Da, ovo je još jedan topic o izradi umjetne stijene.

Nakon puno čitanja po forumu i šire, o izradi umjetnih pozadina odlučio sam napraviti vlastitu. Kao inspiracija su mi poslužile odlične pozadine određenih pojedinaca na forumu (npr. tomo147), kao i modeli kolege fkovca. Ne očekujem da moja prva pozadina bude neš posebno (prvi mačiči se u vodu bacaju), ali evo odlučio sam podijeliti svoj projekat kako bi pokupio još korisnih savjeta i po mogućnosti napravio što manje početničkih grešaka.
U akvariju će biti afrički ciklidi pa bi i stijena trebala koliko toliko imitirati njihov prirodni okoliš. Pošto imam jedan mali akvarij viška (15 litara) odlučio sam njega iskoristiti kao model i za početak napraviti jednu malu pozadinu za njega i tako steći iskustvo prije nego krenem na pravi.
Pozadinu sam odlučio raditi od stirodura debljine 3cm koji mi se u modeliranju pokazao puno zahvalnijim od običnog stiropora.
A nakon toga ću je premazati fugir masom i ovisno o tome dal ću biti zadovoljan s bojom možda još i ofarbati s akrilnim bojama..
Dosta me brinulo samo oblikovanje stijene jer mnoge pozadine koje sam vidio, za moj ukus izgledaju prepravilno i samim time pre umjetno. Pošto nisam imao nikakvog ranijeg iskustva u tome zapravo sam se bez nekog posebnog unaprijed razrađenog plana krvnički bacio na stirodur noževima, kanđama, zubima.... uglavnom svime što mi je došlo pod ruku.
nesto docnije...
Moglo je to i bolje, ali čak sam i relativno zadovoljan s rezultatom. Ovo je doduše još uvijek grubi dio posla te će nakon što se silikon osuši ići dodavanje još detalja, šmirglanja i popravljanja. U pozadinu sam odlučio izdubiti pećine koje se ne vide kad se pozadina gleda od naprijed, ali ribe će ih moći koristiti kao sklonište. Tako se dobija korisni prostor i miče se suvišni dio pozadine da nepotrebno ne zauzima dragocijene litre. Ovaj donji, neobrađeni dio pozadine se neće vidjeti jer će ga prekriti šljunak.
Otvoren za savjete, prijedloge i sugestije