ili ju mogu odma tutnut u akvarij,poljepit silikonom i sutradan napunit akvarij vodom?

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 22, 2011, 19:55:18 poslijepodne »
Treba ti min 24h da se silikon osuši,nekima su ribe krepale zbog preranog povrata u aq!

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 22, 2011, 20:01:23 poslijepodne »
Evo,2 dana već držim pozadinu natopljenu u kadi. Danas kad sam ju izvadio i osušio,imam osječaj kao da se pozadina,tj.premaz,runi. Na prstima mi ostaje kao prašina od smjese za fugiranje s kojom sam premazao pozadinu :(
« Zadnja izmjena: Srpanj 24, 2011, 17:09:32 poslijepodne od rada0309 »

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 24, 2011, 17:36:42 poslijepodne »
Da li itko zna da li je ovo normalno ili ne?

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 26, 2011, 09:32:31 prijepodne »
Pozadina je završena. Razrezana je na dva dijela radi lakšeg montiranja u akvarij. Prva dva premaza su bila sa sivom fugir masom a zadnji s crnom u koju je ubačeno malo sive. Nakon toga sam još osjenčao udubine i pukotine sa crnom. U akvariju imam crno granitno kamenje pa sam pokušao dobiti otprilike istu nijansu pozadine.

Nakon što se pozadina dva dana sušila, namakao sam je u kadi par dana. Iako sam ih zajedno premazivao s fugir masom i zajedno namakao, radi nekog razloga lijeva strana pozadine je malo posvijetlila. Vjerojatno je otpalo malo gornjeg sloja f.mase. Iako mi pozadina na fotkama izgleda kao yin-yang simbol :ying: u stvarnosti je razlika u boji puno manje dramatična, pogotovo u vodi. 

Nisam pozadinu želio silikonirati nego sam je samo vrlo tijesno ugurao ispod poprečnog ojačanja i onda sam ubacio pijesak. Nadam se da neće nigdje mrdati, za sada je vrlo stabilna.

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 26, 2011, 10:36:58 prijepodne »
Dosta dramatično izgleda,zanima me kako će izgledati pod svijetlom u vodi
Pohvale za trud

Offline Triput

• Punopravni član